Još jedan domaći film ide u Cannes

Još jedan domaći film ide u Cannes

petra kurtela slider

Film ‘Sieranevada’ rumunjskog redatelja Cristija Puiua uvršten je u natjecateljski program službene konkurencije 69. Filmskog festivala u Cannesu, koji će se održati od 11. do 22. svibnja!

Puiuov četvrti dugometražni igrani film ‘Sieranevada’ nastao je u koprodukciji pet europskih zemalja – Rumunjske, Francuske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Makedonije. Film je to koji prati priču obiteljskog okupljanja. Na povratku s poslovnog puta u Pariz, cijenjeni neurolog mora pokupiti suprugu kako bi nazočili komemorativnoj večeri njegovom ocu, koji je preminuo godinu dana ranije. Čekajući svećenika, prisutni razglabaju o povezanim i nepovezanim događajima u svijetu i o ratovima.

petra kurtela sieranevada 2

Scenarij i režiju filma potpisuje Cristi Puiu, za kameru je bio zadužen Barbu Bălăşoiu, glavne uloge nose Mimi Brănescu i Bogdan Dumitrache, a jednu od uloga igra i hrvatska glumica Petra Kurtela. Na filmu su bili angažirani hrvatski filmski djelatnici: casting direktorice Marina Redžepović i Ivana Ivišić, dizajnerica frizura Štefanija Roso, asistentica maske Evelina Cikron, vođa snimanja Igor Miklošić Figo, kompozitor Bojan Gagić te majstor za vizualne efekte Tom Vujnović. Produkciju potpisuje rumunjska tvrtka Mandragora u koprodukciji s francuskom tvrtkom Alcatraz films, hrvatskim Spiritus movensom, bosanskohercegovačkom tvrtkom 2006. te makedonskom produkcijom Sisters and Brother Mitevski. Hrvatska producentica filma je Zdenka Gold.

petra kurtela sieranevada 1

Filmski festival u Cannesu ove godine otvara film Woodyja Allena ‘Café Society’. U natjecateljskom programu nalaze se i novi filmovi Pedra Almodóvara, Jean-Pierrea i Luca Dardennea, Xaviera Dolana, Oliviera Assayasa, Brune Dumonta, Jima Jarmuscha, Kena Loacha, Jeffa Nicholsa, Cristiana Mungiua, Seana Penna, Paula Verhoevena itd., a predsjednik žirija glavnog natjecateljskog programa je redatelj George Miller (Mad Max: Divlja cesta).

petra kurtela sieranevada 3

Izvor: HAVC

Učitati još
Zatvori