Kako se oporaviti od prosinca i navigirati budžetom u novoj godini?
Kako se oporaviti od prosinca i navigirati budžetom u novoj godini?

Kako se oporaviti od prosinca i
navigirati budžetom u novoj godini?

Čim je krenuo siječanj krenula je i provedba naših novogodišnjih odluka, a mnoge od njih povezane su s upravljanjem kućnim budžetom. Prošle godine u ovo vrijeme dobili smo novu valutu i počelo je vrijeme prilagodbe na nove cijene. Inflacija i veliko povećanje cijena kao i prihvaćanje izražavanja cijena u novoj valuti došli su na novi level – kuna više definitivno ne postoji i sad je vrijeme da se potpuno okrenemo Euru i onome što nam slijedi. Kako bismo izbjegli krizu u kućnom budžetu, štednja je neminovna.

Štednja kao imperativ

U današnje vrijeme, s povećanim životnim troškovima, važno je pravilno upravljati financijama i tražiti načine kako uštedjeti novac. Bez obzira jeste li pojedinac, par ili obitelj, vrijeme je da steknete naviku štednje i postignete financijsku stabilnost. Moramo biti doista jako bogati ili indiferentni da ne bismo primijetili kako su cijene u posljednje vrijeme podivljale. Kako organizirati kućni budžet, a da preživimo mjesec i ne odreknemo se baš svega? Treba kao i u svemu ostalom u životu razmišljati realno. Stavite na papir sve stavke u vašem kućnom budžetu i krenite križati gdje možete odmah uštedjeti.

Dry January, ali s kupovinom

Dry January je koncept koji je relativno nedavno postao popularan, a koji potiče ljude da se odreknu konzumiranja alkohola tijekom cijelog siječnja. To također može donijeti veliku uštedu vašem kućnom budžetu (a dobar je i za zdravlje), no možete ga malo reducirati i primijeniti na druga životna polja. Kako je prosinac (kojeg od milja zovemo i trošinac) ponovno u Hrvatskoj bio rekordan što se tiče potrošenih eura, vrijeme je da malo zatvorite novčanik. Zadajte si zadatak da ovaj mjesec ne kupujete ništa i neka se to malo po malo preljeva i na druge mjesece u godini.

Savjeti za upravljanje kućnim budžetom

Organiziranje budžeta

Prvi korak prema uštedi novca je stvaranje detaljnog budžeta. Identificirajte svoje prihode i rashode, razvrstajte ih po kategorijama i postavite granice za svaku stavku.

Postavite prioritete

Identificirajte nužne troškove, poput stanarine, režija i hrane, te ih postavite kao prioritet. Ako je moguće, prilagodite troškove poput izlazaka i kupovine i taj novac prebacite u štednju.

Štednja na režijama

Proučite svoje račune za struju, vodu, plin i slične usluge. Male promjene, poput korištenja energetski učinkovite opreme ili smanjenje potrošnje vode, mogu rezultirati značajnim uštedama.

Kupovina s popustima

Pratite akcije, rasprodaje i popuste prilikom kupovine. Kupujte proizvode na popustu, koristite kupone i razmotrite članstvo u programima lojalnosti kako biste ostvarili dodatne pogodnosti.

štednja

Planiranje obroka

Planirajte obroke unaprijed, pišite popis namirnica i kupujte samo ono što vam stvarno treba. Kuhanje kod kuće ne samo da je ekonomičnije od jedenja vani, već često i zdravije.

Praćenje potrošnje

Redovito pratite svoje troškove kako biste identificirali nepotrebne stavke ili loše financijske navike. Praćenje omogućuje bolje upravljanje budžetom.

Automatizacija štednje

Automatizirajte svoje štedne uplate. Postavljanjem automatskih transfera na štedni račun odmah po primitku plaće, osigurat ćete da se štednja događa bez potrebe za dodatnim razmišljanjem.

Recikliranje i prodaja nepotrebnih stvari

Razmislite o recikliranju ili prodaji stvari koje više ne koristite. To može uključivati odjeću, elektroniku ili namještaj. Dodatna zarada od prodaje može ići izravno na vaš štedni račun.

Razmjena usluga

Razmislite o mogućnosti razmjene usluga s prijateljima, obitelji ili susjedima. To može uključivati zajedničko korištenje alata, prijevoza ili čak dijeljenje voća iz vrta.

Edukacija o Financijama

Nastavite učiti o financijskim principima i strategijama štednje. Edukacija pomaže u donošenju informiranih odluka i stvaranju dugoročnih financijskih ciljeva.

Pomozite si aplikacijama 

Danas postoje brojne aplikacije koje vam pomoći u lakšoj organizaciji kućnog budžeta. Daily PayGoodbudgetSpending Tracker samo su neke od njih. Mogle bi vam pomoći da sagledate realnu sliku toga “gdje vam curi” novac i na što se najviše trebate fokusirati kako biste uštedjeli ili barem smanjili troškove. Ponekad je vrlo malo vremena dovoljno da shvatite da griješite u najjednostavnijim koracima i već jednostavnim ispravljanjem istih doći ćete do svjetla na kraju tunela. Ponekad je potrebno i puno više naravno, ali od negdje ipak trebate krenuti. 

Foto: Instagram, Unsplash

Učitati još
Zatvori