Manje stresa, više samopouzdanja: Prednosti pisanja dnevnika za mentalno zdravlje
Manje stresa, više samopouzdanja: Prednosti pisanja dnevnika za mentalno zdravlje

Manje stresa, više samopouzdanja: Prednosti pisanja dnevnika za mentalno zdravlje

Ako vam je jedna od novogodišnjih odluka više brinuti o svom mentalnom zdravlju, emocionalnom stanju i smanjiti razinu stresa, razmislite o uvođenju navike pisanja dnevnika!

Pisanje dnevnika ima znanstveno dokazane dobrobiti za mentalno, a čak i fizičko zdravlje. Ponekad se koristi u kognitivno-bihevioralnoj terapiji kao metoda praćenja napretka i bilježenja misli i emocija (izvor) i izvrstan je alat za osobni razvoj i samorefleksiju. Pročitajte neke od glavnih prednosti pisanja dnevnika za mentalno zdravlje.

pisanje-dnevnika2

Niža razina stresa

Ako želite smanjiti utjecaj vanjskih stresora i okolnosti na vaše emocionalno i mentalno zdravlje, pisanje dnevnika je iznimno učinkovit način za to. Uz svakodnevno pisanje dnevnika i opisivanje stresnih situacija, lakše ćete uočiti okidače i pozadinu stresnih reakcija u svom životu. Unutar sigurnosti stranice možete racionalno i hrabro analizirati situacije koje su vam uzrokovale stres. Na taj način, možete im pristupiti na konstruktivniji način i iz njih izvući lekcije i vrijedne spoznaje za budućnost.

pisanje-dnevnika1

Trenutak za sebe

Ispunjavanje stranice svojim mislima ujutro ili prije spavanja odličan je način za odvojiti tihi, meditativni trenutak samo za sebe. Samorefleksija i samorazumijevanje koje nam pružaju trenuci provedeni u pisanju dnevnika ojačavaju nas za interakcije s drugima i svakodnevne izazove.

pisanje-dnevnika3

Otpuštanje negativnih misli i emocija

Jedan od najlakših i najzdravijih načina za otpustiti negativne misli koje nas sputavaju je zapisati ih na papir. Bilo da vodite dnevnik ujutro ili navečer, “otpuštanje” svega što nas muči i brine odličan je način za bezbrižno uploviti u novi dan ili lakše zaspati.

pisanje-dnevnika4

Retrospektivna i “ptičja” perspektiva

Uz brz način života i mnoštvo podražaja, teško je dobiti “veliku sliku” o našem životu – ponašanjima, događajima, odnosima. Vođenje dnevnika nam omogućava upravo to: ako vodite dnevnik samo mjesec dana ili godinu dana, dobit ćete veliki pregled promjena u svom razmišljanju i svega što se dogodilo u vašem životu, bilo to pozitivno ili negativno.

pisanje-dnevnika5

Strukturiranje ciljeva i vrijednosti

Ako se osjećate izgubljeno ili zbunjeno u vezi svoje svrhe i smjera u kojem idete, pisanje dnevnika može biti savršen način da se vratite na pravi put. Pisanje i samorefleksija pomaže vam da se bolje povežete sa svojim željama, ciljevima i vrijednostima – bez vanjskih utjecaja i pritisaka.

pisanje-dnevnika6

Rainbow Duga – Dnevnik za mentalno zdravlje

Hrvatski brand Rainbow Duga dizajnira, proizvodi i prodaje dnevnike za mentalno zdravlje temeljene na principima kognitivno-bihevioralne terapije (KBT). Dnevnik za mentalno zdravlje je kreativno-interaktivna knjiga za 5 tjedana rada na sebi. Sadrži 35 vježbi za povećanje samopouzdanja, povezivanje sa željama i ciljevima te osvještavanje misli i osjećaja. Antistres dnevnik sadrži 10 tjedana sadržaja, s vježbama za rad na strahovima, fobijama, anksioznosti i stresu.

Tekst: Ana Buljan

Foto: Instagram, Unsplash

Učitati još
Zatvori