O crtanju, street artu i projektu Art Parka s Dominikom Vukovićem

O crtanju, street artu i projektu Art
Parka s Dominikom Vukovićem

Genomski testovi

Počela je nova sezona Art Parka, a ove godine više nego ikada nastanjuju ga umjetnici. Novi član Art Park obitelji je umjetnik Dominik Vuković s kojim smo razgovarali o umjetnosti, street artu (zašto ga nije zarazio!) i gdje ćemo ga sve naći ovo ljeto…

1. Crtač, ilustrator, slikar, umjetnik… mnogo je naziva koji se mogu povezati s tvojim radom i djelovanjem, no street art i nije prva stvar koja uz ime Dominika Vukovića pada na pamet (osim ako nam je na pameti veliki mural na Zagrebačkoj aveniji nastao u suradnji s Martinom Hrastićem, Damirom Sobotom, Lavom Paripovićem i Stipanom Tadićem)?. Kako to da te street art nije zarazio? Toliko se ukorporirao u djelovanje, čak i, slikara u klasičnom smislu riječi da je skoro pa nezamislivo e vidjeti barem nekoliko zidova s potpisom onoga čije ime najčešće vidimo na platnu ili papiru?

Nije me zarazio, ali me interesira. Jednom kada sam bio na prvoj godini akademije sjećam se kako smo se nešto zafrkavali oko toga kako ako čovjek vrijedi onoliko koliko jezika govori onda umjetnik vrijedi onoliko koliko tehnika poznaje. I osobno više naginjem radu u ateljeu, za štafelajem ili stolom, na papiru ili platnu nego da se verem po visokim zidovima ali volim napraviti tu i tamo neki mural. To dobro dođe jer kad se s iskustvom zida vratim na papir već sam nešto bolji nego prije vjerujem. Trenutno tako mislim. Street art mi je kao jedna od učiteljica za rad u ateljeu. Uči me brzini, drugačijem shvaćanju formata i kompozicije jer stvari su uglavnom veče nego u četiri zida itd. Zato mi je street art drag ali osobno sam lik koji više vremena voli provoditi u ateljeu.

Skica za zid

Velasquez after Hrast

2. Art Park je genijalan umjetnički, zabavan i edukativan projekt koji tijekom ljeta spaja građane, turiste i sve znatiželjnike u Zagrebu. Kada i gdje te možemo tamo sresti i smijemo li pratiti što radiš, kako radovi nastaju? 

Vjerujem da ću sudjelovati na nekim događanjima u Art Parku, ali ne znam točno kada. A kad budem tamo bit će mi drago družiti se s ljudima. To je i poanta crtanja u parku. Kad budem siguran da crtam stavit ću obavijest na Facebook.

3. Kako nastaju tvoji radovi? Imaš li neki poseban ritualan proces nastanka ili je pristup nestalan, drugačiji?

Svaki slikar ima svoju spiku pri radu. Znam da pijem previše kave pa me bole oči i znam slušati neka predavanja ili podcaste na YouTube, ali zvuk nije imperativ. Nekad sam u tišini. A tehnički dio stvaranja slike ili crteža je moja neka igra u glavi koju bi zadržao za sebe ili za razgovor u živo. Teško mi je to opisati pišući, a s druge strane dobro je biti tih.

Art Park

Art Park

4. Osim Art Parka gdje još tvoje radove možemo vidjeti?

Trenutno na trijenalu crteža, u knjižnici Marije Jurić Zagorke do 11.6. i na bijenalu ilustracije čije otvorenje tek treba doći.

5. Postoji li još Space Shuttle? Ako postoji – smije li se posjetiti… i objasni čitateljima o čemu se radi?

Space Shuttle je bio atelje koji sam dijelio sa KLARXY i Martinom Hrastičem. Space Shuttlea više nema no to je manje bitno jer KLARXY, Martin i ja smo se u tom razdoblju jako zbližili kao prijatelji, a to je ono što je važno. Space Shuttle je prošao, prijatelji su ostali.

Art Park

6. Posljednje pitanje uvijek je rezervirano za budućnost – imaš li planova, izlaganja, novih projekata… Što možemo očekivati od tebe nakon ljeta?

Imam, ali naravno to ću zadržati za sebe. Opasno je pričati o idejama i planovima, opasno ih je dijeliti i savjetovao bi svima da tu finu energiju za ostvarivanje snova usmjere na rad umjesto na očekivanje drugih. A opet, biti tajnovit je vrlina u ovom slučaju.

Art Park

Art Park

Art Park

Foto: Domagoj Blažević

 

Učitati još
Zatvori