Hrvatski majstor igračaka od papira u Austriji

Hrvatski majstor igračaka od
papira u Austriji

marko zubak

Poznati zagrebački umjetnik Marko Zubak nedavno je otvorio svoju drugu izložbu u Muzeju papira, u austrijskom gradu Styrermühlu. Kao jedan od 15 najboljih umjetnika u svijetu koji izrađuju igračke od papira, ovog puta je gostovao u sklopu Međunarodnog festivala stripa Nextcomic iz Linza sa, sada već prepoznatljivim, papirnatim robotima.

marko zubak (3)

Nakon prošlogodišnje uspješne samostalne izložbe u Muzeju papira u Styrermühlu, gdje je izrađivao dvometarske gigantske skulpture koje su kasnije postale dio stalne postave muzeja i javne zbirke u Linzu te je s djecom iz osnovnih škola Austrije gradio “utopijski grad” kao kulisu za svoje instalacije, umjetnik Marko Zubak je ponovno pozvan u Austriju – ovog puta na Međunarodni festival stripa čija su tema roboti. Njegove zanimljive papirnate skulpture bit će izložene u austrijskom Muzeju papira sve do kraja listopada 2017., a njima je pridružio i projekt s kojim je imao izložbu u prostoru Offenes Kulturhaus OÖ, u Linzu, 2011. Te je godine u sklopu umjetničke rezidencije napravio stop-motion animaciju za koju je nagrađen u video kategoriji na trećem Artaq Urban Arts festivalu u Francuskoj 2012.

marko zubak

Činjenica da se igračkama od papira bavi još od 2007., da je s njima ostvario nekoliko samostalnih i skupnih izložbi te se našao na radaru svjetskih medija koji se bave temom Paper Toys i koji su ga svrstali među 15 najboljih u svijetu, potaknuli su umjetnika Marka Zubaka da pokrene www.Paperbots.eu – webshop gdje ćete pronaći originalnog papirnatog robota kao idealan poklon, skulpturu, zidnu instalaciju. Njegova mala papirnata remek-djela sada su, osim u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, Studiju Lapo Lapo, austrijskom Muzeju papira i Prostoru u rovinjskom hotelu Lone, dostupna i online.

marko zubak (5)

Više o radu Marka Zubaka potražite na www.markozubak.com.

Učitati još
Zatvori