Počela je Noć knjige. Donosimo najzanimljivije od ovogodišnjeg programa
Počela je Noć knjige. Donosimo najzanimljivije od ovogodišnjeg programa

Počela je Noć knjige. Donosimo
najzanimljivije od ovogodišnjeg programa

Svjetski dan knjige obilježava se 23. travnja. U to vrijeme svake godine održava se manifestacija Noć knjige, omiljen event svim ljubiteljima književnosti. Projekt je prvi put pokrenut 2012. godine kako bi se malo više pričalo o važnosti čitanja i knjiga u suvremenom društvu. Osim što je 23. travnja Svjetski dan knjige, dan prije, obilježava se i Dan hrvatske knjige.

Već godinama manifestacija privlači mase ljudi, a održava se diljem Hrvatske. Donosimo sve detalje.

Noć knjige 2024

Koja je tema?

Svako izdanje Noći knjige ima svoju temu. Tako je ovogodišnja pod nazivom Kad je prizma kataklizma: knjige za izazovna vremena. Tema zapravo propituje na koji način se nosimo s teškim vremenima u današnjem društvu poput ratova, društvenih i financijskih kriza te negativnih klimatskih promjena. Ovogodišnji program fokusira se na to kako nam knjige mogu u tome pomoći.

Bogat program

U Noći knjige sudjelovat će čak 120 osnovnih i 45 srednjih škola, 40 vrtića, 56 knjižara, 240 narodnih knjižnica i brojni antikvarijati, nakladnici, fakulteti, učenički domovi, domovi za starije, muzeji, bolnice… Programi kojima se potiče čitanje će se odvijati i u parkovima, dvorcima, na arheološkim lokalitetima te u tramvajima i autobusima. Održat će se preko tisuću programa, a mi donosimo pregled onih najzanimljivijih.

Noć knjige 2024

Popusti i akcije

Svake godine veselimo se Noći knjige zbog popusta i akcija koje omiljene knjižare organiziraju. Od 23. do 28. travnja Planetopija će sve svoje naslove sniziti od 10 do 20 posto, uz odabir 30 naslova po cijeni od 10 eura. Sniženja u Planetopiji će vrijediti za knjižare u Zagrebu i Puli te na webshopu. Knjiga svima i svuda, naziv je akcije knjižare Hoću knjigu. Održat će se od 23. do 30. travnja, a u kojoj će velik broj naslova u knjižarama diljem Hrvatske te na web shopu biti prigodno snižen. Popustima i akcijama se pridružuje i Znanje. Njihova akcija Sve je puno zvijezda snizit će odabrane naslove i do 70 posto.

Promotivne akcije knjiga i popuste moći ćete pronaći i izvan fizičkih knjižara u web shopovima poput e-knjige i ostalih.

Izložbe

Tijekom trajanja Noći knjige, održavaju se i razne izložbe koje vrijedi posjetiti. Ove godine one su većinom posvećene obljetnicama koje obilježavamo: 500. godišnjica smrti oca hrvatske književnosti Marka Marulića, 70. godišnjica objavljivanja Gospodara prstenova, 150. godišnjica rođenja Ivane Brlić Mažuranić i 100. obljetnica smrti Franza Kafke. U Županji će 23. travnja biti održana izložba plakata i knjižne građe u čast Marka Marulića, u Bjelovaru virtualna izložba povodom 70. obljetnice Tolkienovog Gospodara prstenova, a u antikvarijatu Brala u Zagrebu, izložba prvih i ostalih lijepo ilustriranih izdanja knjiga Ivane Brlić Mažuranić.

Noć knjige 2024

Radionice, pomocije, preporuke…

Stipendistica američkog Fulbright programa, Emma Christman u Zagrebu će održati radionicu pisanja poezije na engleskom jeziku za učenike srednjih škola. Upravo za školarce, Noć knjige ima najzanimljiviji program. Održat će se razne radionice iz područja biblioterapije kao odgovor na izazovna vremena, a s tekstovima koji su prilagođeni uzrastima. A za one najmlađe, učenike nižih razreda osnovne škole, u Zaboku će se 22. travnja u 18 sati održati promocija slikovnice Vremenske priče Zorana Vakule.

Ako tražite preporuke novih knjiga za pročitati, Noć knjiga mjesto je koje će vam otkriti nova, uzbudljiva djela. U Knjižnici Gajnice, 23. travnja, knjižničarke će preporučiti knjige za izazovna vremena koje su ih ‘dovele do ruba’, dok će osobe iz kulturnog i javnog života preporučiti isto od 8 do 20 u Knjižnici Božidara Adžije. Noć knjige ove godine obuhvatila je i filmove, pa će tako u prostoru Medioteke u Zagrebu biti prikazani filmovi katastrofe, apokaliptični, postapokaliptični i distopijski filmovi, kao i motivacijski te katarzični filmovi.

Zanimljiv program održat će se i 23. travnja u Gradskoj knjižnici na Starčevićevom trgu u Zagrebu. Tamo će biti postavljena instalacija napravljena od knjiga koja simbolizira Planet Zemlju, svijeta koji počiva na znanju. Instalacija je zamišljena kao interaktivna jer su korisnici Knjižnice pozvani da kroz otvore unutar žice u unutrašnjost kugle ubace ceduljice na kojima bi bili naslovi “knjiga za Noinu arku”, knjiga koje bi odabrali spasiti u slučaju kataklizme.

Detaljan program ovogodišnjeg izdanja Noć knjige pogledajte ovdje.

Foto: Pexels

Učitati još
Zatvori