Pet znakova koji pokazuju da je vrijeme za promjenu karijere
Pet znakova koji pokazuju da je vrijeme za promjenu karijere

Pet znakova koji pokazuju da je
vrijeme za promjenu karijere

Kraj godine obično nas “prisilili” da rezimiramo sve što je iza nas i zapitamo se u kojem smjeru ćemo zakoračiti s 1.1.2023. Vrlo često veliki planovi ostanu samo planovi i ni ne okrenemo se i kraj je blizu, a mi surfamo po istom valu. Ipak, ponekad nas različite “noge u guzicu” potaknu da napravimo nešto što će itekako biti vrijedno spomena i promjena. U premišljanjima i previranjima, egzistencijalnim i inim pitanjima, pitanje posla i karijere uvijek dođe “na tapetu”. Jesam li sretan ovdje gdje jesam i kada je pravi tren za korak u zaokret? Svi smo se barem jednom u životu našli u toj situaciji, zato jedni drugima možemo olakšati. Ovo je pet jednostavnih znakova prema kojima ćete znati da je vrijeme za promjenu karijere. 

Vrijeme je za promjene

Razmišljate o promjeni karijere? Vrijeme je da se zapitate što volite i od toga pokušate napraviti posao. Ok, zvuči jednostavnije nego što jest, ali korak po korak i promjena je neminovna. Prije nego što odlučite naprasno dati otkaz i izvaliti sve četiri u zrak, pitajte se ovih pet pitanja, možda će vam stvari biti jasnije. 

Razmislite trebate li samo promijeniti posao ili potpuni zaokret u karijeri 

Morate utvrditi mrzite li mjesto, sam posao ili kako se trenutno osjećate u životu. Biste li mogli biti sretni radeći svoj posao negdje drugdje? Ili ćete se zbog ovog posla uvijek osjećati depresivno, podcijenjeno i preopterećeno? Obratite pažnju na sitnice, zamislite se u drugačijim uvjetima i pronađite uzrok. Budite iskreni prema sebi. 

Vaše tijelo vam govori da nešto nije u redu 

Nedjelja je dan za uživanje, a vama je pao mrak na oči jer znate da je sutra ponedjeljak. Anksioznost, nervozni leptirići u trbuhu (ne oni poželjni), glavobolja, napetost u mišićima, kronični umor i bezvoljnost čim pomislite na odlazak na radno mjesto. Sve su to znakovi koje nam naše tijelo šalje kada se osjeća u opasnosti. Razmislite malo koliko još možete tako. 

Vaš posao negativno utječe na vaše samopouzdanje 

Ako počinjete sumnjati u sebe i posao koji radite, onda se nešto dramatično mora promijeniti u vašem radnom okruženju. Ostanak na poslu ili karijeri zbog kojih se osjećate loše u vezi sebe kao osobe nikad se neće isplatiti, bez obzira na plaću ili povlastice. Nijedna povlastica nije vrijedna omalovažavanja samog sebe. To može ozbiljno utjecati na vaše dugoročno emocionalno blagostanje i čini da se izvršenje i najmanjeg zadatka čini nemogućim. Ispunjavajuća karijera trebala bi biti poticaj vašem samopouzdanju i samopoštovanju, a ne suprotno od toga.

Sanjate o drugačijoj karijeri 

Ako provodite vrijeme sjedeći za radnim stolom, vrteći kosu oko prsta, guglajući poslove, označavajući zanimljive tvrtke u svom pregledniku i čeznutljivo se pitajući kako bi bilo raditi iz svog kreveta ili prijateljevog co-working prostora, onda morate napustiti svoj posao i krenuti u karijeru koja vas zanima. Ovdje nikada nećete moći dati maksimum, a to se od vas očekuje. 

Odvojili ste se od svojih strasti 

Osjećate se nepovezano s izvornim razlogom zbog kojeg ste započeli svoju karijeru. Možda kreativnost koja vas je prvobitno privukla više nije dio vašeg posla i provodite više vremena upravljajući računima ili sjedeći na sastancima nego stvarajući bilo što bitno. Povratak na temeljne razloge zašto ste započeli tu karijeru može vam pomoći kada razmišljate o promjeni – jesu li te vrijednosti još uvijek ono što biste tražili u svojoj karijeri ili su se promijenile kako ste starili i iskusniji? Honeymoon faza kako u vezama, postoji i u poslovnim odnosima. Ponekad traje duže, ponekad kraće, ali kako sazrijevamo i mijenjamo se, tako se mijenja i naš odnos prema poslovima. 

U konačnici stručnjaci savjetuju da bi svakih nekoliko godina trebali mijenjati poslove. Nismo isti ljudi, nemamo iste interese, tržište se mijenja, pa zašto se onda ne bismo mijenjali i mi. Ako razmišljate o ovakvim velikim odlukama, postupite hrabro i razumno, s planom i gledanjem u daljinu. Zapamtite, svaki posao je težak, ali onaj koji nas svakodnevno guši ipak je onaj najteži. Pokušajte, svaki pokušaj na koncu do negdje i dovede. 

Učitati još
Zatvori