Ženske snage koje uspješno transformiraju mušku industriju
Ženske snage koje uspješno transformiraju mušku industriju

Ženske snage koje uspješno
transformiraju mušku industriju

Od vremena kada je bilo prihvatljivo ženama tepati kao „nježnijem spolu“, ili čuditi se ženi inženjerki ili vozačici tramvaja, smo srećom daleko odmakli, ali u svijetu zanimanja vezanih uz tehničke i prirodne znanosti i danas postoji rodna i spolna neravnoteža. Povodom Međunarodnog dana žena, predvodnica energetskog sektora u Hrvatskoj INA pokazuje kako zaposlenice mijenjaju i unaprjeđuju industriju kojom u svijetu i dalje dominiraju muškarci. Današnji čvrst položaj Ininih zaposlenica na vodećim pozicijama u glavnim područjima poslovanja doprinosi rušenju stereotipa o kategorizaciji poslova i rezultata uvjetovanih spolom.

Vedrana Janjić na čelu je najveće investicije u povijesti Ine

Direktorica Projekta nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka Vedrana Janjić upravlja trenutačno najvećim i najvrjednijim industrijskim projektom u Hrvatskoj u koji kompanija ulaže više od 500 milijuna eura. Riječ je o najvećoj investiciji u povijesti Ine. Uzimajući u obzir kompleksnost ovakvog poslovnog poduhvata, Janjić ističe da je u ovoj industriji, kao i u svim drugim, najbitnije biti profesionalac, učiti i razvijati se te jasno verbalizirati svoje mišljenje i očekivanja.

Vedrana Janjić Ina
Zagreb, 060323. Ina, Upravna zgrada. Zaposlenice tvrtke Ina. Na fotografiji: Vedrana Janjic. Foto: Marko Todorov / CROPIX

„U tom slučaju nema velike razlike između muškaraca i žena. Iako postoje prirodne razlike muškaraca i žena koje ponekad ne idu na ruku ženama, vjerujem da se iste mogu i pozitivno iskoristiti na radnom mjestu. Dapače, neke karakteristike koje su prirodnije ženama itekako su sve više cijenjene u modernom poslovnom svijetu“, kaže Vedrana Janjić.

‘Kao žena u ovom poslu oduvijek imam ravnopravan status’

Slično razmišlja i voditeljica Ininog maloprodajnog mjesta Zagreb-Resnik Ana Dugalić koja naglašava da je INA posljednjih godina znatno osvijestila važnost rodne ravnopravnosti te da ženama i muškarcima pruža jednake prilike.

Ana Dugalić Ina
Ana Dugalić, voditeljica Ininog maloprodajnog mjesta Zagreb-Resnik

„Iako je opća percepcija da u naftnoj industriji prevladavaju muškarci, kao žena u ovom poslu oduvijek imam ravnopravan status. Činjenica da sam žena, u radu i razvoju mi ne predstavlja prepreku. Naprotiv, imam punu podršku kolega i kompanije što mi u svakodnevnom radu daje vjetar u leđa. Osobno nisam nikada osjetila nikakvu vrstu diskriminacije na radnom mjestu i smatram da je ključ uspjeha kompanije upravo u prepoznavanju i korištenju potencijala svih zaposlenika bez obzira na spol“, napominje Ana Dugalić.

Ini su u fokusu njezini radnici, odnosno njihova dobrobit. Svjesna je posljedica i utjecaja dinamike i zahtjevnosti suvremenog poslovnog okruženja, koji se mogu negativno odraziti na kvalitetu poslovnog i privatnog života zaposlenika. Upravo zato, interna politika Ine jest pomoći svim zaposlenicima u izgradnji karijere i uspostavljanju balansa između različitih životnih uloga.

‘Vrlo bitna mjera je mogućnost fleksibilnijeg radnog vremena’

„INA je kompanija koja ima razvijene mnoge alate za unapređenje karijere te poticajne mjere za pripravnike, za talente, za one koji žele unaprijediti znanja, kao i za one iskusne koji žele pokazati i podijeliti svoja stručna znanja i vještine. Također, kao vrlo bitnu mjeru želim naglasiti mogućnost fleksibilnijeg radnog vremena, što svakako pomaže ženama s potrebama rada od kuće“, kaže direktorica Modeliranja ležišta u Ininom Istraživanju i proizvodnji nafte i plina Ana Lazo.

Ana Lazo Ina
Ana Lazo, direktorica Modeliranja ležišta u Ininom Istraživanju i proizvodnji nafte i plina

Ona svakodnevno sudjeluje u procesima razrade polja koji podrazumijevaju inženjersku podršku projektima održavanja i unapređenja proizvodnje na plinskim i naftnim poljima. Vodi i inženjersku podršku inicijalizacije i razvoja projekata istraživanja geotermalnih resursa.

INA pomaže ženama da se ostvare u svom karijernom putu

Kompanija koja prepoznaje benefite raznolikosti automatski pruža priliku ostvarenja na karijernom putu, kako u manje eksponiranim događajima kao što su npr. paneli, seminari, stručna obrazovanja, tako i u iznimno važnim događajima kao što su npr. određivanje strategije i donošenje važnih kompanijskih odluka, tvrdi Vedrana Janjić. Dodaje da bi žene (kao i drugi zaposlenici) trebale prepoznati takve prilike i iskazati volju i želju da ih prihvate. Važno je da prilike postoje i da ih kompanija transparentno demonstrira.

Vedrana Janjić Ina
Zagreb, 060323. Ina, Upravna zgrada. Zaposlenice tvrtke Ina. Na fotografiji: Vedrana Janjic. Foto: Marko Todorov / CROPIX

Usklađivanje majčinskih i poslovnih obaveza poseban je izazov s kojim se bore mnoge žene, osobito kada je riječ o svestranim zaposlenicama koje na svim poljima žele biti što uspješnije i efikasnije. Upravo je jedna od njih i Ana Dugalić koja je, kako kaže, imala sreće jer INA pomaže ženama da se ostvare u svom karijernom putu otvarajući im vrata jednakopravnog napredovanja kreiranjem odgovarajućeg poslovnog okruženja. 

Ana Dugalić
Zagreb, 060323. Voditeljica INA maloprodajnog mjesta Zagreb - Resnik Ana Dugalic. Foto: Boris Kovacev / CROPIX

„Uvažava se činjenica da je poslovnoj ženi veliki izazov uspješno uskladiti odgovornost i ljubav prema poslu te obitelji (majčinstvu). Kroz vlastito iskustvo sam doživjela podršku i razumijevanje poslodavca kroz uvažavanje obveza koje imam kao roditelj. To mi je pomoglo da kvalitetno uskladim poslovno i privatno vrijeme i na taj način budem uspješna u oba segmenta“, navodi Ana Dugalić.

Ana Lazo Ina

Unatoč mnogim preprekama koje stoje na putu usklađivanja karijernog i privatnog života poslovnih žena, jedno je sigurno: uz pozitivan stav, ustrajnost, hrabrost, dosljednost i autentičnost svaka od nas može postići zadani cilj, tvrde ženske snage Ine. „Činjenica je da je u okolini predrasuda i rodnih diskriminacija svaki korak dodatno otežan, ali je u konačnici time i veća nagrada“, zaključuje Ana Lazo.

Foto: Marko Todorov/CROPIX, Boris Kovačev/CROPIX

Učitati još
Zatvori