Zašto serija Oštri predmeti ima možda najbolji kraj ove godine?

Zašto serija Oštri predmeti ima možda
najbolji kraj ove godine?

Prije četiri dana odgledali smo posljednju, osmu epizodu TV serije Oštri predmeti. I još smo pod dojmom posljednjeg horor momenta. Unaprijed upozoravamo – donosimo spoilere, no bez njih ne možemo prenijeti svoj cjelokupni dojam. Ako seriju još pratite, savjetujemo da stanete ovdje sa čitanjem i da svoj dojam usposredite s ovim našim, nakon gledanja posljednje epizode.

Oštri predmeti – serija s najiznenađujućim krajem

Serija donosi duboko mazohističko stanje i priču žene, novinarke Camille (glumi ju Amy Adams) koja je dotakla dno. Priča je ekranizirana prema romanu Gillian Flynn koja je i nadgledala pisanje serije, a za male ekrane su ju prilagodili i napisali Marti Noxon i Jean-Marc Vallée. Ovaj tandem je odlično predočio atmosferu djela, lokacije te na kraju i ono najvažnije – samo pamćenje i potiskivanja traume. U svojoj srži radi se o tragediji, spiralnom padu osobe koja se pomiruje sa svojim tragedijama te padajući u svoj vlastiti pakao posljednji put, da bi ipak, iz svega izašla, možda ne kao pobjednik, ali sigurno snažnija.

Glavni lik je Camille, novinarka, koja se vraća u svoj rodni kraj, no koja se ne vraća kao pobjednica (kako se obično ‘povratnici’ prikazuju), već biva na neki način usisana nazad. Prikaz njezinih stanja i radnje na momente podsjeća na dokumentarnu formu koja prikazuje nadrealne situacije i pomaknutu logiku. Glavna priča, tj. zaplet vrte se oko niza ubojstava koji skoro kao da su iz priče filma Kad jaganjci utihnu. Bizarni trenuci i scene dovoljno su jaki da ima se kreatori čak niti ne vraćaju, nakon što smo ih vidjeli, zauvijek nam ostaju uprženi u pamćenju tako da je samo nastavak scena bez retrospektive (za kojom se radi jačeg utiska često u filmovima i serija poseže) dovoljan, ako ne i ponekad previše. Toliko znaju biti intenzivne.

Prostor u seriji, iako ne izgleda tako, neodoljivo podsjeća na atmosferu Twin Peaksa. Mit o silovanju i pobuni žena tijekom Građanskog rata, a koja se nikada nije desila, gradska ekonomija bazira se na radu u klaonici, a koja se ‘osjeti’ na kilometre… Cijela ta nadrealna atmosfera je zapravo stabilna i uvodi nas u jednu od strašnijih i slojevitijih dramskih priča. Wind Gap je atmosferično mjesto koje nastanjuju jednako oštećeni likovi kao i Camille i zato ona tako dobro sjeda upravo tamo, a priča ispričana u fleševima samo podebljava taj dojam. Umorstva su jedino što, zapravo nedostaje ovakvom prostoru, a da bi jeziva atmosferičnost bila potpuna.

Svaki dio priče je jako pažljivo postavljen i upravo zato nas ne iznenađuje obrat koji se desio na samom kraju sezone. Iako pratimo Camille i njezin spiralni put prema dole, i nakon cijelog natezanja s Johnom Keeneom, policijom, Adorom te Ammom, ona se ipak uspije spasiti, a i svoju sestru (ne znajući u tom trenutno njezino pravo lice). Na kraju se dešava jedan od upečatljivijih obrata gdje upoznajemo mračnu tajnu, a i stranu njezine sestre, doslovno u posljednjim minutama.

Na samom kraju saznajemo da je Amma ubojica i da je slobodna. Adora je isto ubojica, no u zatvoru. I da je Camille pred raskrižjem, tj. ima izbor – hoće li to otkriti. Završetak serije, iako znamo ubojice, ostavlja jako mnogo neodgovorenih pitanja tako da je sljedeća sezona logičan nastavak. Ako je slučajno neće biti, i ovakav kraj jako dobro funkcionira. Imamo odgovor tko je ubio, no nameće se novo pitanje koje ostvaruje i nastavlja ovu odličnu tjeskobnu atmosferu.

Još je jedna stvar u seriji bitna, posebno radi ove atmosfere koju toliko spominjemo. Glazba, tj. soundtrack. Svih 48 stvari odlično sjeda uz svaku scenu koju prate. Susan Jacobs, urednica glazbe u seriji, napravila je odličan posao. Led Zeppelin, LCD Soundsystem, Franz Waxman… njihova glazba je odličan izbor upravo za ovakve priče. Led Zeppelin se provlači cijelo vrijeme i postaje glazbeni potpis serije. I moramo reći da savršeno funkcionira. Štetu i oštećenja koje donosi radnja sada odlično i čujemo. Jacobs radi eklektične izbore, no koji odlično funkcioniraju – upravo zato je i osvojila Emmy prošle godine.

Učitati još
Zatvori