Pogledajte prvu najavu za hrvatski film koji se našao u službenoj konkurenciji u Cannesu
Pogledajte prvu najavu za hrvatski film koji se našao u službenoj konkurenciji u Cannesu

Pogledajte prvu najavu za hrvatski film koji se našao u službenoj konkurenciji u Cannesu

Kratkometražni igrani film redatelja i scenarista Nebojše Slijepčevića i producenata Katarine Prpić i Danijela Peka (Antitalent), Čovjek koji nije mogao šutjeti, imat će svjetsku premijeru u sklopu službenog natjecateljskog programa kratkih filmova 77. Filmskog festivala u Cannesu. Osim toga, dugometražna manjinska koprodukcija Kad svane dan islandskog redatelja i scenarista Rúnara Rúnarssona dio je natjecateljskog programa Izvjestan pogled (Un Certain Regard). Hrvatski koproducent filma je Igor A. Nola (MP Filmska produkcija). Film će u Cannesu imati premijeru u petak, 24. svibnja.

Pet godina radili smo na tome da jednu od najtežih ratnih priča 90-ih pretvorimo u film. U suradnji s Nebojšom koji se ponovo dokazuje kao jedan od najvažnijih hrvatskih filmaša današnjice, sjajnim glumcima, majstorskom ekipom i predanim koproducentima, vjerujemo da smo uspjeli napraviti film kakav smo i željeli. Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u stvaranju filma i svima koji su nas podržali. Ulazak u konkurenciju za Zlatnu palmu filmskog festivala u Cannesu veliko je priznanje za sve nas i hrvatsku kinematografiju, rekao je producent filma Čovjek koji nije mogao šutjeti, Danijel Pek.

Čovjek koji nije mogao šutjeti

Koja je tematika obrađena?

Scenarij za film, osnovan na istinitom događaju, napisao je redatelj Nebojša Slijepčević. Uloge u filmu nose Goran Bogdan, Alexis Manenti, Dragan Mićanović, Silvio Mumelaš, Lara Nekić, Priska Ugrina, Dušan Gojić, Nebojša Pop Tasić, Mijo Pavelko, Martin Kuhar, Jakov Zovko i Robert Ugrina.

Radnja filma prati putnički vlak koji iz Beograda putuje za Bar. Vlak zaustavljaju naoružani pripadnici srpskih paravojnih snaga na maloj stanici u Štrpcima u Bosni i Hercegovini. Dobivši dojavu da u vlaku ima muslimanskih putnika, pronašli su njih 19 i pogubili ubrzo nakon što je vlak krenuo. Tome je svjedočilo oko 500 putnika, no nitko im se nije usudio suprotstaviti, osim jednog čovjeka: umirovljenog časnika Tome Buzova koji je putovao u posjet sinu.

Veliko priznanje domaćem filmu

Čovjek koji nije mogao šutjeti realiziran je pod okriljem kuće Antitalent, a producenti su Katarina Prpić i Danijel Pek. Koproducentice su Katya Trichkova (Contrast Films, Bugarska) i Noëlle Lévénez (Les Films Norfolk, Francuska). Film je nastao uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. Prodajni zastupnik filma je francuski Manifest.

Film Nebojše Slijepčevića drugi je hrvatski film od osamostaljenja koji se na Filmskom festivalu u Cannesu prikazuje u službenom, glavnom natjecateljskom programu, odnosno u konkurenciji kratkometražnih filmova (Short Film Competition). Prije njega, prikazan je film Ciao mama Gorana Odvorčića (Propeler Film) 2009. godine.

U službenom natjecanju kratkometražnog filma ove se godine natječe 11 naslova, a jedan od članova žirija kratkometražne konkurencije je i Vladimir Perišić čiji je dugometražni igrani film Lost Country, koji je realiziran u u koprodukciji s Hrvatskom (Ankica Jurić Tilić, Kinorama), 2023. godine prikazan u sklopu paralelnog programa Tjedan kritike (Semaine de la Critique). U istom programu iste godine, svjetsku premijeru imao je i kratkometražni igrani film Prava istine priče o šori redateljice i scenaristice Andree Slaviček i producentice Katarine Prpić (Antitalent).

Čovjek koji nije mogao šutjeti

Kad svane dan

Osim toga, dugometražni igrani film islandskog redatelja i scenarista Rúnara Rúnarssona Kad svane dan u srijedu, 15. svibnja, otvorit će natjecateljski program Izvjestan pogled (Un Certain Regard) ovogodišnjeg, 77. Filmskog festivala u Cannesu.

Film je realiziran u koprodukciji s MP Filmskom produkcijom, uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. Hrvatski koproducent je Igor A. Nola. Prodajni zastupnik filma je francuski The Party Film Sales. Ovo je treći film koji radim s redateljem Rúnarom Rúnarssonom. Suradnju smo započeli filmom ‘Vrapci’ koji je također podržao HAVC, nakon toga je uslijedio Echo / Jeka, koji smo samostalno podržali kao MP Filmska Produkcija, a s trećim otvaramo program Un Certain Regard. Ovo je izuzetna čast za hrvatsku kinematografiju, te za moje kolege koji su radile na filmu, rekao je Nola povodom selekcije u canneski program.

Kad svane dan priča je o Uni, mladoj studentici umjetnosti, koja od jednog zalaska sunca do drugog, susreće ljubavi, prijateljstvo, tugu i ljepotu.

Službenu selekciju 77. Filmskog festivala u Cannesu, koji se održava od 15. do 24. svibnja, možete pronaći ovdje. Također, na linku pronađite i filmove kojima se najviše veselimo.

Foto: Promo

Učitati još
Zatvori