Paulina Jazvić izlaže u prestižnoj europskoj galeriji

Paulina Jazvić izlaže u
prestižnoj europskoj galeriji

paulina jazvić 00021 – kopija

Izložba radova Pauline Jazvić na Cour de Justice de l’Union Européenne Galerie

Izložba radova na Cour de Justice de l’Union Européenne Galerie u Luxembourgu umjetnice Pauline Jazvić prva je izložba jedne Hrvatice u tom prestižnom prostoru. Svakako je dobar povod prisjetiti se kako ti radovi žive još od izložbe u zagrebačkoj Laubi prije godinu i pol, a i što sama umjetnost znači ovoj jako zanimljivoj umjetnici, otkrila nam je u razgovoru…

paulina jazvić 00016 – kopija

1. Prije godinu i pol dana Lauba – kuća za ljude i umjetnost postavila je tvoju izložbu I recommend vodka gdje je izloženo dvadesetak slika velikog formata, sada su ti radovi izloženi na Cour de Justice de l’Union Européenne Galerie u Luxembourgu. U koliko i kakvom obimu je izložba sada postavljena te na čemu je fokus?

Na izložbi u izložbenom prostoru Cour de Justice de l’Union Européenne Galerie u Luxembourgu predstavila sam se s 12 slika koje je stručni žiri odabrao. Fokus radova je upozorenje i osvještavanje da nadvladamo devijacije suvremenog potrošačkog društva i izađemo iz malograđanskih okvira. Kritika društva i dalje ostaje diskretnom, odnosno kamuflirana je urođenom duhovitosti, ali recipročno je ovisna i o samokritici, odnosno permanentnom propitivanju vlastite uloge žene, majke, te osobne intime i njene mitologije.

22046536_1659309377424472_3603910719045814927_n 2

Detalj s izložbe na Cour de Justice de l’Union Européenne Galerie u Luxembourgu

21766601_1659309384091138_2392188099684375801_n 2

Detalj s izložbe na Cour de Justice de l’Union Européenne Galerie u Luxembourgu

2. Ti si prva Hrvatica koja izlaže na Cour de Justice de l’Union Européenne Galerie u Luxembourgu. Kako je došlo do suradnje za izložbu i osjećaš li se kao da (možda) probijaš led?

Do suradnje je došlo tako da me je gospodin Rodin, nakon što je vidio moje radove pozvao na prijavu za izložbu. Ovo je prvi put da izlaže netko iz Hrvatske iako se u kolekciji suda nalazi i rad od Milana Trenca. Nadam se da će doći do buduće suradnje i s drugim umjetnicima iz Hrvatske.

_LA_9628

Detalj s izložbe na Cour de Justice de l’Union Européenne Galerie u Luxembourgu

_MG_6608

Rad izložen na Cour de Justice de l’Union Européenne Galerie u Luxembourgu

Svakodnevica kao inspiracija

3. Izložba u Laubi govorila je o svakodnevici i suvremenom društvu… Koliko te ta i takve teme još okupiraju, možemo li očekivati još takvih radova ili je na redu nešto posve drugačije?

Ta tema svakodnevice je i dalje moja inspiracija, a jedan od novih radova bit će prezentiran na izložbi Rastava u Institutu za suvremenu umjetnost drugi tjedan u Zagrebu.

paulina jazvić 00009 – kopija

paulina jazvić 00003

4. Ne držiš se jedne tehnike, kombiniraš ih, miješaš materijale… omogućuje li takav pristup veću kreativnost i slobodu u izražavanju i stvaranju likovnih djela?

Da mislim da se umjetnik ne mora izražavati samo u jednom mediju. Bitna je priča, a na umjetniku je da izabere mediji koji mu najbolje odgovara u datom trenutku.

paulina jazvić 00022 – kopija

paulina jazvić 00023 – kopija

5. Iako se (meni) čini da si primarno slikarica, djeluješ i u području modnog dizajna… kako uspijevaš pomiriti ta dva polja djelovanja?

Baveći se pedagoškim radom i realizirajući s generacijama studenata niz modnih projekata, unutar vlastitog umjetničkog djelovanja nadrasla sam uobičajeni i očekivani pristup modi i svoja modna promišljanja dižem na jednu višu razinu stvarajući modne instalacije i objekte koje nose snažnu društvenu, sociološku i moralnu kritiku i poruku. Tako dolazi do ispreplitanja likovne umjetnosti i modnog dizajna i ta simbioza rezultira sinergijskim učinkom.

paulina jazvić 00025 – kopija

Foto: Rajna Raguž, Paulina Jazvić

Učitati još
Zatvori