5 jednostavnih zero waste trikova za vaše biljke i vrt
5 jednostavnih zero waste trikova za vaše biljke i vrt

5 jednostavnih zero waste trikova
za vaše biljke i vrt

Zamislite da biljke na vašem balkonu ili prozorskoj dasci bujaju životom i zdravljem. Zamislite da je vaš vrt pun šarolikog povrća, voća i cvijeća. I sve to bez da ste dodavali skupa sintetička gnojiva i trošili ogromne količine vode. Zadnjih godina, sve više postajemo svjesni da su resursi na našoj planeti ograničeni. U sušnim godinama kao što je bilo ovo ljeto, shvaćamo koliko je važno održivo koristiti vodu.

Vraćamo se zero waste filozofiji kojom su se zapravo oduvijek vodili naši preci. Zero waste je način života u kojem se ništa ne baca već se sve reciklira ili prenamjenjuje. Pomoću nekoliko jednostavnih zero waste trikova, moguće je ponovo upotrijebiti kuhinjske ostatke u prihrani naših biljaka te pritom uštedjeti novac i dragocjenu vodu. Saznajte kako!

1. Kako iskoristiti kavu i čaj u zero waste prihrani biljaka?

Mnogi talog od jutarnje kave ili čaja bacaju u smeće. No zapravo time propuštaju iskoristiti besplatno, vrijedno gnojivo za svoje biljke! U ostatcima kave i čaja još se skrivaju esencijalne hranjive tvari. Talog kave bogat je dušikom, kalijem i fosforom, elementima koji su nezaobilazni za zdrav rast i razvitak biljaka.

Uz to, kava snižava pH vrijednost u tlu, što poboljšava dostupnost hranjivih tvari biljci. No kako biste izbjegli „predoziranje“ jedne biljke, pazite da ravnomjerno dodajete kavu svim svojim biljkama. Osim toga, važno je da mlade, nježne sadnice ne zalijevate s kavom jer one osjetljivo reagiraju na kofein. Dodatna prednost upotrebe kave u prirodnoj prihrani biljaka je da kava djeluje protiv štetočina kao što su puževi. Zaista bi bilo šteta ne iskoristiti ovo dragocjeno i besplatno gnojivo!

Čaj sadrži manje hranjivih tvari, ali je jednako vrijedan za biljke kao kava. Ostatci čaja poboljšavaju strukturu tla, jačaju imunitet biljaka i pomažu u stvaranju humusa u tlu. Humus, također zvan „crno zlato“, sastojak je koji dugoročno pohranjuje ugljični dioksid iz atmosfere u tlu i postepeno otpušta hranjive tvari važne za rast i razvoj biljaka.

Nakon što ispijete kavu ili čaj, stvorite naviku da talog ostavite da se osuši na tanjuriću. Sušenje je važno jer ako dodate vlažne ostatke na tlo, postoji opasnost da se stvori plijesan. Druga opcija je da talog kave odmah razrijedite s vodom i njime zalijete svoje biljke.

2. Kompostiranjem do „crnog zlata“

Osim kave i čaja, moguće je upotrijebiti i gotovo sve ostale kuhinjske ostatke u zero waste prihrani biljaka. Kompostiranje je možda čak i najvažnije načelo održivog, eko vrtlarenja jer time recikliramo sve moguće biljne ostatke i pretvaramo ih u plodnu zemlju.

Zašto je recikliranje biljnih ostataka i ostataka hrane uopće toliko hrane važno? Ostatci hrane, kad završe na odlagalištu otpada, emitiraju metan koji je gotovo 30 puta štetniji za globalno zatopljenje od ugljikovog dioksida. U konačnici je otpad od hrane odgovoran za 8% stakleničkih plinova globalno. Kompostiranjem ne samo da sprječavamo to zagađenje, nego i pohranjujemo ugljikov dioksid iz atmosfere u tlo u obliku organske tvari tj. humusa.

Kompost možete napraviti čak i ako nemate vrt ili mjesto za postaviti kompost. Možete ga postaviti u kantu u kuću ili balkon. Pritom ne morate brinuti o mirisu: ispravno napravljen kompost ne smrdi. Ovdje možete pogledati vrlo jednostavne upute za kućno kompostiranje.

3 Zero waste izvor kalcija za biljke

Još jedan kuhinjski ostatak kojeg nikako ne biste trebali bacati su ljuske od jaja. Ono što mnogi smatraju „otpadom“ zapravo je prirodno gnojivo bogato kalcijem. Kalcij je hranjiva tvar potrebna svim biljkama, a uz to znatno poboljšava strukturu tla i pomaže uspostaviti uravnotežen pH zemlje.

Nedostatak kalcija posebice se može primijetiti na paprici, rajčici i patlidžanu u obliku truleži ploda. Kako uopće ne bi došlo do manjka kalcija i kako bi biljke uvijek bile snažne i dobro prihranjene, možete ih prirodno gnojiti ljuskama jaja. Ljuske jednostavno smrvite u prah – što je sitniji, to je brže djelovanje.

Usitnjene ljuske od jaja pažljivo pomiješajte s površinskim slojem zemlje te time besplatno i potpuno prirodno prihranite svoje biljke na zero waste način.

4. Kako maksimalno iskoristiti hranjive tvari u povrću

Neizbježno je da ćete pri kuhanju izgubiti dio hranjive vrijednosti hrane. Kada kuhamo povrće, dio nutrijenata se ispire u vodi. No to ne znači da su ovi nutrijenti izgubljeni. Vaše biljke će vam biti zahvalne ako preostalu vodu od kuhanja sačuvate kako bi ih njome kasnije zalile. Naime, voda od kuhanja povrća i tjestenine bogata je hranjivim tvarima. Osim toga, bilo bi šteta baciti dragocjenu vodu – posebice u doba globalnog zatopljenja koje nam donosi sve češće suše i nestašice pitke vode. Isto tako možete sačuvati vodu od pranja salate i drugog povrća za zalijevanje svojih biljaka.

Važno je da voda kojom zalijevamo biljke ne sadrži kuhinjsku sol jer mnoge biljke osjetljivo reagiraju na nju. I naravno, potrebno je ostaviti vodu da ohladi prije zalijevanja kako ne bi opekli biljke i tlo.

5. Malčiranjem čuvamo vodu i hranjive tvari

Još jedan trik u zero waste vrtlarenju: malčiranje. Pokrivajte tlo oko biljaka malčem (razni biljni materijali koje nanosimo na tlo oko biljaka). Na taj način, vlaga ostaje u tlu i neće ispariti tako lako. Time ponovo štedimo vodu jer ćemo morati zalijevati manje. Malč dodatno obogaćuje tlo hranjivim tvarima i humusom, pomažući našim biljkama u zdravom razvoju. Malčirati možete slamom, odumrlim biljkama, pokošenom travom, komadićima kore, ostatcima čaja i kave ili bilo kojim drugim biljnim materijalom.

Pri tome je samo bitno da je materijal kojeg koristimo za malčiranje zdrav i da nije napadnut gljivama jer bi se inače spore gljiva mogle nastaniti u našem tlu i u idućoj godini ponovo napasti biljke.

Zero waste vrtlarenje

S vremenom ćete otkrivati sve više načina kako možete uštedjeti vodu, reciklirati kuhinjske ostatke i pri tome prirodno gnojiti svoje biljke. Primijetit ćete da je moguće iskoristiti gotove sav otpad pri kuhanju. Stvorite naviku da, prije nego što nešto bacite, uvijek razmislite bi li to moglo biti korisno vašim biljkama.

Sukladno zero waste filozofji, „otpad“ zapravo uopće ne postoji. A naše biljke, naš novčanik i naša planeta će nam biti zahvalni.

Ako želite naučiti više o zero waste, održivom vrtlarenju, ovdje preuzmite svoj besplatan priručnik ekološkog vrtlarenja.

Autorica: Naomi Bosch, inženjerka agronomije, spisateljica i vrtlarica.

Učitati još
Zatvori