Isprobajte najbolju tortu od mrkve

Blog Foozdarije pronašli smo prvo putem Instagrama gdje smo se “zakačili” na slike, zatim i web-stranice gdje su nas odmah okupirale lijepe priče, i nije bilo druge nego da ih kontaktiramo da s nama podijele priču o svojem nastanku. Govorimo u množini jer iza bloga Foozdarije krije se jedan bračni par, Ana i Mislav Kurtela, koji svoje kulinarske eskapade provlače kroz romantične i atmosferične priče.

mrkva

Pronaći ćete nešto i za oko i za zub jer fotografije su prekrasne, a hrana još bolja. Kako je došlo do pokretanja bloga ispričala nam je Ana: “Počeli smo kuhati otkada smo i započeli zajednički život, nekako se poklopilo. Prije toga nismo imali pojma… Blog je došao kao želja za zajedničkim hobijem (on ima košarku, ja imam jogu) kojeg bi dijelili s našim prijateljima. Mozda se krug ljudi koji ga čita malo povećao, ali je zapravo ostao upravo to. Mi zaista uživamo u tome – listamo kuharice, nađemo nešto što nam se sviđa pa to poželimo podijeliti s drugima. Ili sami nešto smislimo. Broj naših prijatelja preko bloga se nevjerojatno povećao, a mislim na prave prijatelje, ne na poznanike. To je, uz svaki smijeh i svađu koji svaki novi post donese Mislavu i meni, najdragocijenije što smo pisanjem bloga dobili.”

mrkva_velika

A u nastavku pročitajte recept za najbolju tortu od mrkve.

Sastojci za biskvit:

200 g smeđeg šećera
180 ml suncokretovog ulja (može i kokosovog, još bolje)
60 g grčkog jogurta
3 velika jaja
2 žličice vanilije
250 g brašna
1 žličica sode bikarbone
2 žličice cimeta
1/4 žličice muškatnog oraha
1/2 žličice soli
260 g fino naribane mrkve
80 – 100 g nasjeckanih oraha
po želji možete staviti i grožđice koje su vam odležale u rumu

mrkva2

Glazura od sira:

220 g sira tipa Philadelphia, ABC ili slično
115 g maslaca (omekšalog na sobnoj temperaturi)
240 g šećera u pragu (po meni je 180 g više nego dovoljno)
2 žlice vrhnja za šlag
2 žličice ekstrakta vanilije
malo soli

mrkva3

Upaliti pećnicu na 175 stupnjeva. Pripremiti kalup veličine 23 do 25 cm, namastiti ga i posuti brašnom. U mikser staviti šećer i ulje, polako dodavati jogurt. Dodati jaja, jedno po jedno, i vaniliju. Miksati par minuta, pa ostaviti sa strane. U drugoj posudi pomiješati brašno, sodu bikarbonu, cimet, muškatni oraščić i sol. Lagano dodavati suhe sastojke u mokre, ne miksati. Na kraju dodati naribanu mrkvu i orahe.
Peći 30-ak minuta, ovisno o pećnici. Kad je biskvit gotov, pustiti ga da se skroz ohladi. Za to vrijeme napravite glazuru – istucite sir i maslac na srednjoj brzini 2 do 3 minute. Dodavati šećer u prahu, vrnje i ekstrakt vanilije pa miksati još nekoliko minuta dok se sve ne spoji i ne nestanu sve grudice. Na kraju dodati sol. Glazuru premazati preko hladnog biskvita i ukrasiti orasima.

Ako ste se “zakačili” na ovaj recept, posjetite blog Foozdarije i pronađite još puno sličnih.

0

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori