Journal Book Club: Knjige koje baš svatko mora pročitati jednom u životu

Journal Book Club: Knjige koje baš svatko
mora pročitati jednom u životu

@moonrisevintageshop

Postoji razlog zašto se neke knjige jednostavno nazivaju klasicima. Do njih ne dopire trag vremena, njihovu problematiku možemo smjestiti i u današnja vremena, a služile su kao inspiracija cijeloj generaciji autora. Takva književna djela treba pročitati baš svaki ljubitelj čitanja, ali i ostali jer pripadaju u opću kulturu.

Izdvojili smo 10 klasika koji bi se trebali naći na vašem popisu omiljenih knjiga!

Ponos i predrasude, Jane Austin

Radi se o jednom od najslavnijih romana svih vremena. Autorica Jane Austen u njemu progovara o ljubavi, obitelji i životu u svijetu kad su dobri maniri i pristojnost najvažnije stavke u svakodnevici. Priča prati obitelj Bennet s petero kćeri i majkom kojoj je prioritet pronaći im bogate muževe.

@theoriginalsin

Ubiti pticu rugalicu, Harper Lee

Djelo Harper Lee objavljeno je 1960. godine. Ovaj bezvremenski klasik istražuje ljudsku svijest i ponašanje kao i kolektivno poimanje američkog juga u ranom 20. stoljećom. Iako je tema koju obrađuje teška, elementi humora i priča o odrastanju čine ovu knjigu nezaobilaznom.

Fahrenheit 451, Ray Bradbury

I dok listamo popis knjiga koje obožavamo, Ray Bradbury u svojoj knjizi Fahrenheit 451 opisuje svijet u kojem je čitanje zabranjeno. Glavni lik Guy Montag ima jedan zadatak: spaliti bilo koju knjigu na koju nađe. Priča koja se često uspoređuje s knjigom 1984 Georgea Orwella daje komentar na zapadnjačko društvo i sklonost konformizmu.

@lifeasabooklover

Veliki Gatsby, F. S. Fitzgerald

Objavljena je 1925. godine, a i danas plijeni pažnju živopisnim opisom ludih 20-ih godina prošloga stoljeća. Fitzgerald nas upoznaje s misterioznim muškarcem o kojem istinu otkrivamo kroz njegovu ljubavnu pričau, a sve to uz nezaboravne prizore iz doba prohibicije.

Jane Eyre, Charlotte Bronte

Charlotte Bronte stvorila je jednu od najranijih i najutjecajnijih modernih ženskih heroina u književnosti. Danas se smatra jednim od najpopularnijih romana svjetske književnosti s nizom filmskih adaptacija, a kombinira elemente romantike i ljubavne tematike te napetosti.

@bookclub.m

Kradljivica knjiga, Markus Zusak

Priča koja u svoje središte stavlja upravo važnost pisane riječi bavi se temama prijateljstva, hrabrosti i preživljavanja. Radnja je smještena u Njemačku 1939. godine, a prati djevojčicu Liesel koja spašava knjige od tiranije koju predstavlja nacistička vlast.

Lolita, Vladimir Nabokov

Vladimir Nabokov stvorio je djelo koje je istovremeno degutantno i odbojno i genijalno. Uvodi nas u misli pokvarenog srednjovječnog lika koji postaje opsjednut 12-godišnjom djevojčicom – Lolitom. Knjiga je i u vrijeme objave izazvala velike kontroverze, a bila je čak i zabranjena.

@jobis89

Parfem, Patrick Suskind

Parfem je priča jednako odbojna kao i Lolita, ali isto tako vrijedno književno djelo koje ćete obožavati. Jean Baptiste Grenouille u 18. stoljeću ima neprirodno istančani osjet za miris, ali i krvavu namjeru da napravi savršeni parfem od 25 djevojaka djevica.

@flourishandpotts

Životinjska farma, George Orwell

Jedno od najpoznatijih književnih djela nudi alegorični pogled na rizik revolucije i modernog društva. Orwell priču smješta u okvire obične životinjske farme i kroz životinje kritizira elemente ljudske osobnosti poput pohlepnosti, ali i povodljivosti. Čitajući je danas ponovno se mogu pronaći aktualnosti.

Little Women, Louisa May Alcott

Filmska inačica nominirana je za Oscara, ali svejedno nemojte zaobići prekrasnu priču Louise May Alcott. Četiri sestre, svaka sa svojom osobnošću, nose s vlastitim i zajedničkim životnim preprekama. Radnja je djelomično inspirirana i životom same autorice, a smještena je u vrijeme američkog građanskog rata.

Tekst: Nora Fabrio Bene

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori