

Autumn Tortellini Soup: Ove jeseni obožavamo juhe, ali nova hit juha s tortellinima je apsolutni favorit
Ove sezone službeno smo ludi za juhama. Iako ih volimo tijekom cijele godine, čim se temperature spuste i dani postanu kraći, uživanje u toplom tanjuru postaje naš omiljeni ritual. Ove jeseni već smo isprobali razne varijante, od domaće pileće juhe i “penicilin” juhe, klasika koji nas spašava kad nas uhvati prehlada, do bogatih krem juha od gljiva ili od bundeve.
A onda smo naišli na nešto što nas je odmah osvojilo – Autumn Tortellini Soup. Juha koja nas je već na prvi pogled podsjetila na prošlogodišnji hit, Lasagna Soup, ali s još kremastijim, talijanskim twistom.
Na Instagramu smo je pronašli na profilima @fridasofiaeats i @moribyan i odmah poželjeli isprobati. I nismo pogriješili jer ova juha spaja sve što volimo: sočnu talijansku kobasicu, punjene tortelline, mirisno povrće i nježnu kremastu bazu. Dovoljno je jednostavna za pripremu usred radnog tjedna, ali i dovoljno posebna da ju poslužite na vikend druženju uz čašu crnog vina i topli komad focaccie.
Autumn Tortellini Soup
Sastojci:
JUHA
- 1 žličica soka od limuna
- 3 žlice maslaca (neslanog)
- 3 žlice koncentrata rajčice
- 1 šalica cherry rajčica, prepolovljenih
- 1 žlica sitno nasjeckanog češnjaka
- 480 ml vrhnja za kuhanje
- 60 ml glatkog brašna
- 1 l pilećeg temeljca
- 2 žlice krem sira, omekšanog
- ¼ šalice suhih rajčica, sitno nasjeckanih
- ½ do ¾ šalice ribanog parmezana (po ukusu)
- sol, po ukusu
- svježe mljeveni crni papar, po ukusu
- 280–340 g tortellina punjenih sirom
- 1 žlica svježeg peršina, sitno nasjeckanog
- 2 žlice svježeg bosiljka, nasjeckanog
- šaka svježeg špinata, nasjeckanog
MLJEVENO MESO
- 1 žlica maslinova ulja
- 450 g mljevene govedine
- 1 žličica sušenih pahuljica čili papričice
- 1½ žličica talijanskog začina
- 1½ žličica dimljene paprike
- ½ žličice mljevenog luka u prahu
- ½ žličice češnjaka u prahu
- 1 žličica soli
Priprema:
- U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri.
- Kad se ulje zagrije, dodajte mljevenu govedinu i začinite talijanskim začinom, dimljenom paprikom, čili pahuljicama, lukom u prahu, češnjakom u prahu i solju.
- Drvenom kuhačom razbijajte meso na manje komade i pržite dok ne poprimi zlatnosmeđu boju i ne postane potpuno pečeno.
- Izvadite meso iz lonca i odložite ga na tanjur ili u zdjelu.
- U isti lonac (u kojem je ostala masnoća od mesa) dodajte sok od limuna i maslac te lagano ostružite dno lonca drvenom kuhačom kako biste pokupili sve zapečene komadiće.
- Dodajte češnjak, cherry rajčice i koncentrat rajčice. Pirjajte 2–3 minute dok ne zamiriše i rajčice malo omekšaju.
- U posebnoj posudi pomiješajte vrhnje i brašno, dobro promiješajte pjenjačom dok ne nestanu grudice.
- Ulijte smjesu u lonac zajedno s pilećim temeljcem i dobro promiješajte.
- Zatim dodajte krem sir, suhe rajčice i parmezan. Miješajte dok se sir ne otopi i juha postane glatka i kremasta.
- Po želji dodatno posolite i popaprite.
- Vratite mljeveno meso u lonac, dodajte tortelline i kuhajte 5–6 minuta (ili prema uputama na pakiranju), dok tjestenina ne omekša.
- Na kraju dodajte špinat, svježi bosiljak i peršin te još jednom lagano promiješajte.
Ako želite vegetarijansku verziju, jednostavno izostavite meso i koristite povrtni temeljac – okus će i dalje biti bogat, pogotovo uz dobar parmezan i prstohvat muškatnog oraščića.
Foto: Instagram (@theoriginaldish)