Indira Juratek: Radom na sebi do svjesnog roditeljstva

Indira Juratek: Radom na sebi do
svjesnog roditeljstva

Indira Juratek: Savjesno roditeljstvo
Indira Juratek

Svakodnevno se sjetim da je biti mama najbolji razlog da se brinem za sebe i radim na sebi, jer na kraju ja sam jedina koja njima može dati sretnu majku koja voli život. A čemu ih ljepšem možeš učiti?

Majka sam dvoje djece u dobi od 9 i 7 godina. Jedno dijete je tvrdoglavo, inatljivo, zahtjevno, reklo bi se teško odgojivo. Drugo potpuno surađuje, sve teče lako i jednostavno.

Prošla sam razne faze s njima. Ima dana kada je zbilja teško biti mama, biti roditelj. Prvih godinu dana majčinstva bilo mi je pravi izazov, o čemu sam pisala u kolumni o baby bluesu. Sve negdje dok mlađe dijete nije navršilo 4 godine, bilo je iscrpljujuće i turbulentno. Ne treba to čuditi, rodila sam drugo dijete kada je prvo imalo 2 godine i u trenu kada sam još uvijek bila više puta tijekom noći na nogama. Prvih godinu dana majčinstva nisam uspjela prespavati dulje od sat i pol u komadu, a prvu noć sam prespavala kad sam već više od četiri godine bila majka. Noćna buđenja su prestala tek prije nešto manje od dvije godine.

Ako ste majka sitnog djeteta, koje još ne ide u vrtić i ne možete se osloniti na baka servis ili bilo kakvu pomoć sa strane, sasvim je normalno da se s vremenom u vama gomila umor, razdražljivost, nemoć.

Kad žena postane majka njen svijet se u potpunosti promijeni.

Žena neminovno gubi vlastiti ritam, rutinu, briga za sebe pada na najniže grane, vlastiti interesi se potiskuju, druženja su ograničena, a ponekad i nepostojeća. U svemu tome lako je izgubiti kompas.

Čak se niti najbolja djeca ne ponašaju uvijek onako kako bi nama u tom trenu najviše odgovaralo (čitaj – bilo nam najlakše) i činjenica je da djeca ponekad zbilja testiraju naše živce, toliko da često čak i najčvršći živci popuste… Što treba činiti u tom trenu? Pa, liječiti živce!

Indira Juratek: Savjesno roditeljstvo

Problem nikada nije u djetetu

Kakvo god dijete bilo, problem nikada nije u djetetu! Na nama je da pronađemo načine i metode kako se nositi s izazovima djetetova odrastanja. Da, dijete zna biti u „svom filmu“ kada ne surađuje, neposlušno je, prkosno, hirovito… Djeca su često tvrdoglava i teško je postići neki dogovor s njima. Neka djeca su zahtjevna i teško odgojiva i s njima je naprosto teže. Druga djeca su lako odgojiva, poslušna i surađuju, ali niti to ne znači da će uvijek teći „med i mlijeko“. Dijete je samostalno biće sa svojim emocijama, željama, doživljajima, baš kao i mi. Razlika između odrasle osobe i djeteta je u tome što odrasla osoba mora moći kontrolirati svoje ponašanje.

Ne možete li kontrolirati stanje u kojem se nalazite – počnite raditi na sebi!

Ako ste uzrujani, ljuti, ako se osjećate nemoćno, ne znate što biste učinili – zastanite na trenutak, duboko dišite, umijte se hladnom vodom, smirite se u drugoj prostoriji… Nemojte reagirati iz afekta. Vikanje i urlanje na dijete ili u težim slučajevima bilo kakvo fizičko discipliniranje pa čak i ono „po guzi“ nije rješenje i zapravo je nedopustivo! Osobno sam zgrožena koliko roditelja ovo prakticira i smatra prihvatljivim. Postoje i roditelji koji ne razgovaraju s djecom, ali lako dižu ruku na djecu ili odgoj temelje na strahopoštovanju. No, to nije odgoj, to je pokoravanje. Iz ovakvog pristupa se neće razviti zdravi ljudi svjesni vlastitih vrijednosti, već ili osobe pune straha i bojazni koje se lako pokoravaju drugima ili jednako tako zlostavljači.

Pribjeći bilo kojoj metodi grubosti – verbalnoj, fizičkoj ili ignoriranju i zapostavljanju djeteta, odraz je roditeljske nekompetencije. Naravno, nitko se ne rađa kao savršen roditelj i svaki roditelj ima pravo izabrati odgojni stil, ali niti jedan roditelj nema pravo zlostavljati dijete na bilo koji način.

Sasvim je normalno da u roditeljstvu griješimo. Problem nastaje ako nikada ne sumnjamo u svoje roditeljske metode ili svjesno i namjerno ignoriramo „loše poteze“. Na svakom roditelju leži odgovornost za život djeteta!

Indira Juratek: savjesno roditeljstvo

Radom na sebi do svjesnog roditeljstva

Prepoznajte li se u bilo čemu do sada napisanom, predlažem da razmislite koje su to situacije gdje se gubite, gdje se ne možete kontrolirati i da probate doći do toga gdje leži korijen takvog ponašanja. Možda u načinu na koji su vas odgajali? Možda niste mislili da ima išta loše u tome pljesnuti dijete „po guzi“, jer je to „oduvijek tako bilo“?

U trenu kada postanemo svjesni da nešto ne činimo dobro, na nama je sva odgovornost kako ćemo se ponašati dalje. Kada nešto osvijestimo nemamo više pravo zatvarati oči pred time, ali imamo obvezu pozabaviti se istim i riješiti to.

Da se vratim na sam početak, radom na sebi, koji je za mene osobna higijena baš poput jutarnjeg rituala u kupaonici, svakodnevno koračam putem svjesnog roditeljstva. Griješim li? Naravno da da, ali ispravljam, uvažavam svoju djecu, ispričam im se ako sam pogriješila. Ne namećem im teret svojih emotivnih stanja. Svjesna sam da je roditeljstvo najljepši, ali istovremeno i najzahtjevniji te najodgovorniji dio života koji imam.

Molim vas, nikada se nikome nemojte žaliti na svoje dijete, nije dijete krivo, već vi kao odrasla osoba trebate znati ovladati situacijom i izazovima roditeljstva.

Ako naiđete na problem koji ne možete riješiti sami niti u razgovoru s bliskim ljudima, uvijek možete potražiti stručnu pomoć i savjetovanje. Postoje razni programi koji vam mogu pomoći da osvijestite kakav ste roditelj, a kakav želite biti te vas voditi tim putem. Svjesnim roditeljem, roditeljem punim razumijevanja za dijete, ali i za sebe te smirenim roditeljem koji odgaja dijete kroz bliskost ne postaje se preko noći, ali se postaje radom na sebi. Krenite već danas.

Indira Juratek: Savjesno roditeljstvo

Tekst: Indira JuratekBudi Dobro

Foto: DT Studio, Pexels

Učitati još
Zatvori