Stripoterapija na duhovit način približava temu brige o mentalnom zdravlju
Stripoterapija na duhovit način približava temu brige o mentalnom zdravlju

Stripoterapija na duhovit način približava
temu brige o mentalnom zdravlju

Razgovor o mentalnom zdravlju izuzetno je važan, no mnogi od njega zaziru. Pričati o tome nije bauk, zato nas posebno raduje kada pronađemo djelo koje o njemu govori na duhovit i opušten način, lišen iscrpnih definicija. Djelo koje nas svojom neposrednošću motivira i ukazuje nam kako nije sramota potražiti pomoć.

Riječ je o Stripoterapija, knjizi ilustratorice i književnice Ane Petrović, koja je u Srbiji u samo mjesec dana od izdavanja stekla veliku popularnost. Knjiga na originalan i iznimno duhovit način razotkriva što se krije iza susreta autorice sa psihoterapeutkinjom.

stripoterapija

Stripoterapija, autobiografska priča o glavnoj junakinji i njezinoj psihoterapeutkinji, počinje prepoznavanjem problema i suočavanjem junakinje s potrebom za pomoći u traženju njegova rješenja. Iako proces koji slijedi, ima i uspona i padova, autorica kritično i samokritično efektnim stripovskim detaljima otkriva koliko je ustrajna u želji da on uspije. Pritom joj je dragocjena potpora osobe koja sjedi nasuprot nje.

U skladu sa svojom introvertiranošću autorica je prvo samozatajno izrađivala stripove, a potom ih počela objavljivati na društvenim mrežama. Pozitivne reakcije ljudi koji su se već susreli sa psihoterapijom, ali i onih koji o njoj razmišljaju, autoricu su potaknuli da stripove poveže u knjigu.

Knjiga Stripoterapija  izazvala je oduševljenje publike u Srbiji, a zanimanje za nju sada se širi i okolnim zemljama. Sa sadržajem knjige najlakše će se povezati pripadnici generacija X i Y – nekadašnji vlasnici članskih iskaznica videoteka i dobri poznavatelji He-Mana te Mortal Kombata.

Osim što izaziva blagu nostalgiju, onima čiju je mladost obilježila popularna kultura devedesetih godina prošlog stoljeća, ova je slatko-gorka knjižica ujedno i poticaj na brigu o mentalnom zdravlju.

Ona će hrvatskoj publici službeno biti predstavljena u petak, 3. veljače 2023. godine u 19 sati u književnom klubu Booksa u Zagrebu.

Foto: Instagram (@anatonija)

Učitati još
Zatvori