Umjetnost je za sve: Znate li da je prva Inkluzivna umjetnička galerija otvorena upravo u Zagrebu?
Umjetnost je za sve: Znate li da je prva Inkluzivna umjetnička galerija otvorena upravo u Zagrebu?

Umjetnost je za sve: Znate li da je prva Inkluzivna umjetnička galerija otvorena upravo u Zagrebu?

Na adresi Ulica kneza Mislava 11 u Zagrebu djeluje jedan uistinu poseban izložbeni prostor –  Inkluzivna umjetnička galerija Art&CeRZe. Nastala je u sklopu Organiziranog stanovanja, Centra za rehabilitaciju Zagreb s ciljem promocije likovnog stvaralaštva kod osoba s intelektualnim teškoćama.

Razvila se u platformu koja ciljano radi na promociji umjetnosti kod odraslih osoba s intelektualnim teškoćama kroz razne organizirane izložbe. Cilj galerije je inkluzija u umjetnosti na svim razinama. A uz izložbe, ostvaruje se i suradnjama s relevantnim galerijskim prostorima, muzejima i umjetničkim udrugama. Također, u svoj radni cilj uključili su i senzibilizaciju javnosti  na umjetnost osoba s intelektualnim teškoćama, koja se provodi kroz edukativne radionice i izložbe.

Doris Glad
Doris Glad

Umjetnost za sve

Svojim djelovanjem Inkluzivna umjetnička galerija Art&CeRZe ukazuje kako je potrebno nastaviti rušiti predrasude te ukazivati na kvalitetu i sposobnost likovnog izražavanja osoba s intelektualnim teškoćama. Njihova je poruka vrlo jasna – ART4ALL (Umjetnost za sve).

Centar za rehabilitaciju Zagreb može se pohvaliti kako je riječ o prvoj inkluzivnoj galeriji u Europi, koju je još 2017. godine otvorio u sklopu svoje radne jedinice u sjedištu na Orlovcu, a koja je potom preseljena na novu lokaciju u centar Zagreba.

Doris Glad
Doris Glad

Izložba Grad i ja

A prava prilika da ju posjetite ukazat će se već ovog četvrtka, 29. veljače kada se u njoj otvara izložba Doris Glad. Riječ je o pasioniranoj fotografkinji, koja je do sada održala već nekoliko samostalnih izložbi. Doris svojim trudom i zalaganjem uspješno ruši predrasude koje se nepravedno vežu uz osobe s Downovim sindromom.

Kao što je istaknuto u najavi izložbe, ta hrabra mlada žena je nadišla vlastiti hendikep te spremno rekla DA umjetničkom izražaju koji joj je pružio mnogo, ali i omogućio da ona njime mnogo da drugima. Izložba Grad i ja svoja će vrata otvoriti u 18 sati, a razgledati je možete do 14. ožujka. Na njima ćete pronaći i fotografije koje opremaju i ovaj članak, a koje su nastale iz objektiva Doris Glad.

Doris Glad

Foto: Doris Glad

Učitati još
Zatvori