Foodoris: Božićni panj je desert kojeg će obožavati svi ukućani

Foodoris: Božićni panj je desert kojeg
će obožavati svi ukućani

Poznato je da se, prema tradiciji, unosi panj u kuću uoči Božića, koji se zapravo naziva Badnjak, a koji će grijati  i osvjetljavati dom sve do početka siječnja. Ovaj kolač nastao je u francuskoj krajem 19. stoljeća kao ideja pariških slastičara da izrade kolač nalik panju koji se unosi u kuću. Bûche de Noël odnosno Božićni panj zapravo je rolada koja se ukrašavanjem pretvara u panj. Božićni panj je ujedno predivan ukras i središnji dio blagdanskog stola. Moja varijanta je veganska, no unatoč tome vrlo je mekan i prozračan, nevjerojatno odličan. 

Božićni panj

Za pripremu vam treba malo više vremena i strpljenja, ali i preciznosti. Ipak pripremate slasticu koju ćete postaviti na središnji dio stola i time oduševiti ukućane i goste. Panj možete ukrasiti i gljivama od meringe (koje su također veganske, javite mi se ako želite recept), posipati šećerom u prahu ili pak ukrasiti “mahovinom” koju čine pomiješani mljeveni orasi s malo matcha praha i vode. Igrajte se, dajte mašti na volju i vidite kuda će vas to odnijeti. Iznenadite svoje goste ovim divnim božićnim desertom.

Sastojci za biskvit:

  • 1 šalica biljnog mlijeka
  • 2 žličice jabučnog octa
  • 2 žlice mljevenih lanenih sjemenki
  • 1/3 šalice javorovog sirupa
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1/3 šalice kokosovog ulja (otopljenog)
  • 1 + 1/4 šalice bijelog pirovog brašna
  • 2 žlice kakaa u prahu
  • 1/3 šalice kokosovog šećera
  • 1 žličica vinskog kamena (prašak za pecivo)
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • 3/4 žličice agar agara u prahu
  • prstohvat soli 

Sastojci za kremu:

  • 1/3 šalice veganskog maslaca ili margarina (80g)
  • 1 + 1/2 šalice eritrita u prahu (ili običnog šećera)
  • 1 žlica biljnog mlijeka 
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 1 žlica ruma (preporučujem!, daje nevjerojatni okus)

Sastojci za ganache: 

  • 1 šalica komadića tamne čokolade (koristila sam kapljice, a možete i nasjeckanu čokoladu)
  • 1 šalica kokosove kreme (kruti dio iz ohlađene konzerve kokosovog mlijeka)

Priprema: 

  • Staviti grijati pećnicu na 170 stupnjeva. Premazati lim za pečenje uljem te staviti papir za pečenje, poravnati i premazati s malo ulja papir za pečenje. Pripremiti čistu krpu i lagano je posipati kakaom.
  • U posudi pomiješati mlijeko, ocat, mljeveni lan, javorov sirup, vaniliju i ulje. Pustiti 10-ak minuta kako bi počeo djelovati ocat s mlijekom. Za to vrijeme u veliku posudu prosijati sve suhe sastojke. Dodati mješavinu mlijeka i octa. Miješati pjenjačom dok ne dobijete smjesu bez grudica. Smjesu prebaciti u pripremljeni lim te ravnomjerno rasporediti smjesu po cijelom kalupu. Staviti peći u zagrijanu pećnicu cca. 12- 13 minuta. Nemojte prepeći biskvit. Kada je čačkalica iz biskvita izašla suha i lagano je porumenio znači da je gotov. Izvaditi kalup iz pećnice i pustiti da se malo ohladi par minuta. Biskvit mora biti lagano topao kada krenete s motanjem u roladu. Pažljivo preokrenuti biskvit na pripremljenu krpu te oprezno skinuti papir za pečenje. Ako su rubovi previše zagorjeli, odrezati ih da vam ne lome biskvit kada se mota. Zamotati roladu (skupa s krpom) te pustiti da se skroz ohladi zamotana (minimalno sat i pol).
  • Dok se biskvit hladi napraviti kremu tako da ćete ručnim mikserom kratko izmiksati maslac/margarin te dodati preostale sastojke i izmiksati u pjenastu, blijedo žutu kremu. 
  • Ohlađenu roladu pažljivo odrolati. Nemojte doći u napast pokušati je ispraviti do kraja! Neka ostane malo zavinuta. Budite pažljivi jer je biskvit lomljiv (no i ako pukne, kasnije ćete zakamuflirati ganacheom :)) Premazati ravnomjerno kremom te nazad zarolati, ovog puta bez krpe. Zamotati u plastičnu foliju i staviti u hladnjak na sat vremena. 
  • Odmah napraviti ganache tako da ćete u posudu staviti čokoladu, zakuhati kokosovu kremu i preliti čokoladu. Dobro pomiješati i pustiti da odstoji sat vremena, prvo na sobnoj temperaturi, zatim staviti zadnjih 10 minuta u hladnjak. Prije ukrašavanja vrlo kratko ručnim mikserom izmiksati ganache (doslovno 10 sekundi, ako pretjerate s miksanjem biti će previše kruta za ukrašavanje). Puniti dresir vrećicu i ukrasiti panj ili špatulom pažljivo nanijeti i vilicom proći kako bi dobili izgled kore.
  • Nakon ukrašavanja vratiti panj u hladnjak sve do serviranja. Pokazalo se da je rolada još ukusnija kada malo odstoji, npr. drugi dan.

Recept nam donosi Doris Valković s bloga Foodoris. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilu.

Foto: Doris Valković

Preporuka

Zatvori