Filmovi Milene Dravić

Filmovi Milene Dravić

Ljubav i drugi zločini

U noći sa subote na nedjelju napustila nas je jedna od najvećih glumica Jugoslavije i legenda srpskog filma. U svojoj bogatoj karijeri, koju je započela prije preko pedeset godine Milena je ostvarile nebrojeno mnogo izvrsnih uloga s desetak njih sada već legendarnih. Veliki početak u karijeri doživjela je 1962. godine kada je osvojila Zlatnu arenu za ulogu u filmu Prekobrojna Branka Bauera i od tada je vladala jugoslavenskom, srpskom i regionalnom filmskom scenom. Glumila je u najrazličitijim filmovima – od epskih povijesnih drama, komedija pa do eksperimentalnih filmova. Njezin opus je bio velik, raznolik i uvijek na razini izvrsnosti. Karijera joj je posebno bujala tijekom 1970-ih i 1980-ih godina, a 1980. godine u Cannesu je osvojila nagradu za najbolju žensku sporednu ulogu u filmu Poseban tretman. Od danas je filmska scena ostala bez jedne od najvećih glumica, no ona će uvijek živjeti na filmskom platnu.

Donosimo naš izbor filmova Milene Dravić koje uvijek možemo gledati i kojima se uvijek vraćamo i za koje smatramo da ih barem jednom trebate pogledati. I budite sigurni da nećete ostati samo na tom gledanju.

Rondo

Debitantski igrani film Zvonimira Berkovića, “Rondo” (1966), gotovo svi kritičari i danas ubrajaju u vrh hrvatske kinematografije. Virtuozno režirana drama predstavila je Berkovića kao vrsnog kreatora likova, sjajnoga stilistu i redatelja s istančanim smislom za filmsku upotrebu klasične glazbe (W. A. Mozarta). “Rondo” je nagrađen na Pulskom filmskom festivalu Srebrnom arenom dok je Berković osvojio Zlatnu arenu za scenarij.

Ljubav i drugi zločini

Novi Beograd – beton, melankolija i svakodnevni život. Anica, žena u kasnim tridesetim, nezadovoljna svojim životom, odluči ukrasti znatnu količinu novca i zauvijek otići iz zemlje. Film prati taj njen posljednji dan, od jutra do večeri. Ona se tiho oprašta sa ljudima, čini sitne osvete o kojima je maštala, govori ono što je oduvijek željela i poklanja stvari koje ne može ponjeti.Sve bi manje-više išlo po planu da joj tog istog dana, Stanislav, mladić iz kraja, deset godina mlađi od nje, ne izjavi ljubav koja će u njoj potaknuti dilemu – što ako je to ljubav njenog života?

Ljubav i drugi zločini

Bure baruta

Ovaj film Gorana Paskaljevića snimljen je prema istoimenoj kazališnoj drami Dejana Dukovskog, koja se od 1995. godine igrala na sceni Jugoslovenskog dramskog kazališta. U Beogradu, sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća, životi grupe ljudi isprepliću se jedne noći u teatralnom bijesu. Mladić ukrade auto čiji ga vlasnik  prati i demolira stan njegovog oca. Michael (Miki Manojlović), koji se vratio iz inozemstva, nada se da će vratiti Nataliju (Mirjana Karanović), a njen novi i mlađi ljubavnik, izgleda nezrelo. Bosanac koji vozi autobus kako bi povećao prihode ima  sina švercera koji radi za sadista. Taksist kupuje piće za policajca kojeg je osakatio iz osvete. Mračni prijatelji u sali međusobno priznaju izdaju, nasilje eruptira i jedan od njih prijeti ženi u vlaku. Druga mlada žena, traumatizirana kada mladić sa nožem otima njen autobus, doziva u pomoć kada joj biva pištolj prislonjen na čelo.

Lijepe žene prolaze kroz grad

Art film Želimira Žilnika iz 1986. godine donosi nam priču o razrušenom Beogradu u dalekoj budućnosti gdje par staraca pokušava osam djevojaka odgojiti u duhu tradicije jugoslovneskih naroda. Beograd 2041. godine je napušten i izrušen grad prepun smeća. U njemu živi nekoliko staraca: bivši novinar sa kćerkom, bivši političar sa ženom i bivši policajac koji čuva internat sa osam djevojaka. Starci odgajaju djevojke u duhu tradicije nekadašnjih jugoslovenskih naroda, što je rizičan posao jer južnom Europom hara banda koja zabranjuje svako prisjećanje na prošlost. Priča u stvari počinje u trenutku kad bivši novinar pokreće akciju za oživljavanje Beograda, želeći da na taj način proslave stogodišnjicu revolucije.

Razvod na određeno vrijeme

Problemi suvremenog življenja jedne obitelji 1986. godine iskazani na komičan način kroz bračne zgode i nezgode, ljubavne nesporazume, razvod zbog stana, avanture na ljetovanju…

Moj tata na određeno vrijeme

“Moj tata na određeno vrijeme” je nastavak komedije “Rad na određeno vrijeme”, u kojoj pratimo nove podstanarske avantura nesretnog nastavnika. Samohrana majka Svetlana, njen dvanaestogodišnji sin i vječito privremeno zaposleni Siniša zapadaju i dalje u razne neprilike. Siniša napokon odluči zaprositi Svetlanu, ali se upravo tada vraća njen bivši muž. Dok Siniša, u potrazi za stalnim poslom, pretjeruje u revnosti kod zavodljive članice komisije, muž nagovara Svetlanu na obnovu zajedničkog života, nudeći joj bogatstvo i putovanja. Odnosi se kompliciraju sve do sretnog završetka koji ipak nije lišen novih zabuna.

W.R. – Misterije organizma

“W. R.: Misterije organizma” film je Dušana Makavejeva, desetljećima zabranjenim, bunkeriranim, nevjerojatne odvažnosti i to ne samo za vrijeme kad je snimljen. Film koji svatko treba pogledati barem jednom u životu.

WR: Misterije organizma

WR – Misterije organizma

Učitati još
Zatvori