Janjolinka: Najukusniji kolač s trešnjama koji ćete napraviti za čas
Janjolinka: Najukusniji kolač s trešnjama koji ćete napraviti za čas

Janjolinka: Najukusniji kolač s trešnjama
koji ćete napraviti za čas

Iako je clafoutis u pravilu kolač koji se radi s trešnjama/višnjama, ovo tijesto možete koristiti u kombinaciji sa šljivama, borovnicama, jagodama, breskvama ili marelicama, ali tada se više ne bi zvao clafoutis nego flaugnarde (tako barem kažu Francuzi).

Ovo je jedan jednostavan kolač koji možete vrlo brzo zamutiti i jesti ga toplog, pogotovo ako imate i kuglu sladoleda. Dobar je i kad je hladan samo je pitanje hoćete li dočekati da se ohladi.

Clafoutis s trešnjama

Sastojci:

  • otprilike 500 g trešanja – očistiti od koštica
  • 2 žlice cherry brendija (ili alkohola po vašem ukusu)
  • 42 g rastopljenog maslaca
  • 3 veća jaja
  • 60 g sirovog smeđeg šećera
  • 35 g pirovog brašna
  • 30 g blanširanih badema (bademovog brašna)
  • 25 g zobenog brašna
  • pola žličice soli
  • 1 žličica paste od vanilije ili ekstrakta od vanilije
  • 180 ml punomasnog mlijeka
  • 60 ml slatkog vrhnja
  • šećer u prahu za serviranje
  • sladoled od vanilije ili hladni šlag za serviranje

Postupak:

  • Zagrijte pećnicu na 200 C i pripremite si keramičku posudu za pečenje pite omjera 25 cm (ili 5 manjih keramičkih posudica)
  • Očistite trešnje i polijte ih s alkoholom po želji i povremeno promiješajte.
  • U većoj zdjeli miksajte jaja dok ne posvijetle.
  • Prosijajte sve tri vrste brašna zajedno sa šećerom i soli pa sve zajedno stavite k jajima.
  • Postepeno ulijte mlijeko i slatko vrhnje.
  • Kad smjesa postane glatka dodajte rastopljeni maslac i vaniliju – smjesa bi vam trebala izgledati kao malo gušća smjesa za palačinke.
  • Ovu smjesu možete napraviti i dan prije te čuvati u hladnjaku do korištenja, ali prije korištenja biste ju trebali ponovo malo promiješati kako bi se svi sastojci sjedinili.
  • Pekač premažite maslacem i ulijte u njega smjesu, potom poslažite trešnje i malo polijte s preostalom tekućinom trešanja i alkohola.
  • Pecite clafoutis 30 – 35 minuta sve dok vam tijesto ne naraste i ne dobije boju.
  • Čačkalicom provjerite tijesto, ukoliko čačkalica izlazi čista znači da je gotovo.
  • Pusite 20 minuta da se malo ohladi te pospite šećerom u prahu.
  • Servirajte s kuglicom sladoleda.

*Recept nam donosi Janja Benić s bloga Janjolinka. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.

Učitati još
Zatvori