Bite It Quick: Recept za najukusniji kolač od šljiva

Deserti od šljiva su savršeni za početak jeseni, a ovaj nevjerojatni kolač od šljiva je bez sumnje savršeni jesenski desert. S podlogom teksture poput hrskavog keksa, ukusnim i kremastim nadjevom šljiva i vanilije, a posipan hrskavim mrvicama, sigurno je da ćete tražiti još jednu krišku. 

Sastojci:

Za podlogu:

  • 220 grama brašna
  • 120 grama hladnog maslaca, izrezanog na kockice
  • 50 grama šećera u prahu
  • prstohvat soli
  • 1 jaje
  • 2 žličice ribane limunove korice

Za nadjev:

  • 1 kg šljiva
  • 250 ml soka od višnje 
  • 100 grama šećera
  • 2 pudinga od vanilije
  • 100 ml vode

Za posip:

  • 90 grama rastopljenog maslaca
  • 130 grama brašna
  • 60 grama šećera
  • prstohvat soli
  • pola žličice cimeta

Priprema:

Za podloguizmiješajte rukama brašno, šećer, sol i maslac dok ne dobijete mrvičastu smjesu (ukoliko imate multipraktik, to napravite u njemu), dodajte jaje i koricu limuna i rukama izmijesite nekoliko puta da vam se svi sastojci povežu i smjesa je glatka. Ne morate mijesiti predugo da vam se maslac ne bi ugrijao.

Formirajte tijesto u kuglu, pa stisnute lagano rukama da dobijete oblik diska. Zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na minimalno 1 sat.

Za nadjev, operite, prepolovite šljive i izvadite koštice. U većem loncu zagrijte šećer i sok od višnje, dodajte šljive i pustite da se kuha 5 minuta. Puding od vanilije rastopite u vodi i dodajte šljivama. Miješajući, pustite da zakipi i kuha oko 1 minute. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.

Za posip, rastopite maslac i ostavite da se malo ohladi. Pomiješajte s preostalim sastojcima i protrljajte prstima da dobijete mrvice. Stavite u hladnjak.

Zagrijte pećnicu na 180 °C. Lagano namastite kalup za torte veličine 23 cm.
Izvadite tijesto iz hladnjaka i ostavite ga da odstoji nekoliko minuta da omekša. Na lagano pobrašnjenoj površini pomoću valjaka, razvaljajte tijesto u krug od otprilike 28 cm, a zatim ga nježno prebacite u kalup za torte od 23 cm. Dobro utisniute u dno kalupa i uz stranice, barem 3 cm visoko. Odrežite višak nožem, tako da su vam rubovi tijesta ravni. Stavite u hladnjak na 30 minuta.

Rasporedite nadjev od šljiva po dnu i posipajte mrvičastom smjesom. Pecite 75 – 90 minuta, ovisno o vašoj pećnici. Započnite provjeru nakon 1 sata. Mrvice moraju biti zlatno smeđe boje.

Recept nam donosi Mihaela Kozarić Šebrek s bloga Bite It Quick. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilu.

Foto: Bite It Quick

0