Indira Juratek: Božićni duh opstaje unatoč okolnostima

Indira Juratek božićni duh
Indira Juratek

Božićna magija je tiha. Tamo iza blještavila, bogatih advenata na koje smo navikli, žamora ljudi, umatanja poklona i pripremanja za najljepše doba godine, krije se božićni duh. Svatko ga može pronaći. Ne garantiram da ćete ga vidjeti, ali osjetiti ga možemo baš svi. 

Taj božićni duh je radost postojanja, veselje darivanja, onaj osjećaj ljubavi koji te preplavi kad činiš nešto dobro za drugoga. 

Pravi sastojci sretnog Božića

Ovo doba godine nam je najčešće vrlo uzbudljivo, priznajmo često i stresno, ali u konačnici kad se okupimo s našim obiteljima, preplavi nas osjećaj zajedništva i pripadanja i kao da sve odjednom ima smisla. Upravo će ovaj Božić po tome biti uvelike drugačiji od svih do sada. Mnogi od nas će ostati u svojim najmanjim krugovima, daleko od roditelja, braće i sestara ili dragih prijatelja. Kao da nas ova godina na kraju svog ciklusa još jednom testira kako ćemo se nositi s prividnom odvojenošću. Jer, možda i jesmo fizički odvojeni, ali pravi sastojci sretnog Božića su ljubav i pažnja koju poklanjamo, a to nam nikakav virus, distanca ili propusnica ne može oduzeti.

Indira Juratek božićni duh

Od proljeća i lockdowna mnogi su mislili kako neće moći preživjeti ovakve uvjete, ali vrijeme nam je pokazalo da smo prilagodljiviji, izdržljiviji i kreativniji mnogo više nego što i sami mislimo. Znam da mnogi osjećaju veliki teret od težine ove godine, ali stvari nikada nisu tako crne da ne bismo vidjeli tračak nade. Razdoblje zime u kojem se nalazimo i samo nam pokazuje da je i sasvim malo svjetlo dovoljno da raspiri najcrnji mrak. Umjesto prepuštanja lošim vibrama, tjeskobi i depresiji, zašto ne bismo iskoristili poziv zime da se odmorimo, usporimo, povučemo u sebe. Imamo dovoljno vremena da razmislimo o životnim potrebama, prioritetima, da gajimo misli i ideje za iduće proljeće. 

Indira Juratek božićni duh

Kako provesti Božić u raskošnom unutrašnjem duhu?

Kao vječni optimist uvijek gledam što najbolje možemo izvući iz neke situacije pa tako i ovoga puta dijelim s vama nekoliko ideja kako proslaviti blagdane u raskošnom unutrašnjem duhu (čak i ako ste solo). 

Budite fleksibilni

Držanje za stare načine i ideje može donijeti još veću tugu i razočaranje ovih blagdana. Nikada nije dobro biti rigidan, a 2020. nas je svakako naučila da ništa nije sigurno i da se sve promijeni u sekundi. Iako se mnogima čini da smo zatvoreni gotovo u kaveze, nemojte taj kavez sami sebi još dodatno zaključati i ukrasti Božić. Možete se dogovoriti sa svojim najbližima i organizirati božićno druženje preko raznih aplikacija, whattsupa, zooma i ostalih čuda. Izbor je zaista velik. Uz male pomake božićnu tradiciju možete održati virtualno. Umjesto razmjene poklona pokušajte razmijenite misli i osjećaje. Nije li ovo divna prilika da napokon kažemo onima koje volimo koliko nam znače, što nam donose i kako oplemenjuju naše živote? 

Zahvalnost

Naprosto mi je uvijek na popisu. Ako ste zdravi, na toplom, imate objed, zahvalite se za to ove blagdane. Kada živimo život obojan zahvalnošću unosimo boje radosti, veselja, novih mogućnosti i pomirenosti sa sadašnjim trenutkom, a to nam je zaista jedna od najvažnijih lekcija koje trebamo usvojiti. Zahvalite se onima s kojima dijelite sve što imate. Ako ste solo zahvalite se sebi za ljubav, pažnju i razumijevanje. Mogli biste i sami sebi napisati pismo podrške i zahvale za sve naučene lekcije, za sve situacije kada ste prihvatili sebe i svoju istinu, za sve trenutke kada ste se zauzeli za sebe, za svaki odvojeni dio dana posvećen brizi o svom fizičkom, mentalnom i emotivnom zdravlju. 

Zagrljaj

Ova godina nam je uzela dodire, a mi, ljudi, toliko čeznemo za fizičkim kontaktom. Razmjena topline, energije i ljubavi koja se dogodi samo jednim zagrljajem toliko je bitna i značajna za naš opstanak. Sigurna sam da nećete naći ljepši dar ovog Božića od umatanja u nečije ruke. Grlite se sa svojim ukućanima, zamotajte se jedni u druge, zamislite da ste se ukrasili najljepšom i najvećom vrpcom koja postoji. Ako ste solo, zagrlite sebe. Ako ovo nikada niste probali možda ćete se iznenaditi koliko je moćno pružiti sebi zagrljaj, toplinu, prihvaćanje i svjesnost da se na same sebe uvijek možemo osloniti. 

Budite solidarni

Možda će neki očajavati nad situacijom i pomišljati da blagdani nisu mogli biti gori, ali sjetite se da postoje ljudi oko nas koji su stariji, nemoćni, siromašni. Ako imate u svom životu ili susjedstvu takvog nekoga, pripremite toj osobi jelo i odnesite joj na Badnjak ili Božić. Upalit ćete srca i ugrijati duše. Tada ćete zaista spoznati onaj božićni duh s početka ove priče. 

Život u nama uvijek nađe put i neka vam to bude božićna zvijezda vodilja ovih dana, jer „Onaj tko nema Božić u srcu nikada ga neće pronaći ispod stabla.“ Roy L. Smith

Indira Juratek božićni duh

Tekst: Indira JuratekBudi Dobro

Foto: Marina Ćosić, Pexels

0