Prvi hrvatski Klimatski rječnik podiže svijesti o klimatskim promjenama
Prvi hrvatski Klimatski rječnik podiže svijesti o klimatskim promjenama

Prvi hrvatski Klimatski rječnik podiže
svijesti o klimatskim promjenama

Što su staklenički plinovi? Što znači globalno zagrijavanje? Što u kontekstu klimatskih promjena znače adaptacija i mitigacija? To su samo neki od pojmova koje na jednostavan način objašnjava prvi hrvatski Klimatski rječnik.  Rječnik sadrži 30 klimatskih pojmova, a svaki od njih su vizualno prikazali studenti Sveučilišta Sjever.

Klimatske promjene najveći su izazov vremena u kojem živimo i s tim se slaže više od 80% građana, potvrdila je godišnja anketa o klimi Europske investicijske banke. No, na pitanje o tome što su gorući problemi u hrvatskom društvu, samo nešto više od 2% građana navodi okoliš, utvrdilo je istraživanje Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu. 

Uz to, prevladava mišljenje da su klimatske promjene podjednako uzrokovane prirodnim procesima, iako se znanstvenici slažu da su one posljedica utjecaja ljudskog djelovanja. Sve navedeno ukazalo je na potrebu za edukacijom o tome kakav utjecaj prirodni resursi imaju na naše društveno-političko i ekonomsko stanje, način života, zdravlje te općenito napredak i razvoj društva.

terrapija izložba

Nauči uz Klimatski rječnik i djeluj terrapeutski prema Zemlji

Kako bi osvijestili javnost o ovom problemu, nevladina organizacija Terra Hub pokrenula je edukativnu kampanju terrapija u sklopu koje je objavljen i prvi hrvatski Klimatski rječnik. Rječnik na jednostavan način objašnjava pojmove poput globalno zagrijavanje, adaptacija, mitigacija, a izvorno ga je pripremio UNDP, specijalizirana UN-ova agencija za razvoj. Hrvatska verzija sadrži 30 pojmova, u digitalnom je obliku, a građani mu mogu pristupiti na terrapija.terrahub.eu

terrapija info panel

Svaki pojam prati i vizualni prikaz za koji su bili zaduženi studenti Studija medijskog dizajna Sveučilišta Sjever. Studenti su ovog proljeća na natječaj poslali čak 45 radova kojima su vizualno prikazali pojedine pojmove. Rad na temu Građanska energija, studentice Klare Heberling prema odluci žirija osvojio je prvo mjesto. Tri počasna priznanja dodijeljena su Raffaelli Dagostin za pojam adaptacija, za pojam emisije stakleničkih plinova priznanje je osvojila Mia Magaš, dok je Nadja Orkić nagrađena za dizajn pojma građanska energija. 

Projekt je pokrenula udruga Terra Hub u suradnji sa Sveučilištem Sjever i agencijom 404 uz financijsku podršku Europske klimatske fondacije.

terrapija sve nagrađene

Foto: Promo

Učitati još
Zatvori