Kriška i po: Pečene artičoke s umakom od kikirikija i limuna

Kriška i po: Pečene artičoke s
umakom od kikirikija i limuna

Hvala ti proljeće – na artičokama! Iako ih obožavamo pripremljene na klasičan način s bobom i graškom, recept za pečene artičoke s umakom od limuna i kikirikija zaplijenio je našu pažnju. Svibanjske pupoljke artičoka na ovaj je neodoljiv način pripremila Kriška i po.

Riječ je o super zdravoj (poznate su kao čistačice jetre) i pravoj gurmanskoj namirnici koja traži potpunu posvećenost pri pripremi, kuhanju i tijekom jela (nije za nestrpljive!). U njima se uživa polako – laticu po laticu. 

Artičoke koje sretno rastu doslovno uz more na otoku Ižu možete pronaći na Malom placu do doma koji svaki tjedan prikuplja više od sto sezonskih proizvoda direktno iz vrtova i špajzi malih lokalnih OPG-ova i obrta koji uzgajaju i proizvode hranu na održivi, ekološki i biodinamički način. Dobar tek! 

Recept za pečene artičoke s umakom od kikirikija i limuna

Sastojci (za 2 osobe):

4 velike glavice artičoke*

2 jušne žlice tamarija

1 čajna žličica šećera kokosovog cvijeta

+

3 jušne žlice maslaca od kikirikija bez dodataka**

3 jušne žlice tamarija

3 jušne žlice soka limuna

*divne domaće eko artičoke s otoka Iža našla sam na Malom placu

**ovaj umak je odličan i kada se umjesto kikirikija koristi domaći maslac od pečenih suncokretovih sjemenki koji možete napraviti na ovaj način, ali vjerujem da je maslac od kikirikija jednostavnija varijanta za sve koji nemaju blender

Postupak:

Narežite artičoke na četvrtine i odmah ih premažite s malo limunovog soka kako biste spriječili oksidaciju. Izvadite suhi, “dlakavi” dio cvata iz sredine glavice. Otopite kokosov šećer u 2 žlice tamarija, pa tom mješavinom premažite unutarnje površine narezanih artičoka. Stavite artičoke u pleh za pečenje (najbolje jednom ravnom stranom prema dolje) i pecite 15 – 20 minuta na 200 °C; neka se peku poklopljene kako bi ostale sočne. Ako želite da se malo zapeku, možete peći 10 minuta otvoreno i zatim još 10 poklopljeno. Za umak od kikirikija pomiješajte jednake volumene tamarija, maslaca od kikirikija i limunovog soka i dobro izmiješajte pomoću pjenjače. Poslužite pečene artičoke uz rižu i umak. Iskreno, meni su bile toliko fine same da sam zaboravila na rižu i jela ih list po list s umakom od kikirikija.

Dobar tek!

Novosti i recepte s Malog placa do doma možete pratiti na Instagramu: https://www.instagram.com/maliplac/.

Foto: Kriška i po

Učitati još
Zatvori