Jelena Iva Nikolić: Brusketa ljeta!

Ovo je, provjereno, bomba! Slasna, masna, ljetna, slatko-slana, neobična, efektna – perfektna. 😉 Nastala na valu trenutne kuhinjske kreativnosti i surfanja po interntetu (fala bogu na istome).

brusketa3

brusketa1

brusketa12

Potreban vam je baguette, kozji sir (svježi & mekani), mozzarella di buffala, ghee ilitiga pročišćeni maslac (nabavljiv na maloplacju ponedjeljkom ispred Potepuha, na gornjem platou Dolca, od 18:00 do 22:00 sata kod izlagača People2People), Rokove borovnice (opet!), timijan, maslinovo ulje, krupna sol i papar – po želji. I imate totalni ljetni hit za goste i sve koje ste poželjeli inspirirati / nahraniti ovom slatko slanom divoticom.

brusketa7

za dvije osobe

1/2 baguettea
1 mozzarella di buffala (nabavljiva na Dolcu, unutra, u redu desno od glavnog ulaza, na kraju – samo talijanske delicije se prodaju na tom i takvom mjestu)
1 mekani kozji sir mljekare Horizont (nabavljiv na Malom placu na Tavanu – kod Potepuha)
2 žlice svježeg kozjeg sira mljekare Horizont
1 ghee (People2People)
borovnice Viretum (koliko vam treba da biste ukrasili baguettine polovice)
krupna sol
maslinovo ulje
grančice svježeg timijana
papar – po izboru
korica limuna nešpricanog
malo cimeta

brusketa8

brusketa9

Zagrijte pećnicu na 180 ºC. Vatrostalnu posudu obložite papirom za pečenje. Presijecite baguette na dvije jednake polovice. Obje premažite debljim slojem gheeja. Na ghee namažite svježi kozji sir (u koji ste prethodno dodali malo soli i cimeta), posložite nasjeckani mekani kozji sir, pa mozzarellu pa borovnice. Prelijte maslinovim uljem, posolite krupnom soli, naribanom koricom limuna i mljevenim paprom (po želji). Na kraju dodajte grančice timijana i sve zajedno strpajte u pećnicu.

brusketa13

Nek se peče 20-ak minuta. Možda čak i 1/2 sata. Ovisno o tome kakvu rastezljivost sira i zapečenost borovnica te hruskavost svega želite postići.

brusketa11

brusketa10

Kad je sve nekako razliveno i svjetloljubičasto – izvadite iz pećnice i servirajte uz čašu dobro ohlađenog bijelog vina (sivi pinot bi bio divan uz ovo jelce).

brusketa2

I hruskajte i mljackajte i rastežite i guštajte!

brusketa4

brusketa6

brusketa5

Recept & stajling: Jelena Iva Nikolić
Foto: Sanjin Kaštelan

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori