Kava bez mlijeka i šećera, ali s aromom kokosa

Vrlo je malo onih koji mogu zamisliti početak svog dana bez šalice kave! Ja prva! Kod nas se jako puno toga vrti oko ovog kofeinskog napitka. Počevši od druženja, poslovnih sastanaka, ‘ćakula’, dogovora i izgovora. Rečenicom – kada ćemo na kavu, zapravo izražavamo našu želju da se s nekim vidimo. Taj zarazni napitak se uvukao u svaku poru naše kulture da o njemu zapravi više ni ne razmišljamo.

Ali što zapravo pijemo? Sve više i više istraživanja potvrđuje da kava nije toliko štetna, kako se nekada mislilo, dapače! Gdje je onda nastao problem?

kava3

Problem je bio, i uvijek će biti, u dodacima koje stavljamo u kavu. Rafinirani šećer i procesuirano mlijeko koje u sebi također sadrži šećer. Primjera radi, ako svaki dan pijete 1 šalicu kave sa samo 1 žličicom šećera koja ima otprilike 5 g, za 30 dana unesete u sebe 150 g šećera. Ako slučajno pijete dvije kave, doza šećera se udvostručuje.

kava4

Puno ljudi ne može biti čistu, crnu kavu. Jednom sam čitala raspravu na Facebooku u kojoj je vladalo mišljenje da kava bez šećera nije kava. Ali jedna gospođa je lijepo objasnila, pravi zaljubljenici u kavu je piju čistu, gorku, kakva ona i jest. Ostali zapravo vole šećer. Okus slatkog.

kava2

I time dolazimo do recepta. Čime zamijeniti šećer i mlijeko u kavi? Postoje recepti koji sugeriraju sirovi bjelanjak ili maslac uz, po želji, dodatak stevije. Međutim, ja osobno stavljam kokosovo ulje i recept dijelim danas s vama.

Kokosovo ulje u sebi ima notu slatkoće, ‘vuče’ na slatko, iako nije ni najmanje slatko. Zapravo, skuham kavu, bilo kakvu, dodam 1 žličicu kokosovog ulja i malo cejlonskog cimeta.

kava1

Konzumirajući žličicu kokosovog ulja svako jutro na tašte njegujete kožu i kosu, te vam pomaže pri apsorpciji vitamina i važnih minerala poput kalcija, magnezija i željeza i čini vas sitim. Svakako će vam trebati vremena da se naviknete na ovu vrijednu namirnicu u kavi, ali vrijedi pokušati!

kava6

Za više gastro doživljaja pratite moj Instagram i Facebook profil te Kuživancija blog. Dobar tek! 🙂

Komentari