Upoznajte Maju Drobnjaković – ženu nevjerojatne hrabrosti, strasti i životne energije
Upoznajte Maju Drobnjaković – ženu nevjerojatne hrabrosti, strasti i životne energije

Upoznajte Maju Drobnjaković – ženu nevjerojatne hrabrosti, strasti i životne energije

Maja Drobnjaković, svestrana hrvatska sportašica, koja unosi radost i inspiraciju gdje god da se pojavi. Imali smo ju priliku pobliže upoznati u posljednjoj sezoni Plesa sa zvijezdama i malo je reći da je oduševila hrvatsku javnost. Imali smo priliku popričati s Majom koja nam je otkrila svoju iznimnu životnu priču prepunu nevjerojatne hrabrosti, strasti i životne energije. U nastavku upoznajte Maju Drobnjaković.

  • Ples sa zvijezdama – vaša avantura u svijetu plesa. Kako je ples promijenio vaš pogled na život?

Sudjelovanjem u showu Ples sa zvijezdama dobila sam još jednu potvrdu da sam sposobna prevladati prepreke i prilagoditi se novim situacijama, što je dodatno pojačalo moju motivaciju da nastavim istraživati nove puteve i životne mogućnosti. No nisam se prijavila samo da bih sebi dokazala moć jake volje; ako sam i jednoj osobi pomogla da se digne, razvedri ili ohrabri, mislim da sam svoju misiju u showu ispunila.

  • Ako biste svoj životni put opisivali plesom, koji bi to plesni koraci bili od dijagnoze pa do današnjih dana?

Plesna simfonija mog života započela je neželjenim foxtrotom nakon dijagnoze, ali s vremenom sam naučila kako prožeti malo cha-cha-cha u koracima. Svaki korak je priča, a svaki okret je nova prilika za inspiraciju. Kad pogledam unatrag, shvatim da je možemo punim plućima plesati kroz život, čak i ako nam koreografija nije po volji.

  • Kroz svoj angažman kao ambasadorica Össur-a, osjećate li se kao superjunakinja koja pomaže ljudima da otkriju vlastite supermoći?

Haha, ne osjećam se nikad kao superjunakinja 😁. Na to gledam više kao potvrdu da je sve u životu ostvarivo. Össur je globalna tvrtka i njihovu protezu, tj. stopalo koristim od prvog dana. U periodu u kojem sam izgubila potkoljenicu nisam mogla ni zamisliti da ću jednog dana baš ja biti njihov ambasador. To mi se činilo daleko, nemoguće i jednostavno se o tome nije ni razmišljalo. No od tih početnih trenutaka, upravo korak po korak s Össurovom protezom došla sam i do toga da pokažem i drugim osobama s amputacijama da ništa nije ne moguće.

  • Kao ambasadorica Zagreb Advent Runa, možete li nam otkriti što vas posebno veže za ovu utrku i kako vidite ulogu sporta u stvaranju zajedništva tijekom blagdanskog razdoblja?

Zagreb Advent Run je za mene čarolija koja spaja ljude kroz radost trčanja u blagdanskom ugođaju. Biti ambasadorica ove utrke već drugu godinu zaredom posebno me raduje jer zajedno slavimo sportski duh, radost pokreta te podržavamo Zakladu UniSport Srce. Sport ima posebnu ulogu u stvaranju zajedništva, a tijekom blagdanskog razdoblja to postaje još izraženije. Ova utrka je sve samo ne fizički napor. Ona je prilika da dijelimo smijeh, radost i ljubav prema sportu s drugima, stvarajući nezaboravne zajedničke trenutke.

  • Najveselija europska kostimirana utrka za vrijeme blagdana zvuči kao čarolija. Kako motivirate ljude da trče i dijele tu čaroliju s vama?

Već je prijavljeno više od 4000 sudionika. Nisam sigurna koliko njih sam osobno motivirala. Ovo je utrka koja ne poznaje granice. Na stazi se mogu vidjeti brzi i manje brzi trkači, obitelji s djecom i psima, brzi hodači. Koliko god bili različiti, svima je jedna stvar zajednička, a to je posebna pozitivna energija uz pružanje podrške onima kojima je najpotrebnije. Ove godine trčimo za Zakladu UniSport Srce te na najljepši mogući način svatko od nas će pomoći u povezivanju sporta, zdravlja i akademske zajednice.

  • Na koje još načine ljudi mogu sudjelovati i pomoći radu Zaklade?

Svi oni koji iz bilo kojeg razloga ne mogu trčati, još uvijek se mogu prijaviti za volontiranje na utrci. Ove godine start je ispred hotela Hilton Garden Inn te ćemo opet trčati kroz centar blagdanski ukrašenog Zagreba. Dolaze nam trkači iz gotovo 30 zemalja, od Slovenije, Italije, Grčke, Turske, Španjolske, Francuske… čak i s daleke Kube. Trčite, volontirajte ili samo navijajte jer svi znamo da jedino zajedno možemo činiti velike stvari.

  • Kao majka i sportašica, jeste li ikada osjetili da imate supermoći u multitaskingu? Kako ih koristite u svakodnevnim izazovima?

Kao majka i sportašica, supermoći u multitaskingu postaju moj jedinstveni ples života. Svaki dan je nova plesna izvedba gdje usklađujem vođenje treninga, uživanje u šahu sa svojim sinom Liamom i osvajanje planinskih vrhova. To nije običan multitasking – to je moj vlastiti plesni remix u kojem osmijeh služi kao ritam koji me pokreće kroz izazove svakodnevice. Multitasking je postao način izražavanja moje snage, strasti i ljubavi prema životu, stvarajući harmoniju između majčinstva i sportskih podviga.

  • Ako biste mogli vratiti vrijeme i poslati pismo svojoj mlađoj verziji prije dijagnoze, što biste joj napisali?

Više bi to bila rečenica, tj. savjet. “Nekad pobijediš, nekad naučiš. Svaka situacija se događa s nekim razlogom. Uživaj.”

  • Što vas najviše inspirira i od kud crpite pozitivnu energiju?

Po meni, život je nevjerojatno prekrasan, a svakodnevno nalazim tisuće razloga zašto se isplati boriti. Naravno, moj sin je najveći motiv i smisao mog života jer zbog njega se sve čini vrijednim truda. Često kažem da svaki korak predstavlja novu priliku za radost i inspiraciju. Amputacija potkoljenice bila je izazov, ali sam naučila hodati iznova, pronašla snagu i postala ambasadorica pozitivnih promjena za osobe s tjelesnim oštećenjem.

Foto: Zvonimir Ferina, Daniel Kušan, privatna arhiva

Učitati još
Zatvori