Definicija tiny house livinga: Ovaj Britanac izgradio je kuću u kontejneru
Definicija tiny house livinga: Ovaj Britanac izgradio je kuću u kontejneru

Definicija tiny house livinga: Ovaj Britanac
izgradio je kuću u kontejneru

Cijene stanova divljaju i to dobro znaju svi koju planiraju kupnju ili rentu. Možete tek onda zamisliti kao je vani. Dok kažemo vani, mislimo na velike metropole poput Berlina, Pariza, Londona, a o svjetskim destinacijama da i ne govorimo. O kulturi stanovanja u Hrvatskoj već smo pisali ovdje, a danas ćemo se zato posvetiti nekim drugim načinima stanovanja. Inspiracija nam može biti cijeli tiny house pokret, ali jedan gospodin život u Londonu je doveo na potpuno novu razinu. Sagradio je SKIP house ili kuću u kontejneru koja izgleda nevjerojatno fora. 

SKIP house

Renta od 50 funti u samom središtu Londona? Moguće je, ako se puno toga odreknete. Dio je to umjetničkog koncepta SKIP house, autora Harrisona Marshalla. Ovaj projekt nastao je iz umjetničkog poriva, a ne iz potrebe – piše Harrison na svom Instagram profilu. On doista živi u kontejneru koji nema pravu kupaonicu. “Snalazi se na poslu i u teretani, a u blizini kontejnera nalazi se pokretni wc (festivalski) kojeg koristi za fiziološke potrebe. Cilj mu je prikazati koliko je zapravo čovjeku malo potrebno kako bi živio okej životom bez razmetanja i velikih brojeva (od kvadrata do novca). Dok ga jedni smatraju ekscentrikom, drugi ovaj njegov rad suvremene umjetnosti itekako cijene jer ih potiče na promišljanje. Najbolje od svega što unutrašnjost kontejnera izgleda doista fantastično. 

Minimalizam kao pokret 

Minimalizam kao pokret posebno je popularan unazad desetak godina, a očituje se doslovno u svim područjima života. Filozofija skromnog življenja sve je prihvaćenija, a moderne generacije sve se više okreću i teže tome da žive “slobodnije od stvari”. Tako nastaju brojni pokreti, implementiraju se u suvremen način života, ali i prilagođavaju potrebama svakoga od nas. Prošlo je vrijeme pretjerane raskoši, jednostavan i skroman način života ponovo je poželjan. Cijela ta filozofija odrazila se i na stanovanje, pa je tako posljednjih godina popularan tiny houses living trend.

Tiny houses

Mlađe generacije sve manje žele biti vezane za jedno mjesto tijekom života. Isto se odnosi i na posao. Mobilnost, jednostavnost, minimalizam postaju odlike modernog društva, a ono se ponovo okreće suživotu s prirodom. Čak i u gradovima gdje taj suživot nije potpun, minimalizam i jednostavnost življenja manifestira se na drugačije načine. sve više ljudi razmišlja o drugačijem načinu života i življenja. Koliko nam je potrebno da bismo bili sretni i u koliko to kvadrata stane? Pobornici tiny house livinga smatraju malo. Jedan od njih je i Harrison Marshall. Biste li i vi mogli ovako procijenite sami. 

Foto: Instagram, Unsplash

Učitati još
Zatvori