Biljke su vam na umoru? Možda im treba SPAs tretman
Biljke su vam na umoru? Možda im treba SPAs tretman

Biljke su vam na umoru? Možda im
treba SPAs tretman

U doba kada nam više nego ikad kroz tzv. zelene projekte i kampanje razni akteri pričaju „green washing“ priče, projekt znakovitog naziva SPAs, osim što nudi SPA tretman za biljke nudi stvarnu promjenu i spas na različitim razinama društvene odgovornosti.

U samo dva tjedna dogodi se čudo 

SPAs je usluga oporavka i brige o biljkama prvenstveno za poslovne korisnike, ali i za građane Zagreba koja funkcionira na jednostavnom principu da poslovni korisnici ili građani uz prethodni dogovor zatraže da se biljka/biljke kojima je potreban oporavak ili liječenje preuzmu, ocjeni se njeno stanje te rizici vezani za oporavak. Moguće je i izaći na teren, kod klijenta napraviti dijagnostiku te na temelju iste dati procjenu troškova. SPAs se istovremeno se bavi i zbrinjavanjem bilja koje vlasnici više ne mogu održavati te zbrinjavanjem bilja koje ostaje neprodano po trgovačkim lancima, dućanima ili uredima koji se sele ili zatvaraju. 

Iznimno veseli činjenica da biljke uz podršku stručnih osoba iz područja agronomije i hortikulture oporavljaju osobe s invaliditetom pa SPAs dokazano radi na poboljšanju života kako biljki tako i ljudi.

Udruživanjem potičemo pozitivne promjene

Zajednički je to projekt Vesele Motike, vodeće hrvatske agro-tech tvrtke za zelene tehnologije, zagrebačke podružnice hortikulturalne međunarodne tvrtke Van Vliet Flower Group i J van Vliet Zagreb te socijalno-uslužne zadruge Martinov Plašt. 

Ideja je proizašla iz potrebe na tržištu, sve više tvrtki, poslovnih prostora, ali i građana ne žele kupovati nove biljke kad im postojeće biljke obole ili nisu adekvatno zbrinute, ekološki su osvješteni i znaju koliko biljke utječu na dobrobit ljudi u njihovim prostorima. Stoga su progresivni i kreativni direktori ovih tvrtki i organizacija Sergej Lugović (Vesela Motika), Veselko Musa (Martinov Plašt) i Krešimir Vnučec (J van Vliet Zagreb) željeli tržištu ponuditi inovativnu uslugu SPA tretmana i oporavka za biljke koji uključuje osobe s invaliditetom. 

spas-biljke2

„Obzirom da se bavimo uzgojem bilja u kontroliranim uvjetima kada smo vidjeli prostor gdje se nalazi zadruga Martinov Plašt (u staroj Klaonici u Heinzelovoj ulici) odmah nam je sinula vizija SPA centra za biljke. S jedne strane Veselko, direktor zadruge Martinov Plašt, vrhunski profesionalac s kojim je zadovoljstvo surađivati, s druge strane prostor koji je odličan. Kad smo zaključili da uz naše dnevne poslove kroz ovu suradnju možemo doprinijeti ugroženim skupinama, iznjeli smo ideju Krešimiru Vnučecu, direktoru J van Vliet Zagreb iz hortikulturalne međunarodne grupacije Van Vlient koji je odmah prepoznao vrijednost i sinergiju ove suradnje – pojašnjava Sergej.

“Ovo je ujedno prilika i za nas da dokažemo koliko je udruživanje kod inovativnih projekata potrebno i nužno” – tvrdi Krešimir. 

spas-biljke1

“Sama izrada SPAs za biljke gdje se uz ostale tehnologije za uzgoj u kontroliranim uvjetima koristi LED rasvjeta bez ovog udruživanja ne bi bila tako jednostavna“ – pojašnjava Veselko.

Trenutni kapacitet prihvata biljki je oko 100 biljaka zavisno od veličine, ali postoji potencijal širenja ukoliko tržište pokaže interes i za 10 puta veći prihvat količine biljki u vrlo brzom roku. Projekt je krenuo organski te za sada oporavlja biljke tvrtki korisnika ove usluge, no u mogućnosti adaptacije ovisno o razvoju projekta zbog svog fleksibilnog kapaciteta su brojne. 

“SPAs nam je stvarno bio SPAs za naših par biljaka koje su treble tretman. Ekipa je preuzela biljke putem dostavne službe, napravila dijagnostiku te nas uputila na rizike te potencijane ishode tretmana. Nakon mjesec dana dostavna služba nam je vratila biljke te smo ih već postavili u naš prodajni prostor. Stvarno koristan i operativno nezahtjevan proces s realnim rezultatima” – priča nam Tihana Taraba iz dizajnerskog studija Grupa, kao korisnik SPAs usluge. 

Najveći izazov za sada im je logistika govori nam Veselko, gdje proces preuzimanja i transporta biljki funkcionira različito za određene segmente korisnika usluge, te same veličine biljke. Jer što biljka više vrijedi zahtjevniji je njen transport.

spas-biljke5
Biljka nakon dva tjedna u SPAs-u

Od čega se sastoji i koliko se naplaćuje usluga SPAs?

Usluga se naplaćuje sukladno potrebama klijenata. One mogu varirati od raznih ili svih sljedećih komponenti:

 • dostave/transport 
 • repromaterijal (supstrat, prihrana)
 • usluge oporavka biljaka u kontroliranim uvjetima
 • selekcija bilja za potrebe projekta
 • dijagnostika stanja biljaka
 • tegle za bilje (izbor, nabava)
 • savjetovanje/edukacija (nakon što je projekt implementiran) 
 • R&D (istraživanje i razvoj) 
 • nove ideje za implementaciju
 • zeleni zidovi, te sustavi navodnjavanja
 • vođenje projekata vezanih uz ozelenjavanje interijera

Osim komercijalnog modela, moguće je donirati biljke u SPAs koje se nakon oporavka plasiraju komercijalno, a sredstva se ulažu u daljni razvoj projekta te operativne troškove.

„Kada vidimo koliko biljaka propadne po trgovačkim centrima zbog limitiranih uslova za njihov normalan razvoj naprosto nam je žao. Znamo da poslovni korisnici sve više i više prepoznaju vrijednost bilja u uredskim prostorima, te isto kupuju. Ako povežemo ta dva segmenta sigurni smo da možemo kreirati i potaknuti društveno odgovorno poduzetništvo“ – poručuje tim zadužen za SPAs.

Foto: PR, Instagram

Učitati još
Zatvori