17 filmova koje smo gledali u 2017.

17 filmova koje smo gledali u 2017.

WONDER WOMAN

2017. godina je bila godina jako dobrih filmova. I iako smo ih mnogo gledali, odlučili smo izdvojiti njih 17 koji su na svoj način obilježili godinu na zalasku…

Wonder Woman

‘Wonder Woman’ je treći film iz proširenog svijeta DC likova i superjunaka iz stripova. Nakon ‘Man of Steel’ i posljednjeg ‘Batman v Superman: Dawn of Justice’, Wonder Woman se tijekom sljedeće zime pridružuje superjunacima u nastavku ‘Justice League’, zajedno s Aquamanom, Cyborgom i Flashom, čije samostalne nastavke očekujemo 2018. godine. Kakve su sve reakcije bile nakon što smo pogledali film možete pročitati ovdje.

WONDER WOMAN

Hidden Figures

Film je zaradio dvije nominacije za Zlatni globus (Octavia Spencer za sporednu ulogu i za originalnu glazbu) te tri nominacije za Oskara i to za najbolji film, sporednu ulogu za Octaviju Spencer i adaptirani scenarij. Pogledajte film, no obavezno pročitajte i knjigu!

Hidden Figures Day 17

The Killing of a Sacred Deer

Colin Farrell u filmu ponovno po režiserskom palicom Grka Yorgosa Lanthimosa može značiti samo jednu stvar – odličnu glumi i jako dobar film. Radi se o psihološkom horor-trileru u kojemu Farell glumi kirurga kojemu se obiteljska priča promijeni nakon njegove povezanosti s tinejdžerom Martinom kojeg glumi Barry Keoghan. U filmu glumi još Nicole Kidman koje je ove godine na Cannesu bila s čak četiri filma. Iznenađenje je i uloga koju glumi Alicia Silverstone.

Okja

Bong Joon-ho donio je crni humor, oštroumnost, napete emocionalne scene u film Okja koji prati djevojčicu Miju tijekom njezinog prijateljstva s velikim CGI bićem Okjom. Netflix je htio ovaj film prikazivati samo putem streama, ne u kinima te je navukao i bijes Francuza na sebe zbog zabrane prikazivanja u francuskim kinima. Vjerujemo da će zbog ove kontroverze privući dosta interesa. Nije zgorega napomenuti da u filmu glumi Tilda Swinton.

Dunkirk

Remek-djelo režisera Christophera Nolana izgleda da će se naći na popisu najboljih filmova ratne tematike. Film vjerno prikazuje događaje tijekom nevjerojatne bitke kod Dunkirka te evakuacije savezničkih vojnika iz Belgije, Britanije i Francuske koji su bili odsječeni i opkoljeni njemačkom vojskom u Francuskoj između svibnja 27. do 4. lipnja 1940. godine. Evakuacijom je tada spašeno preko 300.000 vojnika. U filmu se u glavnim ulogama pojavljuju Tom Hardy, Cillian Murphy, oskarovac Mark Rylance, Kenneth Branagh i Harry Styles.

Film je sniman IMAX 65mm kamerama i u 65mm formatu pod snimateljskom palicom proslavljenog Hoytea van Hoytema, poznatog po hitovima Interstellar, Dečko, dama, kralj, špijun i Spectre.

Call Me by Your Name

Divan novi indie film ‘Call Me By Your Name’ režisera Luce Guadagnina donosi romantičnu radnju, kaoja prije svega osvaja svojom atmosferom, vizualnim doživljajem i blagim, laganim ljetnim ritmom. Ako ste ljubitelji filma ‘A Bigger Splash’ s Tildom Swinton i Ralphom Finnesom te Dakotom Johnson iz 2015. godine., remakea ‘La Piscina’ iz 1969. s Romy Schneider i Alainom Delonom, onda će vam se ovo njegovo novo ostvarenje jako dopasti. Film je ekranizacija uspješnog romana kojeg potpisuje André Aciman.

1-call-me-by-your-name-2.w710.h473.2x

gallery-1485441012-call-me-by-your-name-2

Blade Runner 2049

Ridley Scott ovoga je puta izvršni producent, a Harrison Ford je Rick Deckard samo 30 godina kasnije. U ‘Blade Runneru 2049’ gledat ćemo i Ryana Goslinga kao novog Blade Runnera, a sve u režiji Denisa Villeneuve (potpisuje film Arrival). Osim glumaca, radnje, režije i ostalih filmskih aduta trailer otkriva i glazbu tako da se neizmjerno veselimo i soundtracku kojeg potpisuje Jóhann Jóhannsson. Njegov glazbeni potpis prepoznajemo u filmu Dolazak i Sicario. Premijera filma zakazana je za jesen ove godine, a do tada pogledajte ovaj impresivan retro futuristički trailer nabijen synth pop glazbom.

blade runner 1

Murder on the Orient Express

Murder on the Orient Express (Ubojstvo u Orient Expressu) pravi je zimski krimić. Hercule Poirot je u Orient Expressu i prepoznaje vrlo bliskog prijatelja. Zbog snijega su zaglavili na Balkanu, dvije noći poslije Istanbula. Iduće jutro Samuel Edward Ratchett nađen je izboden (12 uboda nožem) u svom kupeu. U vlaku je s Poirotom bilo 13 osoba koje na prvi pogled nemaju ništa zajedničko, ali to se promijeni kada se otkrije pravi identitet ubijenog i većine ostalih u vlaku.

The Shape of Water

Majstor fantazije, Guillermo del Toro, donosi novi film! Posljednji njegov film ‘Crimson Peak’ je pridobio i zadnju liniju otpora na stranu gotičkih romantičnih priča. Njegov osjećaj za prikazivanje ljubavi i nasilja i njihovog međusobnog suodnosa rijetko tko ima. A novi film – ‘The Shape of Water’ – izgleda da je vrhunac fantazije Guillerma del Tora.

Sally Hawkins u filmu glumi Elisu, usamljenu zaposlenicu u državnoj, vladinoj ustanovi. Kada ona i njezina prijateljica i kolegica Zelda (Octavia Spencer) otkriju nešto što ne smiju sve će poći po zlu, a i naopako. Michael Shannon u filmu glumi veliko čudovište s kojim Elisa možda ima (ili nema?) romantičnu vezu. Uz Octaviju Spencer i Michaela Shannona, u filmu još glume Michael Stuhlbarg, Doug Jones, Sally Hawkins i Richard Jenkins.

shape-of-water

Thor: Ragnarok

Četiri godine nakon zadnjeg nastavka, nordijski bog Thor vraća se na velike ekrane u filmu Thor – Ragnarok. Redatelj Taika Waititi, kojem je ovo prvi hollywoodski film, pokazao se savršenim odabirom jer je odradio odličan posao. Thoru je dodao nove likove, ali i umiješao pregršt komedije. Njegova sklonost da svaku situaciju učini zabavnom, fantastično se uklopila u oblikovanje drukčijeg superjunaka, što je pomalo smiješno i razlikuje se od dosadašnjeg ozbiljnog Thora, ali funkcionira savršeno. Waititi je film učinio toliko entuzijastičnim i urnebesnim da je rezultat uzavrela, samouvjerena vožnja koja donosi toliko zabave koliko nijedan film o superjunacima već godinama.

image-06

Paterson

Paterson, New Jersey. Upoznajemo Patersona, vozača koji dijeli ime sa gradom u kojem živi i radi. Njegov život je, čini se, jedna velika rutina. Svakoga dana on sjeda u autobus koji vozi dobro znanom rutom, sluša razgovore putnika, u pauzama piše poeziju, popije točno jedno pivo u omiljenom kafiću i vrati se kući voljenoj supruzi Lauri. Za razliku od njegovog, Laurin život svakodnevno se mijenja. Njeni snovi i ambicije iz dana u dan su drugačiji. No, usprkos potpuno različitim karakterima Paterson voli Lauru i ona voli njega. On podržava njene novootkrivene ambicije, ona slavi njegovu nadarenost za poeziju.

Jim Jarmusch majstor je priča o svakodnevici tzv. malih ljudi, dnevne radnje i promišljanja u njegovim filmovima velike su i snažne kao i kataklizmičke pojave u nekim hollywoodskim blockbusterima. U tome je veličina njegovog potpisa na filmu. A Adam je u ovom filmu briljirao.

MV5BMjI3Nzg2MDk5NV5BMl5BanBnXkFtZTgwMTA3Mzc5OTE@._V1_SY1000_CR0,0,1429,1000_AL_

Logan

Radnja filma smještena je u budućnost 2029. godine. Logan i profesor Charles Xavier moraju se nositi s nestankom X-Mena, korporacijskim vođom Nathanielom Essexom koji vodi svijet u propast, Loganovim gubitkom moći samoregeneracije i Xavierovom bolesti. Cijela situacija se dodatno zakomplicira kad u njihove živote uđe djevojčice koja posjeduje nevjerovatne sposobnosti.

La La Land

U filmu uloge imaju redom odlični glumci – Ryan Gosling, Emma Stone, Rosemarie DeWitt i John Legend. Gosling igra jazz glazbenika koji se zaljubljuje u glumicu u usponu (Emma Stone), nakon čega uslijedi prava ljubavna romansa sa zapletom. Radnja filma smještena je u Los Angeles s naglaskom na atmosferu zlatne ere Hollywooda koja pršti romantikom kakva se ne viđa svaki dan.

'La La Land'

Tulip Fever

Još jedna ekranizacija svjetskog bestsellera stiže nam na filmska platna ove godine. Priča je smještena u Amsterdam, u 17. stoljeću, u doba tulipanske groznice, fenomena koji je zahvatio cijelu Nizozemsku kada je kultivacija ovog popularnog cvijeta tek počela, a nastala je prema istoimenom romanu Deborah Moggach iz 1999. godine.

Alicia Vikander glumi siroče Sophiju, prisilno udanu za bogatog trgovca Corneliusa (Christoph Waltz). U Amsterdamu je tada bilo uobičajeno da imućni građani daju izraditi obiteljski portret, pa tako Cornelius i Sophia poziraju mladom siromašnom slikaru Janu Van Loosu (Dane DeHaan) što rezultira strastvenom aferom Sophije i Jana. Mladi ljubavnici namjeravaju pobjeći, no treba im novac, koji se u to vrijeme u Amsterdamu mogao zaraditi trgovinom tulipanima.

tulip-fever-2

The Beguiled

U glavnim ulogama su Nicole Kidman Kirsten Dunst, Elle Fanning i Colin Farrell, i njihove uloge ovog napetog i iščekivanog remakea potvrđene su bile još početkom veljače. Film donosi radnju o ljubavnoj priči između zatočenog vojnika savezne vlade (Unije) i polaznice konfederacijskog internata tijekom Američkog građanskog rata.

beguiled cover

Logan Lucky

U novom filmu kultnog režisera gledat ćemo platinasto plavog Daniela Craiga, Channing Tatuma i jednorukog Adama Drivera u bizarnom novom svijetu Logana Luckyja, svijetu Nascar utrka. Film donosi radnju oko dvojice braće (Tatum i Driver) koji pokušavaju na brzinu zaraditi mnogo novca, nakon što jedan od njih ostane bez posla. Odluče ukrasti novac najveće utrke godine – Coca – Cola 600. Pomoći će im Daniel Craig, no uz njega dolazi još cijela plejada likova koje glume Seth MacFarlane, Riley Keough, Sebastian Stan, Katherine Waterson i Hillary Swank.

LL_02433 (l-r) Channing Tatum stars as Jimmy Logan, Riley Keough as Mellie Logan and Adam Driver as Clyde Logan in Steven Soderbergh's LOGAN LUCKY, a Fingerprint Releasing and Bleecker Street release. Credit: Michael Tacket / Fingerprint Releasing | Bleecker Street

Lion

‘Lion’ je film nastao prema istinitom događaju o dječaku, Indijcu, koji se izgubio na ulicama Calcutte, tisućama kilometara od kuće te doživi nevjerovatnu avanturističku priču prije nego ga usvoji australski par. Dvadeset i pet godina kasnije on kreće u potragu za svojom izgubljenom obitelji. Odlični Dev Patel, Nicole Kidman i Rooney Mara razlog su zašto razmišljamo o ponovnom gledanju filma.

'Lion'

Učitati još
Zatvori