Superhrana o kojoj se najviše pričalo

Superhrana o kojoj se najviše pričalo

Briga o zdravlju, novi wellness trendovi i neobični novi dodaci prehrani uvelike su obilježili prošlu godinu. Trendi superhrana je poput velikog vala poharala društvene mreže, nemoguće je bilo izbjeći sve moguće smoothieje, raznorazne ‘zdjele’ (bowls), zdrave napitke koji čine čuda za vaše tijelo… Do te mjere smo slušali o svim zdravim promjenama koje moramo unijeti u svoj život da je došlo do osjećaja pritiska ako slučajno nismo probali nešto od svega ponuđenog. Ili smo se jako dobro smijali svim internetskim dosjetkama vezanim uz ovaj trend.

Daleko od toga da obroci koji sadrže suprehranu ne mijenjaju uvelike kvalitetu vaše prehrane i utječu na zdravlje organizma. Prihvaćanje nekih zdravih navika, isprobavanje novih dodataka zaista može promijeniti način na koji razmišljate o hrani, no to ne bi trebalo biti pomodno razmišljanje u smislu “pijem smoothie jer ga svi piju”,  već stvarna želja da se osjećate bolje.

Prošlu je godinu baš obilježilo nekoliko namirnica, poput chia sjemenki, matche, kurkume, spiruline, avokada, kokosovog ulja, čija su svojstva naveliko hvaljena i proglašavana gotovo čudotvornim. Možda ste ih isprobali, a i mi smo pisali o nekolicini – u nastavku ih se prisjećamo.

Chia sjemenke najčešće se konzumiraju u obliku chia pudinga. Postale su jako popularne, ali ne bez razloga! Bogate su osnovnim hranjivim sastojcima – proteinima, ugljikohidratima i Omega-3 masnim kiselinama, što ih čini idealnom namirnicom za sve uzraste. Doprinose održavanju mišićne mase i zdravih kostiju, a od ugljikohidrata sadrže uglavnom vlakna, tako da pomažu i boljoj probavi. Smatraju se idealnom hranom za trčanje i rad mozga. I mi smo isprobavali nekoliko recepata – ovo je jedan od njih.

Matcha dolazi iz Japana i zapravo se radi o fino mljevenom prahu listova zelenog čaja. Inače se matcha čaj priprema s posebnom mutilicom i u posebnim posudama te ispija u sklopu specijalnih ceremonija, o čemu nam je pisala naša Edita Šimić (Kuživancija), a s vremenom je ovaj zeleni prah našao svoj put i u razna jela, slastice, milkshakeove, smoothieje te naposljetku i latte. Gdje matcha latte isprobati u Zagrebu provjerite ovdje.

Kurkuma je jedan od najmoćnijih i najljekovitijih začina već tisućama godina, a u zadnje vrijeme je postigla posebnu popularnost i u našim krajevima. Glavni aktivni sastojak kurkume je kurkumin koji ima antioksidativna, protuupalna i antikancerogena svojstva. Isprobajte je u zlatnom mlijeku!

Avokado je u jednom trenu dobio toliko zamaha na društvenim mrežama da se popularno zeleno voće odjednom našlo na majicama, a čak smo dobili i avokado emoji. No ne bez razloga, ova hranjiva namirnica prepuna je zdravih masti i vitamina (kao što su A, E), ne sadržava kolesterol, ima i puno kalija! Svi znamo da je mrkva dobra za vid, ali jeste li znali da je i avokado? Zahvalite karotenoidima luteinu i zeaksantinu! Može pomoći i u smanjenju rizika raka prostate, artritisa i osteoporoze, a također i suzbija nuspojave nakon kemoterapije. Što još i koje recepte isprobati čitajte na linku.

Blagodati kokosovog ulja poznate su odavno, a posljednjih godina je ovaj proizvod doživio boom zbog svoje kvalitete i široke mogućnosti primjene. Kokosovo ulje ima iznimna ljekovita svojstva koja su prepoznata diljem svijeta – hranjivije je i ljekovitije od bilo kojeg drugog ulja u prehrani, koristi se kao kućni lijek, a u zadnjih nekoliko godina sve više je prepoznato jer je njegov utjecaj na zdravlje velik, što se tiče njege organizma i izvana i iznutra. Beauty trikove za koje vam je potrebno samo kokosovo ulje donosimo ovdje, a probajte i kavu s kokosovim uljem!

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori