Promjene i slow living okosnica su lifestyle trendova u 2021.

Promjene i slow living okosnica su
lifestyle trendova u 2021.

Slow living čini okosnicu lifestyle trendova koji će obilježiti 2021. Pronalazak unutarnjeg balansa, rad na sebi, minimalizam i jednostavna estetika provlačit će se kroz sve sfere naših života – od osobnog razvoja do uređenja interijera. Okretat ćemo se jednostavnosti, održivosti, zelenim energijama i organskoj prehrani, vlastitoj kreativnosti i pronalasku unutarnjeg mira i balansa.

Uzor u Skandinaviji

Kad je u pitanju dizajn interijera obožavamo skandinavski pristup upravo zbog njegove jednostavnosti, visoke estetike, a opet minimalizma. Volimo u Skandinaviji potražiti inspiraciju i kad je riječ o lifestyle trendovima, a unazad nekoliko godina oni su postali popularni i izvan granica nordijskih država. Hygge je posebno zaludio svijet prije nekoliko godina, a trend koji posljednjih dana ponovo ima uzlet na internetu je Lagom. Danski Hygge opisuje osjećaj, trenutak ili atmosferu dobrog življenja, ugode i stvaranja komfora u životnom prostoru i oko njega. Osjećaj općeg zadovoljstva i sreće, cosy životnih prostora i navika, unutarnjeg mira i uživanja – sve je to hygge. Sukladno njemu uređuju se i interijeri kako bi se prilagodili tom osjećaju. No, trenutni lifestyle trend u uzletu je Lagom. Švedski koncept koji njeguje filozofiju da je za sreću ključno imati dovoljno – ni previše ni premalo. Iako obje ideje imaju sličnu polaznu točku “uživanja u sitnicama i sitnim radostima”, mogu se poprilično razlikovati kada je riječ o uređenju interijera.

Hygge interijer

Cosiness je ključan moment u Hygge interijerima. Toplina doma, prekrivači, prirodni materijali i materijali inspirirani prirodom odlike su ovog stila. Tople neutralne boje poput bež i nježno smeđih pridonose smirujućoj atmosferi. Sve je mekano i fluffy, vuneno i drveno i stvara taj welcoming osjećaj.

Lagom interijer

Za razliku od Hyggea, Lagom se fokusira na minimalizam. Ovaj koncept uči nas da sreća dolazi iz unutarnjeg balansa i balansa u svim aspektima života što je u kontrastu s uvriježenom željom da ljudi uvijek žele više. Lagom se ne vrti oko rastrošnosti već oko štednje. Ova filozofija bazirana je na održivosti i zelenoj energiji. Trošimo pametno energiju i novac, kupujemo samo ono što nam doista treba, a to se prenosi i na uređenje interijera. Prirodni i održivi materijali, minimalizam u svakom pogledu i ušteda energije. Lagom je trend koji upravo u godini promjena dolazi kao sjajno osvježenje i alternativa prekonzumerističkom ponašanju.

Friluftsliv

Friluftsliv je način života koji potiče boravak u prirodi, sjedinjene s istom, a sve u cilju provođenja kvalitetnog vremena na otvorenom. Ove zime u jeku pandemije korona virusa, fizička aktivnost je itekako važna, a ona ima višestruko pozitivne učinke na naš um i tijelo ako smo u prirodi. Bilo da se odlučite na dužu vožnju biciklom, kratki izlet do obližnjeg planinarskog doma, svakodnevnu šetnju šumom ili pak ozbiljan planinarski pothvat, Friluftsliv će vam pomoći da pronađete unutarnji mir i balans.

Održivost

Bilo da je riječ o hrani, odjeći ili interijerima – održivost je poželjna na svim razinama. Organska i zdrava prehrana, reciklaža i prenamjerna, neke su od ključnih riječi koje će obilježiti godine pred nama i vjerujemo voditi društvo u nekom boljem i humanijem smjeru. Poanta održivog načina života je i mijenjanje vlastite svijesti, rad na sebi i stvaranje sebi ugodne okoline, a sve to doprinijet će u konačnici boljem svijetu i društvu. Krenite od ovih nekoliko jednostavnih koraka i mijenjajte stvari iz dana u dan. Kako krenuti s održivim načinom života, možete pročitati ovdje.

Učenje novih vještina

Dopustite sebi da budete loši u nečem ili pak iznenađujuće dobri. Bitno je da krenete učiti nove vještine s mindsetom početnika. Kao što je poanta putovanja u putovanju, a ne u cilju, tako je i poanta učenja u svakodnevnom napredovanju. Izaberite vještinu, aktivnost i hobi o kojem ne znate apsolutno ništa i krenite učiti od temelja. Svaki, pa i onaj minimalni napredak osnažit će vas dovoljno da ustrajete i dalje. Ako i ne uspijete, nikome ništa, izaberite nešto drugo. Istražujte vlastite mogućnosti, igrajte se, odvažite se i ono što je najvažnije pronađite ono što vas doista usrećuje.

Slow food i putovanja

Putovanja će i u 2021. biti ograničena, ali sad je idealno vrijeme da destinaciju na koju putujete upoznate onako kako treba – u srž. Ono što se više cijeni od tipičnog turizma je saživjeti se s destinacijom. Na putovanju živite kao lokalci, jedite njihovu hranu, upoznajte lokalnu umjetnost, uživajte u sirovoj arhitekturi samog mjesta. Resorti, noćni život i razvikane lokacije definitivno nisu in u godini pred nama, već uživanje u svakom trenutku svim svojim osjetilima.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori