Hungry Mile: Čokoladni raspucanci – neodoljiva blagdanska poslastica

Miris božićnih slastica jedna je od omiljenih stvari koje povezujemo s blagdanima jer nas asociraju na topao dom i vrijeme provedeno s obitelji. Stoga ne čudi što su iz generacije u generaciju na blagdanskim stolovima nezaobilazni uvijek isti, tradicionalni keksi i kolači. Jednako uživamo u njihovoj pripremi kao i okusima i bez njih nam je Božić jednostavno nezamisliv.

Linzeri, kuglof, mramorni kolač, orehnjača i makovnjača kolači su koji će se i ove godine naći na našem blagdanskom stolu, baš kao i raspucanci čiji vam recept danas donosi Journalov gastro bloger Hungry Mile.

Čokoladni raspucanci (chocolate crinkle cookies)

Sastojci:

  • 570 g čokolade
  • 115 g maslaca
  • 200 g brašna
  • 6 g praška za pecivo
  • 200 g mljevenih badema
  • 6 jaja
  • 200 g šećera
  • korica od 2 do 4 naranče

Za uvaljavanje:

  • 100 g kristal šećera
  • 100 g šećera u prahu

Priprema:

Čokoladu i maslac otopiti na pari ili na laganoj vatri. Ostaviti sa strane da se hladi. Jaja razraditi sa šećerom dok se ne dobije gusta krema, dodati naribanu koricu naranče i dobro izmiješati.

U posebnoj posudi pomiješati brašno s bademom i praškom za pecivo. Dobro izmiješati da se sve ravnomjerno rasporedi.

U čokoladu dodati kremu od jaja. I postepeno dodavati smjesu od brašna i badema. Kad sve postane homogeno, dobro pokriti i ostaviti u hladnjaku oko 24 sata ili preko noći.

Formirati kuglice i bogato ih uvaljavati prvo u kristal šećer, zatim u šećer u prahu. Peći na 170 stupnjeva 5 – 10 minuta (7 minuta).

Napomena: Ukoliko niste sigurni u to je li korica vaše naranče za upotrebu – tome doskočite tako da dio čokolade zamijenite tamnom čokoladom s narančom.

Recept nam donosi Mile Butorac (Hungry Mile) s bloga Jedi do Mile volje. Još odličnih recepata pronađite na njegovom blogu ili Instagram profilu.

Foto: Marija Laća

0