Ovo su dobitnici 73. Zlatnih globusa

Ovo su dobitnici 73. Zlatnih globusa

goldenglobesdobitnici4

Alejandro González Iñárritu i Leonardo DiCaprio

Sezona filmskih nagrada polako se zahuktava – noćas po našem vremenu dodijeljeni su 73. Zlatni globusi, nagrada poznata možda i kao najbolji predskazatelj za one najprestižnije, zlatne kipiće Oscar, ali i jedna od najopuštenijih ceremonija gdje dobre zabave nikad ne nedostaje, kako na crvenom tepihu, tako i u dvorani. Prošle su godine salve smijeha osigurale Tina Fey i Amy Poehler, a ove je godine na njihovom tragu pozornicom čak četvrti put u svojoj karijeri vladao urnebesni Ricky Gervais.

Među najboljim filmskim ostvarenjima može se reći kako predviđanja (i nadanja) nisu razočarala. S količinom osvojenih nagrada dominirali su filmovi ‘The Revenant’ (Povratnik) gdje je film dobio Zlatni globus kao najbolje filmsko dramsko ostvarenje, Leonardo DiCaprio je odnio nagradu kao najbolji glumac u drami, a Alejandro González Iñárritu za najboljeg režisera. Nadamo se samo da će Leu ova uloga donijeti i toliko zasluženog Oscara. ‘The Martian’ (Marsovac) je pak dominirao u kategorijama komedije – Matt Damon je najbolji glumac u komediji ili mjuziklu, a film je proglašen najboljom komedijom ili mjuziklom iako je zapravo vrlo čudno da se film uopće našao u toj kategoriji. Čini se kako su u Hollywood Foreign Press Association silno željeli da film dobije svoju šansu istovremeno znajući kako bi se moglo dogoditi da uz jake dramske naslove ne osvoji ništa.

Matt Damon

Matt Damon

Jennifer Lawrence ponijela je kući svoj treći Zlatni globus za glavnu žensku ulogu u komediji ili mjuziklu za film ‘Joy’, dok je Brie Larson oduševila žiri u filmu ‘Room’ te dobila nagradu za najbolju glumicu u drami. Najbolji sporedni glumci su Kate Winslet za još jednu, navodno najbolju, biografiju o Steveu Jobsu, dok je Sylvester Stallone osvojio svoj prvi Zlatni globus za ulogu u filmu ‘Creed’. Zanimljivo je i da je ovo bila njegova prva nominacija od 1977. i Rockyja.

Jennifer Lawrence

Jennifer Lawrence

Što se tiče nagrada u sferi televizijskih serija, već su i nominacije pokazale kako je Netflix produkcija sve jača i da se ozbiljno može postaviti uz bok onoj HBO-ovoj koja je držala tron posljednjih par godina. Nagradu za najbolju dramsku seriju osvojio je ‘Mr. Robot’, za komediju ‘Mozart in the Jungle’, a najbolja mini serija je ‘Wolf Hall’.

S obzirom na to da je ‘Mad Men’ službeno završen, ovo je bila posljednja prilika da Jon Hamm, koji je tek prošle godine nakon 8 sezona osvojio prvog Emmyja za ulogu Dona Drapera, dobije i drugi Zlatni globus za istu ulogu što je možda zasjenilo neke druge glumce koji su briljirali u novim ostvarenjima. Nagrada za glavnu žensku ulogu u drami otišla je u ruke Taraji P. Henson za seriju ‘Empire’, Gael García Bernal dobio je svoj kipić za glavnu ulogu u komediji ‘Mozart in the Jungle’, a Rachel Bloom za komičnu seriju ‘Crazy Ex-Girlfriend’.

Brie Larson

Brie Larson

Za sporedne uloge nagrađeni su Maura Tierney koja briljira u seriji ‘Affair’ čiju treću sezonu čekamo te Christian Slater za ‘Mr. Robot’, seriju koja nas je nakon svoje prve sezone itekako zaintrigirala. Što se tiče najboljih u kategoriji mini serije ili TV filma, nagrade su dobili Oscar Isaac za ‘Show Me a Hero’ i Lady Gaga za ‘American Horror Story: Hotel’.

Ostale nagrade osvojili su redom, a sve što vaj još zanima o dobitnicima pronađite na službenoj Golden Globes stranici.

1. Najbolji filmski scenarij: Aaron Sorkin, ‘Steve Jobs’

2. Najbolja originalna pjesma u filmu: ‘Writing’s on the Wall’, Sam Smith za film ‘Spectre’

3. Najbolji dugometražni animirani film: ‘Inside Out’

4. Najbolji strani film: ‘Son of Saul’

5. Najbolja originalna filmska glazba: Ennio Morricone, ‘The Hateful Eight’

Foto: Getty Images

Učitati još
Zatvori