Mentalna i fizička detoksikacija u nekoliko ključnih koraka
Mentalna i fizička detoksikacija u nekoliko ključnih koraka

Mentalna i fizička detoksikacija u
nekoliko ključnih koraka

Ne postoji osoba kojom ste okruženi, a da vam barem jednom u životu nije odgovorila da je iscrpljena, premorena i da sanja o odmoru. Često se taj odmor svede na tih nekoliko dana godišnjeg odmora, na kojem imamo osjećaj da tek kad se krenemo odmarati, moramo povući ručnu i vratiti se u realnost. Vrijeme u kojem živimo nije jednostavno i daleko je od idealnog, a opstanak je uvjetovan prilagodbom i postavljanjem (sebi) jasnih ciljeva. Kako nam se često dogodi da nam upravo taj odmor kojeg smo priželjkivali ne donosi željenu satisfakciju, ove godine smo odlučile napraviti malo konkretniji plan. Mentalna i tjelesna detoksikacija ključne su za resetiranje, a ljeto je za to idealna prilika, stoga krenimo.

Razmislite o svemu što vas je u ovih pola godine dovelo do ruba

Razmislite i jasno postavite granice u glavi kako vam se to ne bi dogodilo ponovo. Emotivno i fizičko iscrpljivanje bez paralelnog nagrađivanja neće vas dovesti daleko. Oslobodite se toksičnog razmišljanja, stresiranja oko stvari na koje jednostavno ne možete utjecati i fokusirajte se na ono što imate. Sve oko vas je potencijalno namješteno da se krene ostvarivati u smjeru kojem želite. Samo morate dati svoj input. Za početak da biste mogli ispravno razmišljati naspavajte se. Bez alarma, bez obaveza. Često je i jedan dan dovoljan da napunimo baterije.

Sad je vrijeme da pročitate knjigu koju dugo pikirate

U moru svakodnevnih obaveza jednostavno nemamo ni volje ni vremena čitati, a čitanje spašava. Osim što nas na čaroban način uvodi u svjetove iza naše stvarnosti, obogaćuje naš duh, razvija maštu i vraća nas onoj našoj iskonskoj kreativnosti (a nje ćemo se dotaknuti u sljedećem pasusu). Čitanje opušta i potiče, zato si dopustite da vas uvede u svoj svijet.

Oslobodite kreativnost

Vaša kreativnost važna je za vaše funkcioniranje. U sistematizaciji i realnosti često na nju zaboravimo, a ona je naš glavni pokretač još od djetinjstva. Crtajte, pišite, plešite, fotografirajte. Igrajte se s djecom. Igranje s pijeskom na plaži ili pjevanje pjesama navečer uz vino važno je za naše mentalno zdravlje. Dopustite si da budete opušteni, zaslužili ste.

Zaboravite na mobitel

Ovo je najteži, ali možda i najvažniji dio. Naravno ako nemate potencijalnu hitnu situaciju na koju biste trebali reagirati, ostavite mobitel tu i tamo po strani. Neće propasti svijet ako ne bacite scroll svakih 15 minuta. Ne morate biti dostupni, ne morate visiti po mrežama. Budite prisutni u ovom trenutku i sada, s ljudima s kojima jeste. Taj trenutak više nećete moći vratiti, a život se sastoji upravo od takvih trenutaka.

Boravite u prirodi

Priroda je lijek. More, šuma, planina, selo, pa i gradski park. Čim se okružite zelenilom sve je bolje. Da li zbog cvrkuta ptica ili zbog mirisa i zvukova drveća, priroda nam daje sve ono što nam je potrebno da bismo se u trenu osjećali bolje. Dišite. Kada ovoga ljeta legnete na plažu u hladu bora promislite samo koliko vam je lijepo i neka vas taj cijeli trenutak obuzme. Sigurno će vam u budućnosti trebati sigurna luka u koju ćete se vraćati kad udari stres. Sad je vrijeme da si stvorite bazu.

Riješite se loših navika

Pušenje, alkohol, nezdrava hrana, šećer, loš odnos prema sebi i drugima, letargija, lijenost, nezainteresiranost, negativne emocije. Ispraznite to sve van. Okrenite um pozitivnim mislima, tijelo ukusnoj organskoj hrani, vodi. Vodite ljubav, družite se, volite se. Kada ugodite sebi i zavolite sebe svijet oko vas će se posložiti prema vama. Sretno.

Dobro došli u sljedeće poglavlje, dobrodošli u Journal Impact!

Pridružite nam se i budite dio znatiželjne zajednice. Pište nam što vas muči, gdje vas žulja i na koja biste važna pitanja htjeli dobiti odgovore, a mi ćemo odabrane teme za vas sagledati iz širokog kuta i istražiti. Svoje prijedloge šaljite na impact@journal.hr

Foto: Unsplash

Učitati još
Zatvori