Što da rade kada nisu u ‘školi’? Imamo baš sve cool ideje za vaše klince

Što da rade kada nisu u ‘školi’? Imamo baš sve cool ideje za vaše klince

Vrijeme izolacije većina nas može provesti gledajući filmove, serije, knjige i uživajući u glazbi. Međutim, što kako funkcioniraju djeca i izolacija? Što mogu raditi oni najmlađi kojima se svakodnevica također potpuno preokrenula? Školski su im se dani preselili na Internet, ali to nije jedino čime si mogu ispuniti dane. Štoviše, izolacija nam daje priliku da djecu upoznamo s kultnim filmovima, kvalitetnim animiranim filmovima, čitanjem i umjetnošću.

Izdvojili smo najljepše i korisnije stvari koje djeca mogu raditi za vrijeme izolacije.

Najbolji animirani filmovi koje djeca moraju pogledati

 • The Incredibles

Ova Disneyjeva obitelj superjunaka sinkronizirana na hrvatski odvest će vas u svijet boraca protiv kriminala koji su, nakon što su bili prisiljeni „otići u mirovinu“, dobili tajni zadatak, stoga na kušnju dolazi zajedništvo u obitelji. Film je nagrađen Oscarom za najbolji animirani film i za najbolju montažu zvuka, pružit će vam nevjerojatan doživljaj animacije te glasi za jedan od filmova s najvećom zaradom u 2000-tima. Definitivno je jedan od klasika koje morate pogledati sa svojom djecom.

 • Toy Story franšiza

Toy Story filmovi mjesto su gdje će vaš mališan, gledajući avanture Woodyja i Buzza Svjetlosnog, naučiti što je zaista pravo prijateljstvo te kako cijeniti i brinuti se o igračkama, čak i onima kojima se više ne igra, koje su zaboravljene. Zaradom od svih četiri dijelova Priča o igračkama postala je najkomercijalniji animirani film svih vremena te jedan od najuspješnijih Disneyjev film u povijesti.

 • Spirited Away

Studio Ghibli poznat je po svojim izuzetno poučnim, estetski vrhunskim i upečatljivim animiranim filmovima. Njihov najpoznatiji uradak svakako je Spirited Away iz 2001. godine. Film prikazuje avanture djevojčice Chihiro koja se nađe u bizarnom svijetu koji njezine roditelje potpuno izobliči. Rješenje mora pronaći sama.

 • Inside Out

Animirani film Inside Out apsolutno je moderni klasik koji svako dijete i roditelj moraju pogledati. Govori o odrastanju i promjenama koje ono nosi i kako djeluje na djecu. U središtu je radnje djevojčica Riley koja se zbog očevog novog posla mora preseliti. Prateći njezino ponašanje, istovremeno se nalazimo doslovno u njezinom umu koji kontroliraju likovi emocija – Sreća, Strah, Ljutnja, Gađenje i Tuga. 

 • E.T.

Iako nije u potpunosti animirani, priča o izvanzemaljcu koji završi na Zemlji i sklopi prekrasno prijateljstvo s dječakom mnogima mnogim je generacijama obilježila djetinjstvo. Idealna je to prilika da dijete upoznate i s radom Stevena Spielberga. Možda mu ta činjenica neće odmah značiti puno, ali film za filmom – i itekako će mu ostati u pamćenju.

Najbolje na Netflixu za djecu

 • Llama Llama

Llama Llama je animirana serija koja se temelji na dječjim knjigama Anne Dewdney. Prikladna je radnjom za djecu vrtićke dobi ili onima u mlađim razredima osnovne škole. Prati prve dječje avanture glavnog lika Llame i obitelji. Odličan je način da se djeca naviknu na gledanje crtića na engleskom jeziku.

 • Peppa Pig

Ovaj klasik dječjih crtića dostupan je na Netflixu. Peppa Pig ima jednostavnu radnju i umjerenu količinu naracije pa je idealan način za učenje engleskog. Na Netflixu je čak pet sezona crtane serije, a svaka je epizoda dugačka tek dvadesetak minuta pa je će djeca lako zadržati pažnju na ekranu i bit će im dinamično.

 • Puss in the Book: Trapped in an Epic Tale

Puss in the book: Trapped in an Epic Tale prva je interaktivna animirana serija za djecu na Netflixu. Radnja je prikladna za djecu stariju od osam godina, a upravo je ova serija možda najbolji alat za učenje jezika. U svakoj epizoda koja traje otprilike 30 minuta, djeci je predstavljen niz jednostavnih izbora koje moraju odabrati na ekranu.

 • Spirit

Spirit je jedan od najljepših crtanih filmova za djecu. Film iz 2002. godine prati avanture slobodnog, divljeg konja kojeg vojnici uhvate za vrijeme Američkih indijskih ratova. Oslobađa ga Indijanac s kojim Spirit razvija prekrasan odnos, a radi se o filmu koji će vaše dijete naučiti niz životnih lekcija o slobodi, ljubavi i prijateljstvu.

 • Stuart Little

O igranom filmu Stuart Little i ne treba puno govoriti. Jedan je to od najslavnijih dječjih i obiteljskih filmova koji prati priču o mišu kojeg posvoji ljudska obitelj. Stuart Little odličan je izbor za obiteljski movie night.

Dječji dokumentarci

 • Born To Be Wild

Prekrasan dokumentarac prikazuje dirljiv odnos između životinja i ljudi. Dokumentira napuštene i izgubljene orangutane i slonove i ljude koji im pomažu i tako spašavaju ugrožene životinjske vrste. Prikazuje proces spašavanja neke životinje, njezinog oporavka, a onda i konačnog povratka u prirodu.

 • March of The Penguins

Ovaj poznati dokumentarac iz 2005. godine prati zapanjujući život pingvina. Prati jedan par unutar godinu dana i događaje u njihovom životu od rođenja do smrti, upoznavanja i parenja te borbe za preživljavanjem.

 • A Beautiful Planet

Za djecu i tinejdžere koji su fascinirani svemirom ovaj je dokumentarac izvrsna opcija. Pripovjedač je poznata Jennifer Lawrence, a film prati astronaute u svemirskoj postaji i pogled na Zemlju iz sasvim druge perspektive. Djecu, ali i odrasle fascinirat će svakodnevica astronauta, tehnologija koja se koristi u svemiru i sve ono što nismo znali o našem planetu.

 • HRT-ovi dokumentarci

Na HRT-ovoj platformi za djecu Juhuhu nalazi se niz kratkih dokumentaraca raznih tema. Sastavljeni su od filmova koji su sudjelovali na eurovizijskoj razmjeni, a dolaze iz desetak zemalja i prikazani su na brojnim javnim servisima Europe, Bliskog i Dalekog istoka.

TV ponuda za djecu

 • Elena od Alavora

Animirana serija Elena od Alavora bila je nominirana za nagradu Emmy, a na Novoj TV prikazuje se subotom i nedjeljom u 8 sati i 40 minuta. Serija prati odvažnu i pustolovnu tinejdžericu koja spašava svoje kraljevstvo od zle čarobnice, ali i mora naučiti vladati kao princeza dok ne odraste dovoljno i postane kraljica. U ovoj priči smještenoj u Avalor, začarano kraljevstvo iz bajke nadahnuto latinoameričkim kulturama i folklorom, Elena uči da će njezina nova uloga zahtijevati razboritost, prilagodljivost i suosjećanje, odlike koje čine uistinu velikog vođu.

 • Crtalica

Edukativno-zabava emisija Crtalica prikazuje se na RTL Kockici u 13.45, a oduševit će klince koji vole crtati. Animator Neven Cetinjanin djeci približava crtanje i uči ih kako najbrže nacrtati neki objekt. Odlična je stvar što se na web stranici RTL Kockice svaki dan objavljuje skica crteža iz prethodno emitirane epizode, tj. nacrtan crtež.

 • A je to!

Na RTL Kockici od ponedjeljka do nedjelje se u popodnevnom terminu prikazuju epizode kultne animirane serije A je to! Čehoslovački hit prati dva komična lika, radišne ljude koji uvijek imaju nešto na umu, ali nerijetko sve pođe u neočekivanom smjeru.

 • Vrtuljići

Za one najmlađe na HRT-u se prikazuju Vrtuljići, obitelj simpatičnih bića prikazuju se na HRT-u 2 ujutro. Ova animirana serija namijenjena je predškolskom uzrastu, a simpatični Vrtuljići, baš kao i djeca tog uzrasta, kroz zabavu uče osnovne pojmove kao što su ispod i iznad, gore i dolje, pun i prazan i slično. Sve epizode možete pronaći i na HRT-ovom portalu Juhuhu gdje se nalazi i niz drugih emisija za djecu.

Online dječje predstave

 • Dječje kazalište Branka Mihaljevića

Dječje kazalište Branka Mihaljevića pokreće program ‘Ostani kući i kazalište uključi’ u kojemu će prikazivati svoje predstave na Osječkoj televiziji i online na svojoj službenoj Facebook stranici.

 • Gradsko kazalište lutaka Rijeka

Gradsko kazalište lutaka Rijeka nastavlja program “U lutkarsko s kauča” putem internetskih kanala, pa se tako od petka 27. ožujka može pogledati predstava “Mačak u čizmama”. Svaki petak u 12 sati riječki lutkari će na svojoj službenoj stranici i Facebook profilu postaviti poveznicu putem koje će publika moći pogledati neke od uspješnih predstava Kazališta.

 • Centar za kulturu Trešnjevka

Centar za kulturu Trešnjevka također se seli u online kulise. Posebno je ovo dobra vijest za roditelje male djece, budući da CeKaTe organizira online igrokaze i radionice. Program se održava svaki dan u 18 sati.

 • Teatar Tirena

Teatar Tirena Svjetski dan kazališta da djecu i mlade (20. ožujak) obilježilo je pokretanjem video serijala kreativnih zadataka i dramskih igara „Mašta je supermoć“. Ponedjeljkom, srijedom i petkom objavljuju videe s različitim kazališnim sadržajima i vježbama koje osmišljavaju njihovi dramski pedagozi i koje djeca mogu sama ili s ukućanima izvoditi kod kuće.

 • Teatar Puna kuća 

Teatar Puna kuća pokrenuo je na svojoj Facebook stranici zanimljivu interaktivnu obiteljsku igru koju su nazvali BACI KOCKU! i u kojoj njihova publika kreira priče koje potom izvode glumci teatra. Svaki dan objavljuju novu kombinaciju pojmova koje dobiju iz jednog bacanja kockica koje služe za kreiranje priča. Publika potom u komentaru šalje priče u tekstualnom obliku ili šalje crteže priče u inbox, a glumci potom kreću u stvaranje izvedbe. Ako netko iz publike želi sam priču izvesti pred kamerom, može poslati svoju snimku i Teatar će je objaviti na svojoj Facebook stranici.

 • Mala scena

Kazalište Mala scena dva puta tjedno nudi stream svojih predstava uživo – od naslova za mališane do predstava za mlađe i odrasle. Nažalost, u potresu koji se dogodio na području Zagreba kazalište je oštećeno, ali su iz Male scene priredili snimljene predstave kojima možete pristupiti preko njihove stranice.

Virtualne izložbe i muzeji koji će klince zabaviti

 • Arheološki muzeji

Arheološki muzej Istre započeo je i s edukativnim programom pod nazivom Virtualne pedagoške aktivnosti: O životinjama i ljudima. Program je dostupna na društvenim mrežama Facebook, Twitter i Instagram. Virtualnoj postavi pridružio se i Arheološki muzej u Zagrebu. Djeca tako mogu posjetiti taj muzej kroz 3D virtualnu šetnju.

 • Etnografski muzej

Među mnogim muzejima i galerijama koji su omogućili online posjet tu je i Etnografski. Sada možete virtualno posjetiti izložbu Etnografskog muzeja. Na službenoj stranici muzeja dostupne su sve digitalizirane zbirke u kojima mogu uživati i odrasli i djeca.

 • Izložba lutaka

Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku je na službenoj stranici i društvenim mrežama (Facebook, Twitter, Instagram) otvorila Virtualnu izložbu lutaka studenata i nastavnika Akademije. Fascinantne radove još uvijek je moguće pogledati na web stranici, a sigurni smo da će i mnoge od vas oduševiti.

 • Dječja izložba

Udruga za kulturu Beat sada ne izlaže u galeriji Studio -21-, ali su zato priredili više od 80 dječjih oslikanih radova. Predivni katalog može inspirirati vaše dijete, zabaviti ga i potaknuti da se i samo okuša u slikanju.

Vrijeme je za čitanje

 • Gradska knjižnica Zadar

Gradska knjižnica Zadar suradnji s Kazalištem lutaka Zadar organizira čitanje slikovnica uživo putem You Tube kanala Kazališta. Već su objavili popriličan broj priča, a između ostalih tu je i Vlak u snijegu. Osim čitanih slikovnica, objavili su i snimke lutkarskih predstava.

 • Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek

Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek će na svom službenom You Tube kanalu objavljuje video materijale dječje književnosti. Dok čitaju priče, ujedno listaju slikovnice pa će dijete uživati i prizorima iz knjige.

 • Knjižnica grada Zagreba

Knjižnica grada Zagreba priredila je popis na kojem možete pronaći besplatne e-knjige. Pri kraju tog popisan navedena je internacionalna online knjižnica International Digital Children Library. U njoj možete pronaći slikovnice i kultne knjige na brojnim jezicima, a odaberete li hrvatski pojavit će se digitalne knjige i slikovnice za djecu koje se mogu listati.

Kreativne aplikacije za djecu

 • Crayola Color, Draw & Sing

Crayola aplikacija zanimljiv je alat za učenje. Funkcionira kao online bojanka, ali tijekom igranja djeca uče o novim pjesmama i instrumentima. Uz svaku se novu korištenu boju javlja i novi instrument i tako djeca sama stvaraju finalni zvuk koji se razlikuje za svaku novu bojanku na kojoj rade.

 • Draw it

Malo starija djeca mogu odlično koristiti i zabavnu aplikaciju Draw it koju i mnogi odrasli vole. Radi se o igrici u kojoj nam je zadan oblik odnosno predmet, a mi na ‘papiru’ moramo tu stvar preslikati tako da naš partner u igri može prepoznati o kojem se predmetu radi.

 • Naučite djecu o umjetnosti – bojanke na slavna umjetnička djela

Za kreativnu djecu sklonu likovnoj umjetnosti možete skinuti aplikaciju Famous Art Coloring by Numbers. U aplikaciji se nalaze prikazi brojnih slavnih remek djela koja djeca mogu pobojati tako da slijede brojeve koji su u paru s bojama. Osim aplikacije, postoje i stranice na kojoj možete skinuti bojanke remek djela umjetnosti i pustiti dijete da ih svojevoljno oboji.

 • Brain Games Kids

Aplikacija Brain Games Kids nudi čak 12 igrica za djecu. Radi se o klasičnim igricama memorija, jednostavnih logičkih zadataka, labirinta, ‘zmijica’, spajanja slova u riječi i slično. Ove lagane mozgalice na koristan će način popuniti vrijeme vašeg djeteta, a istovremeno će ‘vježbati’ logičko razmišljanje.

Foto: Unsplashed, IMDb, Facebook/Gradsko kazalište lutaka Rijeka

Učitati još
Zatvori