Biljke su vam uvenule dok ste bili na godišnjem? Donosimo savjete za njihov hitni oporavak

Biljke su vam uvenule dok ste bili na godišnjem? Donosimo savjete za njihov hitni oporavak

Vratili ste se s godišnjeg odmora i dočekalo vas je neugodno iznenađenje – vaše biljke više nisu u svom najboljem izdanju. Iako ste se potrudili da im ostavite najbolje moguće uvjete, nekad jednostavno naše biljke odbijaju suradnju ako nas nema u blizini. Razlozi mogu biti različiti, od presuhog zraka, premalo zalijevanja, krive pozicije u stanu do krive dohrane i nametnika koji su se okomili baš na vaše zelene cimere. Donosimo nekoliko savjeta kako oporaviti biljke nakon godišnjeg, ali i nekoliko mogućih uzroka kako vam se to više ne bi događalo.

https://www.instagram.com/p/CEEOSmvncX1/

Uzgoj zahtjevnih i nezahtjevnih biljaka

Jedan od najvećih zadataka pri uzgoju sobnog bilja je osigurati im pravilnu i potrebnu vlagu. Neke biljke su zahtjevnije od drugih i trebalo bi im tri puta tjedno provjeravati supstrat da utvrdimo imaju li dovoljno vlage. To je najlakše učiniti s drvenim štapićem kojeg gurnemo u zemlju i ako je suh – znači da biljka treba vode. Također samim pipanjem površinske zemlje možemo utvrditi je li biljka žedna. Nikako ne zaboravite ono staro pravilo – zalijevanje je najbolje ujutro i navečer. Ako pak nemate dovoljno vremena da se potpuno posvetite nekim vrstama, razmislite o nabavi onih koje ne zahtijevaju toliko brige. Kaktusi, sanseverije, sukulenti – jednako su efektne biljke a briga o njima svedena je na minimum. Ako ste se ipak odlučili na uzgajanje malo zahtjevnijih biljaka, a nešto je pošlo po zlu, evo nekoliko savjeta kako brzinski možete reagirati i spasiti što se spasiti da.

Kako oporaviti biljke nakon godišnjeg

Ako su listovi počeli žutiti i smeđiti znači da je biljka presušena i hitno joj treba vode. Teglicu s biljkom trebalo bi do pola staviti u kantu napunjenu vodom. Idealno bi bilo biljku tako ostaviti pola sata do sat, zatim ju izvaditi i pustiti da se ocijedi višak vode. Biljku možete staviti u kadu ili u dvorište i lagano istuširati. Nakon toga, također ostaviti da se voda iscijedi. Vaša bilja bi se trebala oporaviti kroz nekoliko sati.

Prirodna dohrana biljaka

Ako su listovi vaše biljke klonuli i ona izgleda beživotno znači da joj fali minerala. Njih možete vratiti tako da biljku zalijete ohlađenim čajem od koprive ili ohlađenom vodom u kojoj se kuhalo povrće. Spas za biljke nalazi se i u talogu kave. Ovaj omiljeni crni napitak oduvijek je dobro gnojivo za biljke. Talog samo posipajte po zemlji. Možete u zemlju ubaciti i zrna kave pa će ona sama polako otpuštati potrebne sastoje za dohranu vaše biljke. Ako vam vrhovi lišća počinju smeđiti, zrak je presuh i trebalo bi biljke redovito prskati ili nabaviti ovlaživač zraka. Ako pak biljci listovi otpadaju možda je doživjela preveliki temperaturni šok ili premalo/previše svjetlosti – smjestite ju na, za nju, prikladnije mjesto.

Nekim biljkama nema spasa

Ako ste pak biljku previše zalili i korijen joj je počeo truliti, teško da ćete uspjeti spasiti stvar. Nekada pomaže presađivanje u novu zemlju ili dodavanje nove u već postojeću. Nekad iako su svi listovi otpali, ako je stabljika i dalje čvrsta i zelena, ima nade da će se oporaviti. Budite nježni, pažljivi i strpljivi. Ako su vašu biljku napali nametnici i primijetili ste bubice i sitnu paučinu – najbolje je otići u najbliži vrtni centar po preparate koji su specijalizirani baš za tretiranje određenih vrsta nametnika.

Foto: Unsplash, Instagram

Učitati još
Zatvori