Ovo je najbolji recept za domaću majonezu

Ovo je najbolji recept za domaću majonezu

Već smo pisali o veganskoj varijanti majoneze i kako ju je zapravo jednostavno spremiti. Iako veganska, bogata je masnoćama i dalje ne spada u zdravu hranu. Ukusna, mnogi ju vole kao dodatak jelima, a skoro svaki sendviče ne može se zamisliti upravo bez nje. Isprobavajući razne varijante što zdravijih, no i začinjenijih varijanti veganske majoneze, došli smo do recepta koji nas je osvojio! Punog okusa, bogate, kremaste teksture, a zbog sastojaka, vjerovatno najzdravija varijanta majoneze ikada, postala je pravi hit. Radi se o majonezi s jabukom i misom.

Majoneza s jabukom i misom

Slijedeći misao da jedna jabuka dnevno godi zdravlju odlučili smo se zadržati na ovom sastojku i varijacija s kruškom nam se baš ne čini najboljom idejom. Miso je jedna od najzdravijih namirnica na svijetu. Radi se o japanskom začinu, fermentiranoj pasti od soje i ječma s dodatkom morske soli i kulture koji koja se koristi u japanskoj kuhinji. Koji se priprema od kuhane riže, zrna soje i probiotičke kulture Aspergillus oryzae. Miso Okinawa se proizvodi tradicionalnom japanskom tehnikom višegodišnje fermentacije. Zbog ugodnog okusa najčešće se koristi upravo ječmeni miso (mugi miso). Slanog je i ugodnog okusa te je izvrstan za začinjavanje juha (poznata miso juha), variva, namirnica s morskim algama i povrćem te uz razne preljeve. Kod pripremanja juha je važno znati da se miso dodaje na kraju, razmućen u malo vode, kad je povrće već skuhano. Juha ne smije ponovno zakipjeti jer će miso tako izgubiti svoje vrijedne sastojke. Miso nije teško nabavljiva namirnica, skoro svaki odjel etničke kuhinje ili zdrave hrane bilo kojeg supermarketa ga ima, a u dućanima zdrave hrane je prisutan već godinama. A mi smo ga odlučili dodati u majonezu koja će, u ovoj varijanti, pucati od zdravlja!

Za pripremu ove majoneze trebat će vam sljedeći sastojci:

2 jabuke srednje veličine, svejedno koja vrsta, ovisi o vašem ukusu (mi smo odabrali Granny Smith)
1 žličica jabučnog octa
1 žličica slatkoga (mi smo upotrijebili agavin sirup)
3 žličice vode
2 žličice senfa
2 žličice miso paste
1/8 žličice chilli umaka po izboru
1/ žličice limunovog soka (ili limete)
crni papar u zrnu, svježe mljeven
85ml maslinovog ulja
morska sol

Očistite i ogulite jabuke te ih narežite na kockice ili kriške, takve ubacite u posudu na vatru, dodajte jabučni ocat, slatko i vodu. Neka uzavrije smjesa i kuhajte na laganoj vatri dok se jabuka posve ne skuha i omekša. Trajat će otprilike petnaest minuta. ako je potrebno dodajte malo vode i neka ispari. Iskuhane jabuke pomiješajte sa senfom, misom, chilli umakom, sokom limuna, i popaprite. Sve ubacite u blender i neka se prožme dok nije posve svilenkasto i glatko. Dok blender radi i miješa na manjoj brzini lagano dodavajte ulje. Kušajte, ako treba posolite – vaša najzdravija majoneza je gotova! Vaši burgeri, krumpirići, a i sendviči više neće imati isti okus, a da ne govorimo o francuskoj salati! Možete ju držati u hladnjaku do sedam dana.

Učitati još
Zatvori