Njega dječje kože

U svakodnevnu brigu o vašem najmlađem, bitno je uključiti i dobru rutinu za njegu kože. Dječja koža je osjetljiva i zahtijeva posebnu pažnju u odabiru proizvoda, osobito ako se radi o novorođenčetu. U ovim ljetnim mjesecima i koži odraslih potrebna je veća briga, a djecu koja su zbog igre više izložena suncu treba adekvatno zaštititi.

01

Iako ste vi možda navikli koristiti nebrojene proizvode za njegu kože, vašem djetetu to nije potrebno. U prvim mjesecima nije potrebno koristiti nikakve preparate jer se djetetov imunološki sustav još razvija, a tretiranje kože s previše proizvoda može dovesti do iritacije i razvoja alergija. Iz istog razloga, nemojte pretjerivati s pranjem djeteta. Prilikom mijenjanja pelene dobro operate to područje kako biste spriječili iritaciju, a kupanje obavljajte tri puta tjedno. Svu odjeću operite prije nošenja i koristite proizvode bez umjetnih mirisa i boja.

02

Prilikom nošenja pelena može doći do iritacije i osipa koji najčešće ne zahtijevaju medicinsku pomoć. Kako biste spriječili takve probleme, nakon kupanja dobro osušite kožu djeteta tapkajući ručnikom, a ne trljajući, ne pretjerujte s kupanjem kako ne biste isušili kožu, koristite proizvode za njegu bez mirisa, redovito provjeravajte i mijenjajte pelene te ne koristite vlažne maramice koje sadrže alkohol. Ako se iritacija ne povuče za dva do tri dana, posjetite liječnika.

03

Za vrlo malu djecu najbolje je da ih uopće ne izlažete suncu, a ako već izlazite s njima, neka imaju šeširić i laganu odjeću dugih rukava. Krema sa zaštitnim faktorom također je neizbježna, no ako je dijete staro svega nekoliko mjeseci, kremu namažite samo na područja koja je teško pokriti odjećom kao što su ruke. Kada se radi o starijoj djeci, namažite ih cijele, ali pazite na područje oko očiju. Kremu je potrebno ponovo nanijeti svaka 2 sata ili nakon kupanja. One namijenjene djeci njihovu kožu neće nadražiti, a pružit će im adekvatnu zaštitu u igri i kupanju. Kao i kod kože odraslih, izlaganje sunčevim zrakama između 10 i 16 sati treba izbjegavati.

04

Kada se radi o kupanju i tuširanju djece starije od godinu dana, koja se u igri vrlo često i zaprljaju, koristite blage sapune i šampone i vodu ugodne temperature jer ona vruća isušuje kožu. Takvi blagi sapuni, uz hidratantnu kremu bez umjetnih boja i mirisa, jedino su što mladoj dječjoj koži treba. Prije nego što počnete koristiti neki proizvod, testirajte ga na malom dijelu kože kako biste se uvjerili da neće uzrokovati iritaciju. Kako dijete odrasta, učite ga važnosti pravilne brige za kožu. Imajte na umu da kako dijete odrasta i ulazi u pubertet, u njegu kože treba unijeti neke promjene, u čemu vam može pomoći dermatolog.

Foto: Zara

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori