Foodoris: Božićni puding – tradicionalni britanski klasik
Foodoris: Božićni puding – tradicionalni britanski klasik

Foodoris: Božićni puding –
tradicionalni britanski klasik

Tradicionalni britanski klasik koji se svakog Božića mora naći na njihovom blagdanskom stolu prepun je bogatih voćnih okusa, mekane teksture i primamljivog izgleda. Iako se naziva puding, on zapravo nema veze s mliječnim pudingom, odnosno kremastim desertom na kojeg smo mi navikli. Britancima ‘pudding’ znači desert stoga ‘Christmas Pudding’ zapravo znači ‘Božićni desert’. Prilično je esencijalna komponenta blagdanskog stola, a priprema se višesatnim parenjem. Obično se prilikom serviranja polijeva konjakom i pali te se time teatralno završava božićna večera.

Recepta za puding je mnogo, a obično svi sadržavaju suho voće i krušne mrvice. Britanci tradicionalno pripremaju Božićni puding tjednima (točnije, oko šest tjedana) prije Božića, time si šparaju vrijeme za uživanje kada Božić stigne. No ne očajavajte, puding će biti odličan i pripremljen netom prije serviranja, gore navedeno je tradicija koju Britanci njeguju pri pripremi ovog deserta. Stoga, slobodno krenite već danas u pripremu.

Recept koji donosim za Božićni puding u veganskoj je varijanti, bez previše dodataka te ga na kraju nećemo zapaliti, ali ćemo ga ukrasiti prefinim preljevom s dodatkom alkohola i tonke. Ako nemate tonku, možete staviti vaniliju ili pak izbaciti taj sastojak. I dalje će krema biti fina i odličan završni touch ovom prefinom desertu.

Božićni puding

Posebni alati:

*1 šalica=250ml*

Kalup za puding od 600 ml.

Sastojci za puding:

  • ½ šalice suhih brusnica
  • ½ šalice grožđica
  • ½ šalice suhih šljiva
  • 1 jabuka
  • Korica jednog limuna
  • Korica jedne naranče
  • ¼ šalice konjaka, whiskeyja ili ruma
  • 1 šalica svijetlog muscovado šećera
  • 1 žličica muškatnog oraščića
  • ½ šalice pšeničnog brašna T550
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1/3 šalice krušnih mrvica
  • ¼ šalice kokosovog ulja (otopljenog)

Sastojci za preljev:

  • ½ šalice indijskih oraščića (namočenih preko noći ili prokuhanih dok ne omekšaju)
  • 4-5 žlica biljnog mlijeka (bademovo, kokosovo ili sojinog)
  • 1 žlica javorovog sirupa
  • 1-2 žlice alkohola po želji (konjak, whiskey, rum..)
  • 1 žličica naribane tonke (opcionalno)

Priprema:

Noć prije pripreme nasjeckati velike komade suhog voća, manje ostaviti cijele. U zdjelu dodati suho voće, sitno naribanu jabuku, korice limuna i naranče te alkohol po želji. Promiješati i pustiti da odstoji pokriveno krpom.

Idući dan pomiješati te u istu zdjelu dodati preostale sastojke za puding. Promiješati te prebaciti u nauljeni kalup za puding ili posudu koja može poslužiti toj svrsi. Utisnuti smjesu te pustiti na vrhu malo mjesta da može narasti. Odrezati komad papira za pečenje veličine vrha kalupa (ono što će kasnije biti dno) te položiti na smjesu. S dva lista aluminijske folije pokriti isti taj vrh, pazeći da nema nigdje rupa. Dodatno debljim koncem učvrstiti foliju.

U posudu veću od kalupa za puding staviti na dno tanjurić te uliti 1/3 posude vode i zakuhati. Kada je zakuhalo smanjiti, staviti pažljivo kalup (dio s folijom mora biti gore i ne smije se uranjati u vodu) u posudu te uliti još vrele vode da pokrije 2/3 kalupa. Poklopiti i kuhati 4 sata na laganoj vatri. Nakon četiri sata pažljivo izvaditi kalup, maknuti foliju i papir za pečenje te provjeriti čačkalicom ako je kuhan. Čačkalica mora izaći suha.

Pustiti da se malo ohladi u kalupu zatim izvaditi i servirati uz preljev.

Za preljev, sve sastojke staviti u blender i izmiksati. Ako je potrebno, dodati još tekućine. Mora biti gusti no da se može preliti preko pudinga.

Puding je najbolje jesti topao, a može ga se napraviti i ranije te ga čuvati u hermetički zatvorenoj posudi na hladnom i tamnom mjestu. Prije serviranja se može vratiti u kalup te zagrijati na pari oko sat vremena.

Sretne i vesele blagdane vam želim. Puno lijepih trenutaka koje ćete pamtiti zauvijek! 🙂

Recept nam donosi Doris Valković s bloga Foodoris. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilu.

Foto: Foodoris

Učitati još
Zatvori