Journal pop up We Love Local je najveće iznenađenje ovog Adventa – odmah se našao na listi užitaka koje morate iskušati

Journal pop up We Love Local je najveće iznenađenje ovog Adventa – odmah se našao na listi užitaka koje morate iskušati

Zagrebački je Advent čarobniji za još jedno gastro iskustvo – Rougemarin City je na mjesec dana postao Journal pop up We Love Local. Svi obožavatelji vrhunskih gastro užitaka cijelog će prosinca u samom srcu grada moći isprobati specijalni We Love Xmas menu, maštovitu reinterpretaciju tradicionalnih hrvatskih jela u street food varijanti. Sva ova adventska i Božićna jela su spravljena isključivo od lokalnih namirnica koje su uzgojili i proizveli sjajni mali domaći proizvođači, baš u skladu s filozofijom gastronomske platforme We Love Local.

Domaća jela koja servira Journal pop up We Love Local potpisuje slavni chef Marin Medak, a u duhu adventa nude se po pristupačnim cijenama. Dolaze u dva različita serviranja: u porcijama normalne veličine ili novim malim porcijama small plates, izvrsnima za degustaciju. To su odlične vijesti za sve gurmane koji vole uroniti u lokalne okuse jer sada mogu uživati u istraživanju savršenog We Love Xmas menija, a da to ne predstavlja veliki financijski zalogaj.

Svi vole lokalno

Gastronomska platforma We Love Local, koja je u manje od godinu dana postojanja vratila u modu lokalnu hranu i sezonske namirnice, predstavila je jučer Journal pop up We Love Local i tim povodom okupila brojne ljubitelje vrhunske hrane, cijenjene chefove, gastro novinare, foodije, food blogere i poznate Zagrepčane koji su imali priliku uživati u inovativnom We Love Xmas meniju dostupnom tijekom cijelog prosinca u Rougemarinu City.

Chef Marin Medak, veliki zagovornik projekta We Love Local i zaljubljenik u svježe sezonske namirnice, gostima je pripremio izbor vrhunskih domaćih delicija koje krase We Love Xmas menu. Pred njih su stigle razigrane male small plates porcije nudeći sjajna sjećanja na djetinjstvo i poneku naznaku okusa koje smo zavoljeli na putovanjima. Miris delicija najljepšeg doba godine je ispunio prostoriju i uzvanicima donio poznatu blagdansku toplinu oko srca.

Kad talent sretne ljubav

Odmah zatim stigla su topla predjela s We Love Xmas menija: Skradinski rižoto, Tuna paštašuta i neobična Ramen purica. Glavna jela, Božićna patka, Janjeća koljenica u sarmi, Badnji mix i Vučena pašticada su kao kruna večeri, prije raskošne palete slatkih jela, oduševila sve prisutne. Gosti su pohvalili poznate i drage mirise i okuse koji daju najljepši osjećaj toplog i sretnog doma.

Čarobnjak Medak je sve zajedno začinio svojim novim koktelom Rouge Bure, kreiranim posebno za ovu priliku. Ovaj Medakov odležani Negroni naišao je samo na riječi hvale, a kako i ne bi kad su njegovi pažljivo odabrani sastojci najbolji plodovi rada vrijednih istarskih ruku obitelji Rossi. Adventski odležani Negroni čarobnim čine Rossi Nostromo gin, Rossi Amaro Istriano i Rossi Muškat Žuti. Čarobna zemlja Istra u svom uobičajeno sjajnom izdanju.

Koktel Rouge Bure, Negroni s Rossi pićima
Hladno predjelo – Livada i Pastir
Hladno predjelo – Smotani Pršut
Hladno predjelo – Bombon Brudet

„Živjeti lokalno znači živjeti održivo. Moramo se zapitati je li održivo jesti namirnice s drugog kraja svijeta koje se transportiraju do nas po nekoliko dana u nekoliko prijevoznih sredstava. Za ovu smo priliku kreirali jelovnik inspiriran tradicionalnim hrvatskim jelima koja su sastavni dio blagdanskog stola, ali smo ih interpretirali na urbani street food način i time istaknuli novu dimenziju već poznatih jela“ izjavio je Chef Marin Medak, duh pokretač hrvatske gastronomije.

„Ramen purica, primjerice, je zagorska purica koju smo konfitirali, što je francuska tehnika kuhanja, a zatim pripremili na japanski način. U svakom je jelu isprepleteno jako puno tehnika, ali smo ipak zadržali pridjev lokalnog jer jela pripremaju lokalni ljudi od lokalnih namirnica kupljenih kod hrvatskih proizvođača“, zaključio je Medak.

Batat juha
Toplo predjelo – Tuna Paštašuta
Glavno jelo – Badnji Mix
Glavno jelo – Božićna Patka
Glavno jelo – Vučena Pašticada
Glavno jelo – Janjeća koljenica u sarmi
Desert – Paradižot
Desert – Zekoslav Mrkva
Desert – Čokoladna Gibanica

Pohvala lokalnim proizvođačima

Kušanje ovih lokalnih delicija s ekskluzivnog We Love Xmas menija odlično su popratila fina vina obitelji Filipec: elegantni cvjetno-voćni Sivi pinot, rubinsko crveni Cuvee Roko i damsko vino Rose Tia. Na stolovima se našla i hvaljena Samoborska muštarda obitelji Filipec, a večer prepunu dobrih okusa otvorio je njihov autohtoni samoborski aperitiv Bermet Filipec, aromatizirano vino gorko-slatkog okusa koje se već dva stoljeća priprema od biranih sorti grožđa s najsunčanijih obronaka Samoborskog gorja, pelina, južnog voća i prstohvata majstorskih tajni.

Uživati se moglo i u najstarijem i najpoznatijiem Badelov premium biljnom likeru – Antique Pelinkovac koji se od 1862. proizvodi na istovjetan, tradicionalan način, prema izvornom receptu, od 100% prirodnih sastojaka.

Samoborski aperitiv Bermet Filipec
Samoborska Muštarda, obitelj Filipec
Vina, obitelj Filipec

Pažnju su okusom i vibrantnom bojom plijenile prirodne domaće rakije Hedonica, majstorski proizvod samoborske boutique destilerije. Ova jedinstvena linija rakija raznih okusa nastaje tradicionalnom metodom proizvodnje te korištenjem samo prirodnih sastojaka. Članovi OPG-a Mahović potpuno su predani izvrsnosti pa ne čudi da su osvojili medalje na brojnim međunarodnim natjecanjima za vinjak Perun i rakiju Imperial Karamut na bazi Kruške Tepke. Gosti su kušali i pohvalili Hedonica rakiju od šipka Ruža Davnina i onu na bazi mirisne jabuke, odležanu dvije godine u hrastovim bačvama, kojoj ime Munja savršeno pristaje.

Domaće rakije, Hedonica

Sve su prisutne oduševili i prirodni proizvodi od eko certificiranih borovnica, koje proizvode vrijedne ruke OPG-a Lisjak iz Šenkovca pod etiketom Eko borovnice Lisjak. Gosti su imali priliku isprobati nevjerojatne delicije: Eko pekmez od borovnica sa šećerom, Eko pekmez od borovnica bez šećera, Eko sirup od lavande i borovnica, Preljev od borovnica i kakaa i fantastičan slatko-ljuti umak Red Hot Blue.

Prirodni proizvodi od eko certificiranih borovnica, OPG Lisjak

Dalmacija je mjesto gdje se susreću sunce, vjetar, eterični aerosol i ljeto, a dobri domaćini dragocjene plodove te prirode čuvaju u bočicama kao lijek. Jedni od njih su i članovi obitelji Škrobica, vrijedni maslinari iz srca Dalmacije, s Čiova. Pažnju koju već generacijama posvećuju svojim maslinama, uspješno pretaču u najkvalitetnija dalmatinska ulja koja osvajaju nagrade na svim natjecanjima na kojima se pojave.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje, OPG Škrobica

Među nebrojenim divotama našli su se i najbolji kolačići iz zagrebačkog Zvona Cateringa koji je nedavno proslavio veliki 25. rođendan. To su Finanzieri, ukusni kolačići s orasima koji imaju zanimljivu pozadinsku priču po kojoj su dobili i ime. Pariški su brokeri žudjeli za slasticom koja se jede s nogu, a ne prlja prste i tako je nastao originalni Finanzier, kolačić u obliku zlatne poluge. S vremenom se oblik promijenio, ali Finanzier je ostao jednako popularan i poprilično lokalan slatki užitak.

Finanzieri, Zvona Catering

S adventskog gastro druženja projekta We Love Local, gosti su kući ponijeli goody bag ukusnog i poželjnog sadržaja. U njemu su svoje mjesto našli: prefine majstorske čokoladne pločice Artisan by Rougemarin okusa lješnjak – kulen za kojima čeznu ljubitelji prave čokolade, Red Hot Blue umak od borovnica i chilli papričica OPG-a Lisjak, tradicionalno proizvedene rakije Hedonica predivnih vibrantnih boja obogaćene samo prirodnim okusima, ukusni kolačići Zvona Cateringa Finanzieri, lješnjaci brenda Natura iz Marjan voća i must have rokovnik za 2020. – onaj portala Journal.hr.

We Love Local

We Love Local su prije nepunih godinu dana pokrenuli marketinška agencija Alert i lifestyle portal Journal.hr, uz svesrdnu podršku dvojice vrhunskih chefova, znalaca i gastronomskih vizionara Marina Medaka, vlasnika kultnog Rougemarina i Rudolfa Štefana, vlasnika Michelinovom zvjezdicom ovjenčanog restorana Pelegrini te ujedno domaćina Chefs’ Stagea i pokretača zaklade Budi Foodie.

Svoj tada novi uzbudljivi projekt nazvali su We Love Local jer su svi odreda zaljubljenici u pravu hranu, koji vole i cijene izvorno, domaće i lokalno. Bespogovorno se slažu kako obroci koji se poslužuju u restoranima trebaju biti zavodljive i aromatične eksplozije okusa, teksturom bogate priče o plodnoj zemlji, oku ugodne posvete tradiciji i nutritivne poslastice za um i nepce. I, najvažnije, smatraju kako obroci trebaju biti spravljeni od lokalno uzgojenih namirnica.

We Love Local je platforma koja povezuje male lokalne uzgajivače i proizvođače hrane s restoranima koji serviraju najbolja jela pripremljena od lokalnih namirnica. Cilj im je podrška, rast, jačanje i ekonomsko osnaživanje malih proizvođača autohtonih proizvoda te prepoznavanje i promocija izvrsnosti hrvatske gastronomije. Pozivamo vas da se i vi pridružite ovoj ukusnoj i društveno korisnoj promjeni. Birajte i jedite bolje i kod kuće i vani, zavolite lokalno.

Cijeli menu JOURNAL X ROUGEMARIN WE LOVE XMAS kojeg možete isprobati do kraja Adventa pogledajte ovdje.

Zavirite u JOURNAL X ROUGEMARIN WE LOVE XMAS goody bag ovdje.

Foto: Sanja Tušek

Učitati još
Zatvori