Ako volite hranu i romantiku ovo su knjige u kojima ćete uživati

Ako volite hranu i romantiku ovo su
knjige u kojima ćete uživati

Hrana i strast idu ruku pod ruku. Taj spoj posebno je prožimanje emocija i zanesenosti. Postoji nešto raskošno u kuhanju i uživanju u hrani. Intenzivan i taktilan odnos hrane i tijela koji se pretvara u predivne osjećaje i budi osjetila, potiče inspiraciju i sanjarenje. Povezanost s okusima i mirisima slična je zaljubljenosti. Dodir sočne kreme limunove torte na usnama, hrskava peciva čiji miris budi fascinaciju, kolačići koji se lome pod prstima i otapaju u ustima, a tek finoća umaka od rajčice koja pred očima slika romantične talijanske horizonte koje promatrate s rukom u ruci voljene osobe… Sve su to asocijacije i posebni osjećaji koje izaziva hrana i njena nevjerojatna moć koja čini da se izgubimo u trenutku i zaronimo u dubinu podsvjesti čuvanu za romantiku i maštanje. Da, bez sumnje je prožetost ljubavi, romantike i hrane oduvijek privlačila pozornost i brojnih umjetnika. Kako kažu, kuhanje je umjetnost, a okusi i miris hrane, tekstura i cijeli kontekst ukusnih zalogaja predstavlja inspiraciju ne samo za život već i za vječnu umjetnost veću od života. Brojne knjige su obilježile književnost kroz stoljeća opisujući romantične osjećaje i hranu, no zašto ne prikupiti na jedno mjesto i literaturu novijeg datuma koja u jedno spaja romantiku, hranu i strast.

Bilo da ove posljednje tjedne ljeta provodite na plaži ili su vam večeri natopljene mirisima doma, ove će knjige ispuniti vaše vrijeme na čaroban način s toliko privlačnom dozom romantike, strasti i predivne hrane.

‘Chocolat’, Joanne Harris

U malom Lansquenetu ništa se nije promijenilo posljednjih stotinu godina. No, u mjesto dolazi prekrasna žena, Vianne Rocher i otvara trgovinu čokolade.  Uz svaku kutiju čokoladnih bombona dolazi šarmantni poklončić. Posebno je zanimljivo kako Vianne procjenjuje svoje kupce, njihov karakter, težnje i nezadovoljstva i s obzirom na to kreira samo za njih posebne čokoladice. Knjiga je to prožeta strašću i romantičnom energijom likova pojačana čokoladnim maštanjima.

‘The Art Of French Kissing’ , Brianna R. Shrum

Cilj sedamnaestogodišnje Carter Lane je postati kuharicom. Ukaže joj se prilika života, odnosno mogućnost sudjelovanja na prestižnom natjecanju u Savannah, gdje se budući studenti natječu u izazovima kuhanja za potpuno ostvarenja sna iz edukacije u kulinarstvu. Ipak, u tom trenutku nastaju nevolje. Njezin oponent Reid Yamada sabotira je. Carter se potom odluči osvetiti, a uskoro se nađu usred ozbiljnog kulinarskog rata.

‘The Secret Ingredient of Wishes’, Susan Bishop Crispell

Rachel Monroe ima tajnu: može ostvarivati želje. Kad Rachel slučajno odobri želju, odlučuje da je vrijeme za ostavljanje prošlosti iza sebe. Kada se doseli u Nowhere, odnosno Sjevernu Karolinu, Rachel upoznaje Catch, koja ima svoju tajnu. Ona može povezati tajne tako što ih umetne kao sastojak za pite. u međuvremenu, Rachel susreće Ashea, gospodina s kompliciranom prošlošću. I nakon ovog poznanstva počinje vjerovati u bajke, odnosno “i živjeli s sretno do kraja života”.

‘The Coincidence of Coconut Cake’ , Amy E. Reichert

U knjizi se upoznajemo s Lou koja ostavlja svog zaručnika koji je vara. No, tu nije kraj lošeg perioda za protagonisticu knjige. nakon što u lokalnim novinama osvane loša kritika njezinog restorana primorana je zatvoriti ga. Odlazi u restoran utopiti tugu, a Al, kulinarski kritičar nađe se na istom mjestu kako bi proslavio svoj uspjeh. Ne prođe mnogo vremena, a da se ne pojavi iskra zaljubljenosti između ovo dvoje ljudi. No, je li moguće nastaviti odnos kada shvate tko je Al, a tko Lou.

 

‘The Simplicity Of Cider’ , Amy E. Reichert

Sanna Lund, peta je generacija proizvođača soka. Ona ima jednu želju, odnosno želi živjeti jednostavnim, tihim životom u kući smještenoj u obiteljskom voćnjaku u okrugu Door, Wisconsin. Samohrani otac Isaac Banksa godinama je pokušavao štititi svog sina Sebastiana od njegove problematične majke. No, spletom okolnosti mora spakirati stvari i otići od kuće.  Slučaj  ili sudbina vodi ih ravno u Sannin voćnjak.

‘The Way You Make Me Feel’, Maurene Goo

Kada podrugivanja Clari Shin odu predaleko, njezin otac joj predlaže da provede ljeto prodajući hranu iz kamiona, gdje će joj se pridružiti kolegica iz razreda Rose Carver.  Ali uskoro otkriva da stvari nisu tako loše kao što je ona zamišljala. Čini se kako bi mogla naći ljubav, prijateljstvo, ali napokon razviti osjećaj pripradanja.

‘Luck on the Line’,  Zoraida Córdova

Unatoč njezinom imenu, Lucky Pierce se uvijek se osjećala malo prokletom. Odbijajući se smiriti, ona mijenja poslove onoliko često koliko mijenja i dečke. Kada joj majka, slavna kuharica postavi pred izazov  da dovrši nešto, Lucky se slaži da će joj pomoći u pokretanju restorana u Bostonu, The Star. Čak i ako to znači raditi s egoističnim i nepobitno seksi glavnim kuharom.

‘Crescent’ , Diana Abu-Jaber

Tridesetdevetogodišnji Sirine, nikada se nije udavala, živi s ujakom i njezinim obožavanim psom. Radi kao kuharica u libanonskom restoranu, a njezina strast izražava se samo pripremom hrane. No, sve dok ne upozna nepodnošljivo lijepog profesora arapske književnosti. Kako se Sirine zaljubi, to pokrene uspomene na njene roditelje i pitanja o njenom identitetu kao arapskoj Amerikanki.

‘Wesley James Ruined My Life’ , Jennifer Honeybourn

Quinn Hardwick i Wesley James bili su prijatelji sve dok Wesley nije Quinn uništio život. Zajedno rade u Tudor Tymesu, srednjovjekovnom restoranu u Engleskoj i Quinn se želi osvetiti. No, polako se počinju razvijati osjećaji i Quinn mora odlučiti hoće li jednostavno sve zaboraviti što je bilo ranije i prepustiti se.

‘The School of Essential Ingredients’, Erica Bauermeister

Škola u kojoj se detaljno uči o sastojcima prati živote osam učenika koji se okupljaju u Lillianovom restoranu svakog ponedjeljak navečer. Jedan po jedan, učenici se transformiraju pod utjecajem aroma, okusa i tekstura Lillianove hrane, a okupljeni su snagom druženja.

‘Delicious!’, Ruth Reichl

Kada se ugasi vrlo poznati magazin, Delicious, specijaliziran za hranu, zaposlenici moraju spakirati svoj dotadašnji život i nastaviti dalje. Međutim, Billie Breslin dobio je ponudu za novi posao. Njezin zadatak bi bio održavanje “Delicious Guarantee” – telefonske linije za odnose s javnošću s upitima, pritužbama i receptima. Ono što ona ne zna jest da će ovaj dosadan i usamljenički posao biti portal za otkriće koje mijenja život.

‘Stay Sweet’, Siobhan Vivian

Ljeto pored jezera Sand nije potpuno bez izleta u Meade Creamery – lokalnu sladoledarnicu koju je 1944. osnovao Molly Meade. Amelia je radila na štandu svako ljeto tijekom protekle tri godine, ali kada je Molly koja je vodila ovo slatko mjesto, umrla postavlja se pitanje tko će nastaviti tradiciju. Ubrzo stiže Grady pranećak bake Molly i upita Ameliju hoće li ona nastaviti voditi Meade Creamery.

Učitati još
Zatvori