Intervju: Jedna od najzanimljivijih poslovnih žena današnjice Zeynep Ince dolazi na Women’s Weekend
Intervju: Jedna od najzanimljivijih poslovnih žena današnjice Zeynep Ince dolazi na Women’s Weekend

Intervju: Jedna od najzanimljivijih poslovnih žena današnjice Zeynep Ince dolazi na Women’s Weekend

Ovoga vikenda od 9. do 11. ožujka 2023. u Rijeci na dvije lokacije – hali Exportdrva i Hilton Costabella Rijeka Spa & Beach Resortu održava se Women’s Weekend. To je konferencija koja na jednom mjestu okuplja važna imena regionalne i svjetske scene s ciljem povezivanja i osnaživanja žena te kao podsjetnik da u svom užurbanom rasporedu nađemo vrijeme za sebe.

Women’s Weekend

Zašto su žene nedovoljno zastupljene u tijelima odlučivanja u politici i biznisu? Koji su izazovi s kojima će se liderice suočiti u 2023. i kako ih prevladati? Zašto su žene i dalje nedovoljno zastupljene u medijima? Podmećemo li jedna drugoj nogu? Zašto je fenomen ‘imposter sindroma’ najzastupljeniji među uspješnim ženama? Zašto žene i dalje doživljavaju diskriminaciju na radnom mjestu, obitelji i društvenoj okolini? Mogu li žene imati sve – obitelj, karijeru i vrijeme za sebe i svoje užitke? To su samo neka od pitanja o kojima će se raspravljati na konferenciji.

Cilj je povezivanje žena

Cilj Women’s Weekend konferencije je povezati žene iz različitih industrija i društvenih sfera, osnažiti položaj žena i podsjetiti žene da u svom užurbanom rasporedu nađu vrijeme za sebe i opuste se. Kroz brojna predavanja, panele, radionice i one-on-one razgovore posjetiteljice i posjetitelji će čuti inspirativne priče iz područja politike, businessa, lifestylea, IT-a, ljepote i zdravlja… Svoja iskustva o ulozi žena u tim područjima će podijeliti vodeće ‘opinion makerice’ i pokušati napokon razbiti mit da je žena ženi vuk. Jedan od glavnih događanja na konferenciji bit će i 1-on-1 chat na temu inclusion & diversity s Zeynep Ince, Global Head Inclusion & Diversity u Philip Morris Internationalu.

Zeynep Ince

Zeynep Ince imenovana je globalnom voditeljicom PMI-ja za uključivanje i raznolikost u studenom 2021. Karijeru je započela u Philipu Morrisu 2008. kao tržišni savjetnik za premijeru Turske. Napredovala je u središnjem odjelu za pravne poslove i usklađenost kroz različite uloge sa sve većom odgovornošću. Prije pridruživanja I&D-u, vodila je tim za etiku i sukladnost u EU regiji. Na svojoj trenutnoj poziciji, Zeynep je odgovorna za vođenje programa razvoja žena, suradnju s tržištima/regijama kako bi se PMI-jeva globalna strategija uključivanja i raznolikosti razvila u kaskadu te podržava globalne resursne skupine zaposlenika kao upravljanje i koordinator za lokalno širenje. Razgovarali smo s njom uoči konferencije.

  • Imate impresivnu karijeru iza sebe, a sada ste trenutno Global Head Inclusion & Diversity u Philip Morris International. Što ta funkcija točno podrazumijeva?

Puno hvala na komplimentu. Uključivost i raznolikost jedna je od naših središnjih funkcija—usmjerenost na to da PMI postane uključivo radno mjesto za sve. U PMI-u vidimo raznolikost kao našu najveću snagu i predani smo izgradnji uključive kulture i radnog mjesta koje odražava svjetsku raznolikost. Uloga odjela uključivosti i raznolikosti uključuje osmišljavanje i pokretanje strategija i inicijativa za stvaranje i održavanje radnog okruženja u kojem se svi vide, čuju i prepoznaju.

  • Prema vašem iskustvu, koji su najčešći problemi s kojima se kompanije susreću kada su u pitanju uključivost i raznolikost na radnom mjestu?

Jedan od najvećih problema je reprezentacija. Počinimo s očiglednim: žene su nedovoljno zastupljene na radnom mjestu—posebno kada je riječ o ulogama u odlučivanju/donošenju prihoda. Također znamo da se ljudi različitih rasa, članovi LGBTQ+ zajednice i osobe s invaliditetom još uvijek bore kako u pogledu zastupljenosti tako i u uključivosti. U tom smislu, reprezentacija i uključivost su usko povezani. Doista, radno mjesto ne možemo učiniti uključivim ako nemamo raznoliku radnu snagu i nećemo moći zadržati ljude koji pripadaju različitim dimenzijama raznolikosti ako ne stvorimo istinski uključivo okruženje. Stvaranje takvog radnog mjesta zahtijeva svačiju predanost i uključenost. Nije lako u ovu raspravu uključiti ljude koji ne pripadaju nijednoj podzastupljenoj skupini, budući da – najčešće – ne shvaćaju važnost svojih uloga i utjecaja savezništva.

  • Što znači uključivost i raznolikost?

Za nas u PMI-u to znači biti u mogućnosti donijeti svoje jedinstveno i autentično „ja“ na posao i imati osjećaj pripadnosti. Kako bismo potaknuli našu raznolikost, prvo moramo osigurati da je naša kultura uključiva. Zato smo usredotočeni na stvaranje okruženja u kojem svi imaju jednake prilike sudjelovati, koristiti svoje vještine, dijeliti svoje ideje i perspektive te se osjećati cijenjenima—bez obzira na to kako izgledaju, kojeg su podrijetla, kako govore, koga vole, ili njihova uvjerenja. Samo na taj način možemo otkriti pravu snagu naše različitosti.

  • Prije nego što ste se pridružili I&D-u, vodili ste tim za etiku i usklađenost u EU regiji. Kakva je po tom pitanju situacija u Europi?

Općenito, primjećujemo da zaposlenici u velikoj mjeri osjećaju slobodu izraziti svoju zabrinutost vezano uz određene situacije i pitanja. Isto tako primjećujemo i da vrlo često nakon internih istraga po tim istim pitanjima, rezultati pokazuju poštivanje internih praksi i procedura. Što se tiče zabrinutosti koje su iskazali zaposlenici, u moje vrijeme većina njih bila je povezana s ponašanjem na radnom mjestu — što znači odnose između ravnopravnih zaposlenika ili između voditelja i podređenih i potencijalno loše ponašanje koje proizlazi iz njih.

  • Kako se u praksi može omogućiti uključivo i raznoliko radno mjesto?

Prvi korak u stvaranju kulture uključivosti je priznati da je to svačija odgovornost. Zahtijeva trud svih u organizaciji, a ne samo onih na višim pozicijama, ljudskih resursa ili djelatnika za raznolikost.

Za nas izgradnja uključive kulture znači ugrađivanje mogućnosti načina razmišljanja i ponašanja u naše vodstvo i kurikulum učenja. To uključuje rušenje hijerarhije, osiguravanje da se čuju različiti glasovi, osiguravanje prilagodbe stilova vođenja potrebama različitih zaposlenika, pokazivanje empatije i brige, izgradnju psihološke sigurnosti i razumijevanje kako pristranost može utjecati na odluke i poglede drugih.

U PMI-u različitost vidimo kao snagu i predani smo izgradnji uključive kulture i radnog mjesta koje odražava svjetsku raznolikost. I danas, više nego ikad, to je jednostavno ispravna stvar za napraviti.

  • Kako kultura uključivanja može potaknuti organizacijsku promjenu?

Naša ambicija da stvorimo budućnost bez dima znači da u potpunosti transformiramo naše poslovanje iz tradicionalne proizvodnje i distribucije s jednom linijom proizvoda kako bismo postali vodeći u znanosti i tehnologiji u proizvodima bez dima koji, iako nisu bez rizika, predstavljaju puno bolji izbor za milijune muškaraca i žena koji bi inače nastavili pušiti.

Kako bismo postigli ovu ambiciju, naša strategija uključivosti i raznolikosti ključna je za osiguranje da naše radno mjesto bude mjesto gdje kreativnost i inovativnost mogu cvjetati, pomažući PMI-u da ostane usredotočen na potrošače i da ubrza napredak prema našoj viziji bez dima.

  • Cijeli vaš karijerni put prožet je borbom za ravnopravnost spolova i protiv društvene nepravde. Kada ste postali svjesni da ćete krenuti u ovu borbu za pravednije društvo?

Nisam sigurna koliko je to tada bilo svjesno, ali društvena nepravda i ravnopravnost spolova bili su mi jako bliski srcu čak i kad sam bila dijete. Kad sam shvatila koliko sam privilegirana zbog života koji sam živjela, imala sam jedva 10 godina. I odmah sam osjetila potrebu učiniti nešto za druge koji nisu bili te sreće kao ja. Počelo je s nuđenjem hrane beskućnicima i kupovanjem svih salveta ili cvijeća koje su djeca prodavala na ulici (svojim džeparcem), a nastavilo se mojom odlukom da studiram pravo koje je najinstitucionaliziraniji način borbe protiv nepravde.

  • Bili ste jedna od osnivačica Women’s Inspiration Network-a u PMI-u. Koliko je ova podrška važna ženama u poslu, ali i onima koje tek počinju?

Da, Women’s Inspiration Network (WIN) jedna je od naših tematskih skupina zaposlenika, a ja sam bila dio upravnog odbora koji je ovu ideju oživio. Inicijativa je pokrenuta krajem 2020. kao odgovor na sve veću potražnju u našoj organizaciji. WIN je grupa zaposlenika koja pomaže ženama da ostvare svoj puni potencijal nudeći im priliku za umrežavanje, poboljšanje vještina, nadahnuće i dijeljenje uvida, savjeta i prijedloga s drugim ženama i muškarcima.

Imati mrežu podrške vrlo je važno za žene (osobito za one koje su na početku svoje karijere), a učinak koji smo ostvarili u ovo kratko vrijeme je nevjerojatan. Nekoliko se žena međusobno povezalo kroz ovu mrežu i već imamo više od 15 lokalnih ogranaka WIN-a u našim podružnicama.

Iz organizacijske perspektive, poboljšanje ravnoteže spolova bilo je jedno od naših ključnih područja fokusa posljednjih godina jer žene čine najveću podzastupljenu skupinu, a mi smo predani uklanjanju rodnog jaza. Žene čine polovicu svjetske inteligencije, sveučilišnih diplomanata i utječu na 60% do 70% današnje potrošnje, stoga je neupitno da treba iskoristiti te talente kako biste bolje odrazili potrebe vaše korisničke baze. U PMI-u smo postigli značajan napredak u poboljšanju ravnopravnosti spolova. Imamo najmanje 40% zastupljenosti žena na menadžerskim pozicijama u cijeloj tvrtki, a postavili smo si novi cilj dosezanja 35% žena na višim pozicijama do 2025. godine.

Našim talentiranim ženama nudimo priliku da sudjeluju u posebno osmišljenom programu “Žene u vodstvu”, usmjerenom na davanje vremena i podrške sudionicama da razmisle o osobnim težnjama i svrsi, da prošire svoju mrežu i veze diljem kompanije i povećaju vidljivost i povezanost s višim vodstvom. Do danas je više od 120 talentiranih žena sudjelovalo u programu otkako je pokrenut 2021. Program je komplementaran općenitim mogućnostima razvoja vodstva i tehničkih/funkcionalnih vještina za žene i muškarce.

  • Kako velika tvrtka poput PMI-a stvara okruženje u kojem zaposlenici diljem svijeta mogu biti ono što jesu na radnom mjestu, u kojem se međusobno podržavaju i pokreću inovacije?

Iznimno dobro napredujemo na globalnoj razini međutim, također prepoznajemo da različiti dijelovi svijeta imaju različite prioritete raznolikosti. Zato potičemo sve naše podružnice da se usredotoče na daljnje dimenzije raznolikosti koje su za njih najvažnije, uz naše globalne prioritete.

Iako smo ponosni na naš dosadašnji napredak, kao i mnoge druge kompanije, shvaćamo da imamo još posla kako bismo unaprijedili uključivost, poboljšali ravnotežu spolova i riješili etničke i rasne neravnoteže u našoj globalnoj vodećoj populaciji. Cilj nam je daljnje unapređenje uključivosti  u PMI-u i trenutno testiramo različite programe e-učenja o nesvjesnoj pristranosti i kulturnoj svijesti.

I konačno, jedna od strategija koju dosta koristimo su tematske grupe zaposlenika koje sam prije spomenula. Ove su grupe globalne, ali mi potičemo i podržavamo tržišta da razviju vlastite lokalne grupe u svom radnom prostoru i kulturnom okruženju.

  • Dolazite na Ženski vikend; koje teme možemo očekivati od tebe u razgovoru jedan na jedan?

Da! Imat ću diskusiju s Hrvojem Krešićem na temu uključivosti i raznolikosti. Govorit ću o tome što znači biti raznoliko i uključivo radno mjesto i kako to prevesti iz teorije u praksu. Također ću navesti konkretan primjer kako PMI potiče uključivu kulturu za promicanje organizacijskih promjena i napredak u svojoj poslovnoj svrsi. Svaki zaposlenik ima svoju ulogu u transformaciji PMI-ja. Stoga je bitno stvoriti okruženje u kojem zaposlenici diljem svijeta mogu biti ono što jesu na poslu, davati sve od sebe, podržavati jedni druge i poticati inovacije.

Učitati još
Zatvori