Zaboravite na hygge – ikigai je novi i možda najbolji lifestyle trend dosad

U neprestanoj potrazi za novim idejama, stvarima, navikama i ritualima koji će našu svakodnevicu učiniti mrvicu posebnijom i čarobnijom u posljednjih nekoliko godina naučili smo što znači hygge, lagom i wabi sabi. Nekad dio kulture i životnog stila Skandinavaca i Japanaca, svi oni pretvorili su se u lifestyle trendove u koje se zaljubio cijeli svijet. I dok smo sobu kitili lampicama ne bi li pronašli hygge u iznajmljenom stanu, dijelili dane na poslovno i privatni dio kako bi pronašli ravnotežu koju nameće lagom i još jednom se trudili vidjeti savršeno u nesavršenom kako to nalaže wabi sabi filozofija, još uvijek smo tražili nešto više.

Daleko od trenutne atmosferičnosti i neprestane potrage za gotovo uvijek nedostižnom uravnoteženošću, novi lifestyle trend daleko je od svih o kojima se pričalo posljednjih godina, ali udjedno donosi njihov savršen spoj. Iz Japana stiže ikigai – novi, možda najbolji dosad, lifestyle trend koji možda ne donosi onaj cosy osjećaj, ali donosi razlog zbog kojeg ćete se svako jutro probuditi spremni i uzbuđeni zbog novog dana ispred vas.

IKIGAI – NAJBOLJI LIFESTYLE TREND DOSAD

U Japanu na milijune pojedinaca već su pronašli svoj ikigai, razlog zbog kojeg svakog dana ustaju iz kreveta. Početak koncepta ikigai nalazi se na otoku Okinawa koji je poznat kao otok s najviše stogodišnjaka. Uz zdravu prehranu i svakodnevnim kretanjem, tajna dugovječnosti stanovnika Okinawe možda se jednim dijelom krije i u ovom vrlo zanimljivom konceptu koji je sljedeći lifestyle trend u nastajanju.

Ikigai se najkraće i najjednostavnije može opisati kao svrha nečijeg postojanja i usporediti s francuskom sintagmom raison d’être. Iako objašnjene samog koncepta nije obavijeno velom magičnog, mističnog ili neobjašnjivog, pronaći svoj ikigai jedan je od najvećih izazova koji zaista ima moć promijeniti svakodnevicu i baš svakom, čak i onom najobičnijem danu dati značenje.

Objavu dijeli @but.a.moment

KAKO PRONAĆI SVOJ IKIGAI?

Iza jednostavne definicije koncepta ikigai krije se težak zadatak – pronaći svoju svrhu zbog koje ćete se svaki dan buditi s razlogom. Iako će se mnogi među nama već nam samom početku osjećati izgubljeni, ovaj neobičan, ali genijalan japanski koncept donosi četiri ključne smjernice koje će vam pomoći da pronađete svoj ikigai.

Ikigai svakog pojedinca nalazi se na mjestu na kojem se preklapaju stvari koje volite i stvari u kojima ste dobri. Kako bi ih najlakše odredili, na papir zapišite sve što volite ili svoju strast, sve što mislite da svijet treba od vas ili svoju misiju, sve u čemu ste dobri ili svoje vještine i sve za što možete biti plaćeni ili svoju profesiju. Podudaranje koje pronalazite u sve četiri kategorije je vaš ikigai.

U potrazi sa svojim ikigaijem trebat ćete probuditi svoju znatiželju i kreativnost, zaviriti duboko ispod površine i pronaći sve ono što vas istinski veseli, suprotstaviti se svim negativnim stvarima koje vas okružuju i pripremiti se na promjenu. Bitno drugačiji od drugih lifestyle trendova o kojima je brujio svijet posljednjih godina, ikigai je zasigurno lifestyle trend budućnosti koji donosi upravo ono što smo oduvijek tražili u svim lifestyle trendovima – promjenu koja nam, više od ičega, donosi svrhu i poticaj.

Životni stil u pravom smislu tih riječi, ikigai je lifestyle trend koji ćete zaista htjeti usvojiti. U knjizi Ikigai The Japanese Secret to a Long and Happy Life, autori Hector Garcia i Francesc Miralles donose nekoliko promjena ili odluka koje će svima pomoći u potrazi za ikigaijem među kojima se nalaze se: okružite se dobrim prijateljima, uvijek se nasmijete i doživljavajte ljude oko sebe, živite u trenutku, jedite do osamdeset posto sitosti i slijedite onu svrhu koju ste pronašli.

Foto: Instagram

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori