Sljedeći tjedan počinje festival Ganz nove Perforacije na kojem ćete htjeti pogledati sve predstave

Sljedeći tjedan počinje festival Ganz nove Perforacije na kojem ćete htjeti pogledati sve predstave

Sljedeći tjedan u Zagrebu počinju Ganz nove Perforacije, festival izvedbenih umjetnosti koji okuplja autore iz područja suvremenog kazališta, plesa i performansa.  Već 11. godinu za redom Zagreb na tjedan dana, od 27. lipnja do 2. srpnja, postaje epicentar performansa i hibridnih izvedbenih žanrova, a program se seli i u ostale gradove Hrvatske – RijekuDubrovnikSplitKoprivnicuZadar i Osijek. 

Festivalom nastavljamo davati priliku i prostor za umjetničko djelovanje suvremenim izvedbenim autorima, posebice generaciji koja se u našem kulturnom kontekstu nalazi u najnezavidnijoj poziciji. Pritom mislim na generacije autora koji su izgubili mjesto promišljanja i djelovanja gašenjem Kulture promjene koja je služila kao svojevrsni kreativni-lab kako za studente i mlade umjetnike koji su tamo dobili prve prilike za profesionalne produkcije, tako i onoj „srednjoj“ generaciji koja već iza sebe ima postignuća no još uvijek nije uopće, ili u najmanju ruku, nije adekvatno podržana od strane institucionalne kulturne scene – izjavila je Silvija Stipanov, umjetnička voditeljica festivala.

Festival započinje 27. lipnja u Zagrebačkom plesnom centru hrvatskom premijerom predstave  Hope Hunt or Ascension into Lazarus, koja iznova oduševljava kako kritiku tako i publiku, nagrađivane britanske umjetnice – Oone Doherty pred kojom je velika karijera i koju je Radio France Culture prozvao novom Pinom Bausch. 

Matija Ferlin Staging a Play: Antigona

Na ovogodišnjim Ganz novim Perforacijama imat ćete priliku vidjeti čak osam premijernih naslova i neka od najzanimljivijih domaćih imena poput međunarodno priznatog koreografa za čije se predstave uvijek traži mjesto više, Matije Ferlina koji se u svojoj inscenaciji Antigone, u zagrebačkoj premijeri predstave Staging a play: Antigona, odlučuje za radikalan i kompleksan pristup ideji proširenog koreografskog uprizorenja književnog klasika, pri čemu dramska lica i njihove funkcije svodi na jedno izvođačko tijelo i jedan glas, zadržavajući narativ drame i logiku dramskih situacija. Tijelo koje se rađa na sceni istovremeno nosi i koreografa i izvođača i autokrata i pobunjenicu, i proroka i glasnika, te postaje začudni objekt kontinuirane mijene, izjavio je autor i izvođač predstave Matija Ferlin.

Kazališna autorica Marina Petković Liker u premijernoj izvedbi naslova Razgovaranje nastavlja  istraživanje uzajamne povezanosti glasa i tijela, ženske geste i ženskog principa djelovanja u umjetnosti i životu, te na scenu postavlja sedam žena uronjenih u zajednički, ali slojevit osjećaj svijeta ispunjen nijansiranom problematikom svakodnevice.

Deset godina nakon uspješne predstave Žrtve zemljopisa 2: Povratak žrtve, provokativni Miran Kurspahić i Rona Žulj zajedno s originalnim postavom Žrtvi vraćaju se na pozornicu u novom nastavku: Victims4Life – Žrtve za život. Strmoglavljujući se niz tobogan vlastitih predrasuda, preispitujući pritom novu kulturnu paradigmu i duh vremena, pretpremijera predstave Žrtve za život zabavit će gledatelja, ali ga i natjerati da se zapita o vlastitoj poziciji u društvu i vlastitim mehanizmima povlačenja. Problem je i dalje isti – kulturni kompleks, pitanje identiteta i pitanje predrasuda. Ako smo se u Žrtvama zemljopisa 2 na sve načine pokušavali prodati u Europi, sada se, suočeni sa životnim realitetima pokušavamo prodati u Hrvatskoj. Između ostalog, pričamo i o profesionalnom, ali i ljudskom iskustvu proteklog desetljeća, izjavio je redatelj predstave Miran Kurspahić.

Vlasta Delimar Hoćeš jebat, stani u red

Premijerni program nastavljamo 28. lipnja novom interpretacijom predstave Ende oder Wende grupe Ulješura koju je Željko Zorica (Šiš) sa suradnicima napravio 1983. Nova interpretacija njegove predstave koju radim zajedno s brojnim suradnicima odlična je prilika za prisjećanje. Na neki način sam htjela “ispraviti” činjenicu što tada nisam više sudjelovala u izvedbi, ali i otvoriti mogućnost da se u izvedbe uključe, recimo, sramežljive žene, izjavila je Ana Janjatović-Zorica jedna od autorica Preokreta ili kraja, festivalske koprodukcije Studija Artless u Kazalištu KNAP.

U sklopu festivala publika će u Laubi –kući za ljude i umjetnost imati priliku vidjeti i novu predstavu BadcoNemogući plesovi koja je prije svega par mjeseci imala premijeru u Chicagu, a koja se temelji na kulturnoj ostavštini Johna Cagea i Goat Islanda.

Noć performansa format je koji se na opće oduševljenje već tradicionalno održava u sklopu Ganz novih Perforacija i to u nekoliko gradova Hrvatske te predstavlja jedinstvenu mogućnost pregleda stvaralaštva suvremenog performansa u dinamičnom obliku. U Zagrebačkoj Noći svojim radovima predstavit će se umjetnici mlađe generacije Nastja Štefanić, Vitar Drinković, Dora Brkarić, Dejan Gotić Marko Jović te jedna od najznačajnijih domaćih umjetnica performansa – Vlasta Delimar – koja obilježava 40 godina svog umjetničkog djelovanja.

Uz izvedbeni program festival donosi i konferenciju Invazivne ideje koja okuplja stručnjake, aktiviste i poduzetnike koji svojim idejama i projektima sudjeluju u kreiranju drugačijih svakodnevnih politika, te intervenciju u javnom prostoru plesnog kolektiva Škvadra i performans u javnom prostoru aktivistice i kulturne radnice Sonje LebošČekanje, ispred Vinogradske bolnice. U vođenu šetnju gradom povest će nas španjolski umjetnici Colectiva Amena i Marie Stoyanove, dok će danska skupina Myka izvesti rad-u-nastajanju koji progovara o gorućem pitanju klimatskih promjena. Istim ekološkim pitanjima bavi se i prostorna site-specific instalacija Azre Svedružić Demirela Pašalića Slušaj šume! postavljena u centru grada, u parku Trga Josipa Jurja Strossmayera. Zagrebački program festivala zatvaramo u KIC-u premijerom dokumentarnog filma Gordana Bosanca O lijepa, o draga, o slatka slobodo o tome kako su radikalno desne udruge i političari pokušali pretvoriti Republiku Hrvatsku u zemlju tzv. oboljele demokracije. A još važnije, ovo je film o tome kako su građani, civilno društvo, mediji i nezavisne institucije tome uspjele stati na kraj. 

Više informacija o programima naći ćete na festivalskoj stranici www.thisisadominoproject.org, a svoje ulaznice možete rezervirati već danas naudrugadomino.marketing@gmail.com.


Učitati još
Zatvori