#allaboutchange: Znate li što je financijsko zlostavljanje? U Hrvatskoj zna svaka treća žena
#allaboutchange: Znate li što je financijsko zlostavljanje? U Hrvatskoj zna svaka treća žena

#allaboutchange: Znate li što je financijsko zlostavljanje? U Hrvatskoj zna svaka treća žena

Drage žene, sretan vam Dan žena. Sretniji od onog prošlog, sa željama da onaj idući neke teme nećemo morati ni spominjati. Jedna od njih je financijska neovisnost. Naime, najnoviji rezultati ispitivanja odnosa s novcem kod žena koje je tijekom veljače 2023. proveo portal Žene i novac, ukazuju na to da je skoro svaka treća žena doživjela neki oblik financijskog zlostavljanja koje podrazumijeva kontrolu nad vlastitim financijama, zabranu rada od strane supružnika, prisilu odricanja ili onemogućavanja korištenja imovine od strane obitelji ili supružnika.

Ispitivanje je provedeno metodom anketiranja na uzorku od 674 ispitanica, od čega ih 90,2% iz Hrvatske, a 9,8% iz inozemstva. 36,8% ispitanica ima stalno mjesto boravka u Zagrebu, a 39,1% u drugom velikom gradu. 37,1% ispitanica čine poduzetnice, a 10,4% je u procesu pokretanja vlastitog biznisa.

Zlostavljanje kao dio obiteljskog folklora

Zlostavljanje općenito možemo definirati kao obrazac ponašanja jedne osobe prema drugoj kojim se nanosi neki oblik boli s ciljem preuzimanja kontrole i uspostavljanja moći nad tom osobom.

Prema Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji, nasilje u obitelji je:

1. tjelesno nasilje

2. tjelesno kažnjavanje ili drugi načini ponižavajućeg postupanja prema djeci

3. psihičko nasilje koje je kod žrtve prouzročilo povredu dostojanstva ili uznemirenost

4. spolno uznemiravanje

5. ekonomsko nasilje kao zabrana ili onemogućavanje korištenja zajedničke ili osobne imovine, raspolaganja osobnim prihodima ili imovine stečene osobnim radom ili nasljeđivanjem, onemogućavanje zapošljavanja, uskraćivanje sredstava za održavanje zajedničkog kućanstva i za skrb o djeci

6. zanemarivanje potreba osobe s invaliditetom ili osobe starije životne dobi koje dovodi do njezine uznemirenosti ili vrijeđa njezino dostojanstvo i time joj nanosi tjelesne ili duševne patnje.

Ovo peto još nazivamo i financijsko zlostavljanje. 

Financijsko zlostavljanje 

Nevjerojatno je i pomisliti kako u modernom i nazovimo ga sofisticiranom društvu i dalje vučemo problem neravnopravnosti među spolovima pogotovo kada se ona odnosi na financijsku neovisnost. Prema istraživanju portala Žene i novac gotovo 80% ispitanica unutar obitelji otvoreno razgovara o novcu i financijama što je značajan porast u odnosu na 2021. godinu kad je tek 67,4% žena unutar obitelji pokretalo temu novca i zarade. Tek 5,5% žena ima sastavljenu oporuku. 29,9% žena tijekom života doživjelo je neki oblik financijskog zlostavljanja, dok je 20,4% bilo prisiljeno odreći se nasljedstva, za razliku od 2021. kada ih je 14% odgovorilo potvrdno. Gotovo 75% ispitanica tvrdi kako nakon razvoda nije dobilo sve što im je razvodom trebalo pripasti, a 74,1% žena susrelo se s problemom naplate alimentacije.

Žene, budite podrška ženama, muškarci snaga se odlikuje u tome da poštujete žene.

Mnogo se toga mijenja, ali jedno treba ostati konstanta za bolje i pravednije društvo, a to je nulta stopa tolerancije na bilo kakvo nasilje. Upravo zato se na napoj platformi #allaboutchange govori jasno i glasno o problemima, temama i tabuima, a sve s ciljem razrješenja istih  na korist općeg dobra. Danas, ali i svih ostali 364 dana u godini važno je znati da ako ste kao žena žrtva nasilja, niste same. Potražite pomoć. Ovo je ujedno i apel onima koji su odgovorni za kažnjavanje zlostavljača, ali i onih koji okreću leđa – ovo se može dogoditi i vašoj majci, sestri, kćeri, partnerici – ne okrećite leđa. 

Ako ste žrtva nasilja u obitelji možete dobiti savjete, pomoć, potporu i podršku uz pomoc Adresara ustanova, organizacija i ostalih institucija koje pružaju pomoć, podršku i zaštitu žrtvama nasilja u obitelji.

 

 

*Sadržaj članka nastao je u suradnji s našim partnerima. Za više informacija, pogledajte naše Uvjete korištenja.

Foto: Unsplash

Učitati još
Zatvori