Kako postaviti granice sebi i drugima

Inspirirala me jedna priča koja se dogodila eto tako rekli bi, sasvim slučajno, ali kao što smo već naučili da se ništa u životu ne dešava slučajno i da za sve postoji razlog i da ponekad nije potrebno vrijeme pa da bi shvatili o čemu se radilo i zašto nam se neke stvari događaju, već je dovoljno pogledati gdje su te naše granice preko kojih ne želimo ili ne smijemo ići.

IMG_6217

Ponekad iz ljubavi i poštovanja prema nekim osobama u našim životima pomićemo granice bilo da se radi o našem privatnom ili poslovnom životu. Nerijetko naše ponašanje pokazuje ljudima oko nas da možemo prelaziti preko velikog broja stvari i da smo vrlo rastezljivi kada nam je stalo, i da na kraju to mogu iskoristiti. I oni točno znaju kada dođe ta nova prilika da pomaknu još jednu našu granicu, a zašto? Zato jer mogu! – mi smo ih tako naučili. A sve to iz straha da nećemo dobiti ljubav ili da će nas netko odbaciti. No prirodno je i uljudno reći “ne” kada se tako osjećamo i to je put prema samopouzdanju i prema dobrim odnosima.

I sve kreće kada se rodimo i kada dobivamo maksimalnu pažnju i ljubav svih oko nas i sve naše i najmanje potrebe su tada zadovoljene. Tada ne vidimo gdje su granice, gdje one počinju, a gdje završavaju, gdje smo mi, a gdje svijet oko nas. Jedini uvjet je da smo rođeni u obitelji kojoj je stalo do nas, a njihovo zadovoljavanje naših potreba ujedno postaje i mjerilo, kojim na neki način, vrednujemo koliko smo voljeni i prihvaćeni.

IMG_6218

Kroz odrastanje i sazrijevanje počinjemo shvaćati da osim nas postoje i drugi ljudi i da su i njihove potrebe važne, a ponekad i važnije od naših. I tada počinjemo osjećati da smo mi jedno, a svijet oko nas drugo, odnosno sve je jasnija ta granica između nas i svijeta. Tu se počinje javljati strah od odbijanja, strah zbog kojeg se počinjemo boriti za svoje mjesto, za ljubav i za prihvaćanje kao i strah da će nas drugi smatrati sebičnima ili da bi mogli nekoga povrijediti ako ne ispunimo nečija očekivanja. A upravo iz tih strahova, želimo ljubav do te mjere da nam je nepojmljivo bilo koga odbiti.

IMG_6219

Rješenje u takvim situacijama je postavljanje vlastitih granica, kao i poštivanje tuđih. Jer jedino kada imamo jasno postavljene granice, tada možemo normalno funkcionirati u skladu sa svojim I tuđim potrebama bez da se javlja grižnja savjesti ili neprestano preispitivanje. I na taj način preuzimamo odgovornost da se dobro osjećamo u svojoj koži. Ključ postavljanja zdravih granica je svakako samopouzdanje ali i svijest o tome da imamo pravo reagirati na zahtjeve koji se postavljaju ispred nas. Jeste li ste vi postavili jasne i čvrste granice koje drugi ne mogu prelaziti ili pak spadate među one koji ne znaju reći “ne”, pa umjesto toga počnu sa “ne-ma problema”? Ako ste u ovoj drugoj skupini, vrijeme je da učinite korake koji će vam pomoći da bez ljutnje, bijesa i nepotrebnih prepirki živite u miru sa svijetom oko vas, a ovih nekoliko jednostavnih koraka će vam u tome pomoći.

IMG_6220

Prvi korak je ljubav prema sebi, a to znači u potpunosti voljeti i cijeniti sebe, kao i prihvatiti svaki dio sebe kao jednu skladnu cjelinu. Zatim provjeriti svoja uvjerenja i obrasce ponašanja i razmišljanja koji su temelj za nepostavljanje granica. Važno je da postanete svjesni svojih potreba, želja i osjećaja te ćete na taj način lakše razumjeti i tuđih. Jačajte svoje samopouzdanje na način da imate pravo reagirati kada vam nešto ne odgovara i kada vam se nešto ne sviđa te kada nešto ne želite. Recite to na glas, osobi kojoj trebate reći, a ne kasnije kriviti sebe zato što nešto niste rekli kada je bilo vrijeme ili ste to prelomili na nekoj drugoj osobi koja nije kriva za to. Uvijek postoji način kako s nekim razgovarati pa čak i s onima koji često pružaju otpor. Ne brinite kako će netko reagirati, već pokažite odlučnost i hrabrost u svojoj namjeri i vaša će vas okolina više cijeniti.

IMG_6221

Postavljanje granica zahtjeva vježbu, kao kada učite neku novu vještinu ili alat za stjecanje novih znanja, ponavljanjem svog novog obrasca ponašanja dobiti ćete snagu koja vam je potrebna da taj novi obrazac koristite kada god vam bude zatrebao. I ono što je najvažnije budite strpljivi, jer put do mira i ljubavi može biti izazovan i dug. No, kada prihvaćate okolnosti u kojima se nalazite, i vaša iskustva kao lekcije, imate priliku osjetiti ispunjenje postignutim ciljem.

Zapravo, bitno je shvatiti kako riječ “da”, kada nekoga želite odbiti, vodi u vaše vlastito nezadovoljstvo i u budućnosti će nekog, zbog vašeg potvrdnog odgovora na nešto što u stvari ne želite, samo dovesti do razočaranja i nepotrebnih sukoba. Iako je nemogućnost postavljanja granica posljedica nekog “lošeg” iskustva, odnosno izazova ili lekcije koju smo prošli u našem životu, kada postanemo svjesni koliko vrijedimo, što želimo, koji su naši prioriteti, želje i ciljevi tada možemo donijeti mirnu odluku da ćemo braniti naše granice bez obzira na reakciju okoline i unaprijed biti spremni da iako se neki odnosi zbog toga mogu i prekinuti, da znamo da smo dali sve od sebe i da možemo prihvatiti, otpustiti i nastaviti u miru, ljubavi i sreći sa sobom – što je i najvažnije.

lakoca-zivljenja.hr

info@lakoca-zivljenja.hr

Foto: Instagram (@popcultureinpictures @lesparisiennesdumonde), One Teaspoon

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori