Slatki zalogaj sa svježim voćem

Već smo vam jednom prilikom predstavili blog Foozdarije, jedan od naših omiljenih, na kojem pratimo gastro avanture jednog bračnog para i na koji često zavirimo u potrazi za dobrom pričom i receptom. Ovog smo puta otkrili savršenu proljetnu kombinaciju – tortice, odnosno crostatu sa svježim voćem, ali i priču o djetinjstvu. Kao i Ana, mnogi od nas imaju sjećanja lijenih jutra u roditeljskom domu dok mama u kuhinji priprema čuda, sjećanja koja često vole prizivati kao odrasli.

crostata2

Budući da je sad sezona jagoda, idealan je trenutak da s ljubavlju pripremite ove tortice i razveselite ukućane. U potrazi za dodatnom inspiracijom posjetite blog Foozdarije, a možete ih pratiti i na Instagramu.

Crostata sa svježim voćem

Za tijesto:
225 g glatkog brašna
225 g oštrog brašna
300 g putra
100 g šećera u prahu
mahuna vanilije
limunova korica
2 žumanjka
malo soli

crostata3

U zdjelu prosijati brašno, dodati soli i hladan maslac narezan na kockice. Prstima umiješati dok ne dobijete krupne mrvice. Dodati šećer, žumanjke, vaniliju i limunovu koricu i formirati kuglu sa što manje miješanja. Staviti u prozirnu foliju pa u frižider na barem sat vremena. Ohlađeno tijesto tanko razvaljati i staviti u kalupe. Pećnica na 180 stupnjeva, dno tijesta izbosti vilicom, staviti grah ili neki drugi uteg i peći desetak minuta. Maknuti uteg i peći još desetak minuta do zlatne boje (pite u malim kalupima se, naravno, peku kraće).

Za kremu:
500 ml mlijeka
4 žumanjka
20 g gustina
20 g oštrog brašna
90 g šećera
pola mahune vanilije

crostata1

Pripremiti posudu za hlađenje. Brašno i gustin pomiješati i dodati malo mlijeka da se poveže u rijetku pastu. Dodati žumanjke i razraditi. Ostatak mlijeka sa šećerom i vanilijom zakuhati, usuti pastu i kuhati deset minuta. Maknuti s vatre, uliti u pripremljenu posudu, pokriti folijom i pustiti da se ohladi. Hladnu kremu razraditi mikserom. Pečeno tijesto puniti slastičarskom kremom i na nju slagati narezano voće po izboru.

Foto: Foozdarije

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori