Ove kape od merino vune nosit ćemo cijelu zimu, a nose i plemenitu poruku
Ove kape od merino vune nosit ćemo cijelu zimu, a nose i plemenitu poruku

Ove kape od merino vune nosit ćemo cijelu
zimu, a nose i plemenitu poruku

Ima li ljepše od toga da se u hladnim danima koji dolaze ugrijete modnim dodatkom napravljenim od kvalitetne vune i puno dobre volje? Mi mislimo da nema. Inicijativa Da-Mogu pokrenuta je s ciljem promoviranja ručnog rada, održive mode, a ponajviše kako bi pružila priliku za zapošljavanje onima koje je pandemija najviše pogodila – osobama starije životne dobi, osobama s invaliditetom, te socio-ekonomski ugroženima. Jednako važan je angažman profesionalnih, stručnih pletilja koje osiguravaju odgovor na veću potražnju te potrebnu dopunsku obuku pletiljama koje to trebaju. Ručno rađene pletene i heklane kape važan su i lijep dodatak odjeći, a cijeli proces divan je za sve pletilje, ali i pažljiv prema okolišu. 

Da-Mogu

Kape su nužni modni dodatak tijekom hladnijih mjeseci i boravka na otvorenome, bilo da je riječ o šetnji gradom ili prirodom. Da-Mogu proizvodi izrađeni su od 100% merino vune, kupljeni od provjerenih dobavljača, a kape su moderne, kreativne i izrađene s puno ljubavi. Poduzeće okuplja 20 pletilja, a ovdje možete pročitati o njima. Prve dvije pletilje koje su bile angažirane na mjesec dana su Boženka Stanša i Jadranka Krstić.

Boženka Stanša 

Kreativnost je glavna Boženkina karakteristika. Osim što odlično hekla, slika, izrađuje nakit, izlaže radove. U mirovini je, živi na selu, i obožava ručni rad. Dugo godina aktivna je u zajednici gluhih, pomaže u jačanju kapaciteta zajednice, bila je i predsjednica udruge gluhih i nagluhih u gradu u kojemu živi. 

Jadranka Krstić 

Neopisivo se obraduje svakom novom predivu, voli otkrivati, učiti, hekla i plete, uživa u ručnom radu. Prati i veseli se svakom novom koraku i pomacima inicijative Da-Mogu. Sa znatiželjom očekuje hoće li se njezina kapa Retfala dopasti mladima, jednako muškarcima kao i ženama. Blaga je i ljubazna, jednako koliko i hrabra i moćna. Jadranka je od 2018. godine u stoljetnoj povijesti Hrvatskog saveza gluhih i nagluhih prva žena predsjednica udruge. 

Unikatni božićni darovi

Prva poslovna partnerska suradnja postignuta je s tvrtkom Acer Hrvatska koja je naručila 150 kapa od našeg društvenog poduzeća. Pokazujući tako svoju društvenu osviještenost Acer Hrvatska je naručila dodatno i 150 platnenih vrećica od najvećeg društvenog poduzeća u Hrvatskoj (Humana Nova). Tako, iznenadit će svoje poslovne partnere, te umjesto uobičajenih božićnih darova kao što su rokovnici ili sl, svojim poslovnim partnerima će darovati ručno pletene kape od merino vune Da-Mogu, koje su za njih plele zadnjih 12 mjeseci prve dvije (gore navedene) zaposlene pletilje u Da-Mogu. 

„U pripremi smo božićnih darova za tvrtke koje će poput Acera biti zainteresirane svojim poslovnim partnerima, suradnicima, djelatnicima darovati drugačije darove nego što su to činili prije… U svaki dar pripremamo i jedan mali dar iznenađenja, poklon platnenu vrećicu i info letak o inicijativi, kako bi darovana osoba znala o plemenitoj priči koja stoji iza kape koju će nositi… Želja nam je da nam se javi čim više tvrtki, kako bismo i dalje mogli nastaviti angažirati ove predivne žene, koje su stjecajem okolnosti našle se u teškim životnim situacijama. Kape su uistinu predivne, i do sada, imamo samo dobre recenzije i pohvale, i niti jednu vraćenu kapu.“izjavila je Tatjana Aćimović direktorica je društvenog poduzeća i pokretačica inicijative Da-Mogu.

Sve o radu ove predivne inicijative i njihovim proizvodima potražite na njihovoj web stranici. 

Foto: Sanjin Kaštelan

Učitati još
Zatvori